So­siaa­lis­ta se­nio­ri­asu­mis­ta esi­tel­lään asun­to­mes­suil­la – täl­lai­ses­sa ta­lo­yh­tei­sös­sä saat­tai­si viihtyä opis­ke­li­ja­kin

Kouvolan tämänvuotisilla asuntomessuilla esitelty senioriasumisen konsepti on varsin positiivinen uutuus. Uudentyyppinen asumismuoto mahdollistaa sekä itsenäisen että kevyemmin tuetun asumisen, mukana tulee usein toivottu sosiaalisuus.

Yhteinen olohuone ja aulatila vaatii aina taiten tehtyä sisustusta, jotta tilasta saadaan oleskeluun kutsuva talon sydän. Tiiviisti aseteltujen talojen julkisivuissa näkyy maanläheisyys ja alueen henki. Hauskana yksityiskohtana tiililaatoista on jätetty ulospäin se osa, joka yleensä on käännetty sisäänpäin.
Yhteinen olohuone ja aulatila vaatii aina taiten tehtyä sisustusta, jotta tilasta saadaan oleskeluun kutsuva talon sydän.
Yhteinen olohuone ja aulatila vaatii aina taiten tehtyä sisustusta, jotta tilasta saadaan oleskeluun kutsuva talon sydän.
Kuva: Hanne Helminen

Virkkulankylä, Kouvolan asuntomessujen 2019 kohteet 25–26. Rakennuttaja Virkkulankylä Oy. Suunnittelu Arkkitehtipalvelu Oy. 1h+k, 32,5m2 ja 2h+k, 46m2 + yhteistilat. Vuokrat 1h+k: 589,77 € ja 2h+k: 763,92 €.

Vanhusten asuminen ja siihen liittyvät palvelut ovat olleet viime aikoina tapetilla lähinnä negatiivisessa valossa. Kouvolan tämänvuotisilla asuntomessuilla esitelty senioriasumisen konsepti on kuitenkin varsin positiivinen uutuus – myös rakennuttajalle itselleen, sillä vaikka Virkkulankyliä on muuallakin Suomessa, ovat ne tyypiltään aivan erilaisia kuin nyt rakennettu senioreiden oma kyläyhteisö. 

Uudentyyppinen asumismuoto mahdollistaa sekä itsenäisen että kevyemmin tuetun asumisen ja tarjoaa siten vaihtoehdon, mikäli tavanomaiselle palveluasumiselle ei ole tarvetta. Lisäksi mukana tulee usein toivottu sosiaalisuus – neljän seinän sisälle ei siis tarvitse linnoittautua, ellei itse niin valitse. Sosiaalisuutta ja yhdessä viihtymistä tukee myös aktiivinen asukasyhdistys tai -toimikunta.

-

Itse asiassa Kouvolan Virkkulankylä on jo jatkoa sukupolvien kohtaamista edesauttavaan messukaavaan eli osaksi asuntomessualuetta nivottuun vanhusten palveluasumiseen. Virkkulankylä kun oli ensimmäistä kertaa taustavaikuttajana messuilla jo viime vuonna Porin Karjarannassa – silloin rakennettiin hieman perinteisempään muottiin sovitettu hoiva- ja palvelutalo Villa Luoto, joka käsitti paikallisen Virkkulankylän ensimmäisen rakennusvaiheen. Toinen kerrostalo odottaa siellä tosin edelleen rakentamistaan.

Myös Korialla kyläyhteisö rakentuu vaiheittain. Messuihin mennessä valmiina oli korttelitalon lisäksi viisi asuintaloa ja loput kolme valmistuvat lokakuun loppuun mennessä. Yhteensä kohteessa on 32 asuntoa, jokaisessa ”solussa” siis neljä. Messuvieraille avoinna olivat korttelitalo Kaislikko ja asuintalot Esikko sekä Rentukka, jotka edustavat kahta erilaista talotyyppiä. Niistä toinen käsittää vain yksiöitä, toinen kolme yksiötä sekä yhden kaksion. Molempia taloja yhdistää suuri yhteisolohuone saunatiloineen.

Tiiviisti aseteltujen talojen julkisivuissa näkyy maanläheisyys ja alueen henki. Hauskana yksityiskohtana tiililaatoista on jätetty ulospäin se osa, joka yleensä on käännetty sisäänpäin.
Tiiviisti aseteltujen talojen julkisivuissa näkyy maanläheisyys ja alueen henki. Hauskana yksityiskohtana tiililaatoista on jätetty ulospäin se osa, joka yleensä on käännetty sisäänpäin.
Kuva: Hanne Helminen

Asuintilat eivät poikkea tämän päivän tavanomaisista yksiöistä tai kaksioista merkittävästi ja jokaiseen asuntoon kuuluu myös oma lasitettu terassi. Iäkästä asukasta on silti ajateltu monin tavoin: esteetön kulku on varmistettu kaikkialle ja valaistus on suunniteltu harkiten. Seinien väreissä on mietitty kontrastieroja niin asuin- kuin aputiloissakin. Lisäksi keittiön työtasot ovat hieman tavanomaista matalampia.

Tämän tyyppisessä taloyhteisössä saattaisi kyllä viihtyä opiskelijakin – vanhanaikaista soluasumista yhteisillä keittiö- ja wc-tiloilla toki kavahdetaan nykyään muun muassa yksityisyyssyistä, mutta tässä asumismuodossa ei ole pakko jakaa muiden kanssa kuin sauna, jos sitä käyttää. Yhteisessä oleskelutilassa voi kuitenkin ottaa vastaan vieraita ja viettää iltaa, joskin siinä piilee ainakin opiskelijoiden osalta mahdollinen ikävien lieveilmiöiden riski, jos naapuri päättää yllättäen järjestää tavallista iloisemmat ja kovaäänisemmät pirskeet.

Asuntomessut Korialla 11.8.2018 saakka.