Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

SPAL: Oulun lo­mau­tuk­set voi­si­vat vaa­ran­taa kriit­ti­sen pe­las­tus­toi­men pal­ve­lut

Suomen pelastusalan ammattilaiset varoittaa, että Oulun kaupungin säästöt ja lomautukset uhkaavat iskeä myös Oulu-Koillismaan pelastustoimeen ja vaarantaa lakisääteiset palvelut.

Oulu


Pelastuslaitoksen palvelut ovat lakisääteisiä. Arkistokuva.
Pelastuslaitoksen palvelut ovat lakisääteisiä. Arkistokuva.
Kuva: Taneli Kärki

Suomen pelastusalan ammattilaiset (SPAL) varoittaa, että Oulun kaupungin säästöt ja lomautukset uhkaavat iskeä myös Oulu-Koillismaan pelastustoimeen. SPAL sanoo, että koronaviruksen aiheuttama kulukuuri voi suorastaan vaarantaa kriittisen pelastustoimen lakisääteiset palvelut.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala esittää, että kaupunki lomauttaisi vuoden 2020 aikana koko henkilöstönsä 14-28 kalenteripäiväksi. Hyvinvointipalveluiden kriittisissä palvelutehtävissä lomautusajaksi on määritelty 7-14 kalenteripäivää.

Maanantaina 18. toukokuuta kaupunginhallituksen kokouksessa käsiteltävää esitystä perustellaan koronavirustilanteen aiheuttamilla vaikutuksilla kaupungin talouden kokonaistilanteeseen. Lomautuksilla tavoitellaan 40 miljoonan euron säästöjä henkilöstökuluissa.

SPALin mukaan Oulun kaupungin talousongelmat eivät ratkea henkilöstön lomauttamisilla. SPAL katsoo, että on mahdollista, että toimenpiteet olisivat lainvastaisia.

– Koronaepidemia ei ole vielä ohi. Pelastuspalveluihin kohdistuvilla säästöillä voi olla sekä välittömiä että kauaskantoisia seurauksia pelastustoimen ja ensihoidon toimintakyvylle ja sitä kautta asukkaiden turvallisuudelle ja terveydelle, johtaja Kim Nikula Suomen pelastusalan ammattilaisista sanoo.

SPAL arvioi, että lomautusten iskiessä, merkittävä osa pelastustoimen tehtävistä hoidettaisiin ylitöillä, jotka lisäisivät palkkakustannuksia. Pelastuksen palvelutasopäätös ja ensihoidon sopimus Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa velvoittaa pitämään yllä tiettyä henkilöstömiehitystä pelastustoimessa.

SPAL peräänkuuluttaa Oulun kaupungilta vastuullisuutta ja reiluutta työntekijöitään kohtaan. Koronaepidemian kestosta ei ole tietoa, ei myöskään sen lopullisista vaikutuksista ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointiin.

– Ihmettelen Oulun kaupungin hätiköityä etukenoa asiassa. Pelko toimeentulon murenemisesta horjuttaa tällä hetkellä jokaisen suomalaisen työntekijän perusturvallisuutta. Lisäksi epätietoisuus epidemian kestosta ja terveydellinen uhka on suuri henkinen taakka koko yhteiskunnassa.

SPAL toteaa, että valtioneuvosto ei ole vielä tehnyt tukipäätöksiä koronakriisistä aiheutuvien kulujen subventoinnista kunnille. Kim Nikulan mielestä Oulun kaupungin olisi nyt syytä ottaa aikalisä, kunnes valtion linjauksista tulee tieto ja käsitys koronaepidemian kuluvaikutuksista konkretisoituu.

– Olisi erittäin lyhytnäköistä heikentää henkilöstön työmotivaatiota ja työturvallisuutta näin rajuilla toimenpiteillä keskellä kriisiä. Etulinjan auttamisen ammattilaiset ovat olleet epidemian aikana turvaamassa kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Odottaisinkin vastavuoroisesti Oulun kaupungilta vastuullisia ja inhimillisiä päätöksiä, Nikula sanoo.

SPAL toteaa tiedotteessaan, että Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on jo pitänyt tiukkaa talouskuuria, ja se on valtakunnallisesti vertailtuna edullinen pelastuslaitos.

Säästöt uhkaisivat järjestön mukaan päivittäistä pelastustoimen operatiivista toimintaa ja myös palotarkastuksia sekä harjoitustoimintaa.

SPAL huomauttaa, että Oulun säästöesityksen valmisteluasiakirjoista selviää, että pelastuslaitoksen johdonkaan mukaan lomauttaminen ei mahdollista. Perusteena ovat kriittinen toimiala ja lakisääteiset tehtävät.

Oulu-Koillismaa pelastustoimialueen muodostavat kunnat ovat Hailuoto, Ii, Kempele, Kuusamo, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Tyrnävä ja Utajärvi.