So­pu­suh­tai­nen ja toimiva tor­ni­ko­ti ra­ken­tuu Oulun Kon­tin­kan­kaan Sai­raa­lan­rin­teel­le

Tulevina vuosina Kontinkankaan Sairaalanrinteelle Oulussa nousee upouusia kerrostaloja, joista ensimmäinen, As Oy Sairaalanrinteen Dosentti, on jo ennakkomarkkinoinnissa.

Sairaalanrinteen Dosentti.
-
Kuva: Lapti Oy

Asunto Oy Sairaalanrinteen Dosentti. Lapti Oy Suunnittelu Linja Arkkitehdit Oy. Asunnot A10/18/26/34/42/50, 2h+kt+s, 47,5 neliötä. Mh. 42 400–47 400 euroa (vh. 168 900–188 900 euroa).

Tulevina vuosina Kontinkankaan Sairaalanrinteelle nousee upouusia kerrostaloja, joista ensimmäinen, As Oy Sairaalanrinteen Dosentti, on jo ennakkomarkkinoinnissa.

Sairaalanrinteen Dosentti.
Sairaalanrinteen Dosentti.
Kuva: Lapti Oy

Selitys alueen asuinrakennuskannan äkilliseen lisäämiseen löytyy viime vuonna toteutuneesta kaupasta, jossa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri luopui Medikiinteistöt Oy:n kautta omistamistaan vuokrakerrostaloista ja maa-alueista aikoinaan käyttämättä jääneine rakennusoikeuksineen.

Olemassa oleva rakennusoikeus oli tietenkin hyvä myyntivaltti, paikka kun on monelle optimaalinen joko työn tai opiskelun näkökulmasta ja siksi onkin melkein ihme, ettei kaikkea ole jo käytetty.

Aivan vieressä on myös monipuoliset liikuntamahdollisuudet sekä tietysti Kastellin melko uusi monitoimitalo, joka tarjoaa kirjastopalveluita, harrastetiloja ja perheellisille lasten oppimisympäristön aina päiväkodista lukion loppuun asti.

Paikalla olevat neljä 1970-luvulla valmistunutta, aikakaudelleen epätyypillisen korkeaa kaksitoistakerroksista tornia saavat siis nyt kavereikseen kolme yhtä korkeaa kerrostaloa. Myöhemmin myös talojen välittömässä läheisyydessä sijaitseva sairaala-alue muuttuu radikaalisti ja kohoaa kohti taivasta OYS 2030 -hankkeen myötä.

Uusien kerrostalojen ulkoiseen muotokieleen on haettu vaikutteita naapureiden 50 vuoden takaisesta arkkitehtuurista, mutta sommitelma pyrkii ympäristöönsä istumisen lisäksi pysymään silti modernina.

Eri suuntiin vinksutelluissa parvekejulkisivuissa on havaittavissa hyvin paljon samankaltaisuuksia Limingantullin Valjaspuistoon juuri nyt nousevien noppatalojen arkkitehtuurin kanssa – liekö tässä siis syntymässä taas jokin uusi julkisivutrendi, se jää nähtäväksi.

Asuntojakauma on yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden suhteen jopa poikkeuksellisen tasa-arvoinen. Lisäksi joukossa on muutama suuri neliö. Tämä kertoo siitä, ettei talolla ole suurtakaan uhkaa muuttua pelkäksi vuokrakasarmiksi.

Vaikka Oulussa suuremmissakin kohteissa on pihistelty hissien määrässä, Sairaalanrinteen Dosentissa tilanne on sellainen kuin pitääkin: 79:ää asuntoa palvelee kaksi hissiä.

-
Kuva: Lapti Oy

Asuntomitoituksesta löytyy myös kaivattua väljyyttä ja tarjolla on useita sopusuhtaisen kokoisia huoneistoja. Yksi niistä on tämä 2.–7. kerroksiin sijoittuva 47,5 neliön asuntotyyppi, joka nykyrakentamisen puitteissa on melkein esimerkillinen.

Huoneisto avautuu kahteen ilmansuuntaan: makuuhuone pohjoiseen ja oleskelutilat suurine parvekkeineen länteen. Kaikelle on paikkansa, kalustaminen on helppoa, hukkatilan määrä on olematon ja saunakin löytyy.

Liikennetila on pyritty minimoimaan ja siinä on myös onnistuttu. Ainoastaan mikäli parvekkeen ovi olisi keittiöseinän vieressä, toimisi asunto vielä nykyistäkin tehokkaammin ja ruokapöydän saisi tällöin keskeisemmin ikkunaan nähden.

Lisäksi kylpyhuoneeseen voisi lisätä muutaman säilytyskalusteen, mutta muita parannusehdotuksia tämä asunto ei kaipaa.