Stock­man­nin en­ti­sil­le ti­loil­le uusi omis­ta­ja – Trevian osti suu­rim­man osan Kaup­pa­kort­te­li Pekurin ti­lois­ta Oulussa

Kotimainen kiinteistösijoitusrahasto aikoo pilkkoa ja remontoida tiloja houkutellakseen kortteliin myös toimijoita, joita Oulussa ei vielä ole.

Stockmannilta toissa vuonna vapautuneet noin 17 000 neliön tilat on tähän asti omistanut CBRE:n hallinnoima pohjoismainen kiinteistösijoitusrahasto.
Stockmannilta toissa vuonna vapautuneet noin 17 000 neliön tilat on tähän asti omistanut CBRE:n hallinnoima pohjoismainen kiinteistösijoitusrahasto.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kotimainen kiinteistösijoitusrahasto aikoo pilkkoa ja remontoida tiloja houkutellakseen kortteliin myös toimijoita, joita Oulussa ei vielä ole.

Kotimainen kiinteistösijoitusrahasto Trevian Suomi Kiinteistöt I on ostanut suurimman osan Kauppakortteli Pekurin tiloista Oulun ydinkeskustassa.

Stockmannilta toissa vuonna vapautuneet noin 17 000 neliön tilat on tähän asti omistanut CBRE:n hallinnoima pohjoismainen kiinteistösijoitusrahasto. Kauppahintaa osapuolet eivät paljasta.

Trevianille siirtyivät myös korttelin alla sijaitsevat 230 pysäköintipaikkaa. Kauppaan eivät sisälly Pekurinkulman tilat, jotka omistaa eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen. Niissä toimivat muun muassa McDonald's ja Vila. Myöskään usean omistajan Kirkkokatu 14 ei kauppaan sisälly. Sen noin 4 000 neliön tilat ovat pääosin tyhjillään.

Trevianin nyt hankkimista liike- ja toimistotiloista noin 60 prosenttia on tällä hetkellä tyhjillään. Vuokralaisia on noin 30. Tiloissa toimivat muun muassa K-Supermarket, Alko ja KappAhl.

Uusi omistaja aikoo pilkkoa ja remontoida tiloja houkutellakseen kortteliin myös toimijoita, joita Oulussa ei vielä ole. Trevian arvioi, ettei edellisellä omistajalla enää ollut resursseja ja näkemystä kohteen kehittämiseen.

– Uskomme sen kiinnostavan monia uusia, isojakin vuokralaisia. Kiinteistön sijaintihan on loistava, se on olennainen osa Rotuaaria ja muuta ydinkeskustaa, kiinteistösijoitusrahaston hallituksen puheenjohtaja Reima Södervall sanoo.

– Tyhjät liike- ja toimistotilat näin hyvällä paikalla tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia kehitystyölle, jota lähdemme tekemään yhdessä Oulun kaupungin, Oulun Liikekeskus ry:n ja Business Oulun kanssa. Tavoitteenamme on luoda moderni ja laadukas keskustakiinteistö.

Södervall uskoo kehittyvän kauppakorttelin kykenevän aikanaan kilpailemaan myös kauppakeskus Valkean kanssa.

– Valkea on imuroinut kivijalkamyymälöitä, mutta niiden jäljiltä jääneet yksittäiset, tyhjät liiketilat eivät oikein tarjoa mahdollisuuksia ainakaan isommille ketjuille.

Tiloja pilkotaan ja remontoidaan

Trevianin rahaston salkunhoitaja Amalia Pöyry muistuttaa, että osa tiloista on rakennettu jo vuonna 1947 ja kiinteistöä on laajennettu 1960-luvulla.

– Kyllä se vaatii merkittäviä investointeja, ja siihen olemme myös varautuneet. Tämä on meille pitkäaikainen sijoitus, ja lähdemme nyt kehittämään sitä kaikessa rauhassa, Pöyry toteaa.

– Tiloja varmasti jaetaan osin uusiksi, ja kiinteistöön pyritään tuomaan lisää valoa. Myös ilmastointia on parannettava.

Pöyryn mukaan merkittäviä neuvotteluja mahdollisten uusien vuokralaisten kanssa on jo meneillään.

– Tilojen täyttyminen vie varmasti aikansa, mutta eiköhän kiinteistö muutamassa vuodessa saada menestyväksi, Pöyry arvioi.

– Tarkoitus on ottaa myös paikallista osaamista ja näkemystä mukaan kohteen kehittämiseen, eli sitä hoidetaan Oulusta käsin. Meillä on täällä jo kaksi henkilöä töissä.

Kauppakorttelin vuokratason mahdollista tulevaa kehitystä on uuden omistajan mielestä vielä turhan aikaista arvioida.

– Siihen tietysti vaikuttaa myös se, kuinka paljon tiloihin investoidaan, Södervall toteaa.

"Oulu kiinnostava sijoituskohde"

Trevian kiinnostui Kauppakortteli Pekurista noin vuosi sitten. Rahasto omistaa Oulussa myös Delta Auton vuokraaman kiinteistön Vasaraperän alueella.

Rovaniemelle Trevian suunnittelee parhaillaan 26-kerroksista tornihotellia kaupungin keskustaan Sampokeskuksen yhteyteen. Trevian omistaa kiinteistöjä pääasiassa maakuntakeskuksissa ja yliopistokaupungeissa.

– Tuore rahastomme on investoinut Suomeen puolessatoista vuodessa jo noin 160 miljoonaa euroa, joten kasvuvauhti on ollut kova, Södervall kertoo.

Södervallin mukaan kiinteistösijoittamisen näkymät ovat Suomessa tällä hetkellä hyvät muun muassa matalan korkotason vuoksi.

– Monen sijoittajan näkövinkkelistä kiinteistöt ovat myös turvasatama. Sijainnin merkitys kuitenkin korostuu entisestään, koska väki näyttää keskittyvän muutamiin yliopistokaupunkeihin, Södervall arvioi.

– Esimerkiksi Oulu on mielenkiintoinen sijoituskohde nyt ja jatkossa.

Trevian

Trevian Suomi Kiinteistöt I on kotimaisiin kiinteistöihin sijoittava erikoissijoitusrahasto, jonka pääoma on noin 170 miljoonaa euroa. Rahaston voitonjakotavoite sijoittajille on 8–10 prosenttia vuodessa.

Kiinteistörahastoa hallinnoi Trevian Rahastot AIFM, joka on kotimainen, henkilöstönsä omistama riippumaton kiinteistövarainhoitoyhtiö.

Trevian omistaa kiinteistöjä enimmäkseen maakuntakeskuksissa ja yliopistokaupungeissa.

Rahastoon voivat sijoittaa sijoittajat ja yksityishenkilöt. Minimisijoitus on 100 000 euroa.