Sotaharjoitus: Naton har­joi­tus tuo Tun­tu­ri-Lap­piin ennen nä­ke­mät­tö­mät ruuhkat

Tornihotelli: Terwa Towerin ase­ma­kaa­va­muu­tok­sen hy­väk­sy­mi­nen etenee Oulun kau­pun­gin­val­tuus­toon

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Stora Enso: Oulun teh­taal­ta le­viä­vät hajut ovat pe­räi­sin kol­mes­ta koh­tees­ta, joista yksi on kor­jat­tu

Stora Enson Oulun tehtaan muuttaminen pakkauskartonkitehtaaksi on aiheuttanut runsaasti hajuhaittoja. Arkistokuva.
Stora Enson Oulun tehtaan muuttaminen pakkauskartonkitehtaaksi on aiheuttanut runsaasti hajuhaittoja. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Stora Enson hajupäästöt ovat jatkuneet odotettua pidempään. Yhtiö kertoo tiedotteessa, että hajut ovat lähtöisin kolmesta kohteesta, joista yksi on korjattu ja kahden osalta toimenpiteet ovat käynnissä.

Stora Enso kertoo kahden ulkopuolisen yrityksen mitanneen hajupäästöjä tehdasalueella, Hollihaassa, Limingantullissa ja Heinäpäässä viikoilla 13–15. Analyyseissa tutkittiin sellutehtaan hajupäästöjen laatua ja pitoisuustasoa.

– Mittauksissa havaittujen tärpätti- ja rikkiyhdisteiden pitoisuus oli kaukana sosiaali- ja terveysministeriön haitalliseksi tunnettujen pitoisuuksien raja-arvoista, tiedotteessa sanotaan.

Runsaimpana esiintyneen yhdisteen pitoisuus tehdasalueen ulkopuolella oli suurimmillaan noin tuhannesosa tärpätin HTP(8h)-arvosta.

– Yhdisteillä on erittäin matala hajukynnys, minkä takia hyvinkin pienet pitoisuudet voi havaita aistinvaraisesti.

Kolme hajulähdettä

Jo korjattu hajupäästöjen lähde on kuituvesilinjan hönkäputket, jotka saatiin hajukaasujen keräilyn piiriin 14. huhtikuuta.

Kuluneen viikon aikana hajut ovat syntyneet sellutehtaan vesilukkojen puhalluksista, jotka johtuvat paineen- ja lämpötilanvaihteluista järjestelmässä. Seuraavien viikkojen aikana tehdään ajotapamuutoksia ja prosessiparannuksia. Pidemmällä aikavälillä prosessia muutetaan siten, että päästöt pystytään keräämään polttoon.

Kolmas selvityksen alla oleva hajupäästölähde on sellutehtaan luona oleva poistevesilaitos, jonka hajuhaitta on paikallinen. Yhtiö sanoo hakevansa hajuhaitan vähentämiseen ratkaisua yhteistyökumppaiden kanssa.

– Teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja on myös hyvä saada välitöntä palautetta hajupäästöistä. Tilapäiset hajupäästöt ovat valitettavasti jatkossakin mahdollisia tehtaan häiriö- ja seisokkitilanteissa, Stora Enson Oulun tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila sanoo tiedotteessa.