Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Oulun yliopisto: Kol­le­gion tuore päätös syn­nyt­tää kitkaa Oulun yli­opis­ton yh­tei­sön ja johdon välillä

Tilaajille

So­te-ra­hoi­tuk­seen val­mis­tel­laan isoja uu­dis­tuk­sia – STM:n työ­ryh­mis­sä vä­läy­tet­ty jopa Ke­la-kor­vauk­sien poistoa yk­si­tyis­lää­kä­rien mää­rää­mis­tä lääk­keis­tä

Neljä työryhmää sosiaali- ja terveysministeriössä selvittää, miten Kela-korvauksia yksityislääkärien antamasta hoidosta ja tutkimuksista, terveydenhuollon matkoista, kuntoutuksesta ja lääkekorvauksia voidaan muuttaa. Lännen Median tietojen mukaan työryhmien tahtotila esittää uudistuksia on suuri. Pöydällä on jopa korvausten poistaminen yksityislääkärien määräämistä lääkkeistä ja matkoista yksityislääkärien vastaanotoille.

Yksityisen sairaanhoidon ja tutkimuksen Kela-korvausten lopettaminen on pyörinyt kauan poliittisten päättäjien pöydällä. Korvausten tasoa on leikattu moneen otteeseen 2010-luvulla.
Yksityisen sairaanhoidon ja tutkimuksen Kela-korvausten lopettaminen on pyörinyt kauan poliittisten päättäjien pöydällä. Korvausten tasoa on leikattu moneen otteeseen 2010-luvulla.
Kuva: Lennart Holmberg

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti viime syksynä neljä työryhmää selvittämään sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavarahoituksen purkamista. Työryhmät koostuvat STM:n, THL:n ja Kelan virkamiehistä. Valmistelutyö perustuu hallitusohjelman kirjaukseen monikanavarahoituksen purkamisesta.

Yksityisen sairaanhoidon ja tutkimuksen Kela-korvausten lopettaminen on pyörinyt kauan poliittisten päättäjien pöydällä. Monikanavarahoitusta yritti purkaa viimeksi sote-uudistuksen yhteydessä Juha Sipilän (kesk.) hallitus, joka erosi, kun sote kariutui.