Mainos

Soo­lo­lau­la­jak­si edennyt Liisi Pet­ters­son opis­ke­li lau­lu­no­pet­ta­jak­si, kun ref­luk­si­tau­ti vei hänen äänensä – nyt hän opettaa laulua ja ää­nen­käyt­töä omassa yri­tyk­ses­sään

Jo lapsuudessa heränyt kiinnostus äänenmuodostukseen sai Liisi Petterssonin luomaan itselleen ammatin.

Laulupedagogi, vokologi ja valmentaja Liisi Pettersson lupaa, että ääntä saa vahvistettua jo muutamassa kuukaudessa.
Laulupedagogi, vokologi ja valmentaja Liisi Pettersson lupaa, että ääntä saa vahvistettua jo muutamassa kuukaudessa.
Kuva: Sami Räbinä

Oulussa toimiva yksinyrittäjä Liisi Pettersson opettaa sekä laulua että äänen käyttöä.

”Autan ihmisiä vapauttamaan vahvimman äänensä”, Pettersson tiivistää Ääniluotsi-yrityksensä idean.

Äänivalmennuksessa Pettersson auttaa asiakkaita parantamaan äänen kantavuutta, selkeyttä sekä kestävyyttä. Suuressa roolissa on myös äänenkäytön lihasten harjoittaminen.

Laulaa ei tarvitse osata. Vaikka laulamisessa ja puheen tuottamisessa käytetään samoja lihaksia, niitä voi aivan hyvin harjoittaa ilman melodioita.

Moni Petterssonin asiakas toivoo äänensä kuulostavan paremmalta. Asiakasta voivat vaivata esimerkiksi äänen narina, puheen monotonisuus tai hiljainen puheääni.

”Usein apua haetaan, kun ääni ei enää kestä.”

Pettersson kehottaa kaikkia huolehtimaan äänestään. Äänivalmennuksesta hyötyy, jos työssä tai vapaa-ajalla puhuu paljon.

Refluksitauti vei yrittäjäksi

Pettersson huomasi äänen kiehtovuuden jo alakoulussa.

”Halusin olla esillä, mutta esiintyminen pelotti. Musiikkiluokan opettajani opetti myös puhetekniikkaa. Minusta oli kiinnostavaa, miten ääneen pystyy vaikuttamaan”, Pettersson muistelee.

Pettersson alkoi laulaa kuoroissa ja eteni soololaulajaksi. Hän haaveili esiintyvänsä maailman johtavissa oopperataloissa. Kohtalo kuitenkin astui väliin, sillä laulunopettajaopintojen aikana Pettersonilla diagnosoitiin refluksitauti. Hän menetti lauluäänensä.

Samalla ammatti piti miettiä uusiksi. Pettersson muisti aina kiinnostaneen puhetekniikan ja lähti täydentämään opintojaan. Pian hän ymmärsi, että haluaa kouluttaa laulajia sekä puhujia.

”Ryhdyin yrittäjäksi, koska halusin luoda itselleni unelmien työpaikan”, Pettersson naurahtaa.

Toiminimen hän perusti vuonna 2013.

Verkkokursseja ja yksityistunteja

Asiakkaita Ääniluotsilla on ympäri Suomea. Pettersson päätti jo vuonna 2017, että alkaa paikkariippumattomaksi yrittäjäksi. Verkkokursseja hän on vetänyt siitä asti.

Päätös on auttanut muutoissa paikkakunnalta toiselle. Tampereelta lähtöisin oleva Pettersson päätyi Ouluun puolisonsa korkeakouluopintojen perässä.

Pääosin Pettersson toimii verkossa, jossa vetää yksityistunteja ja työpajoja sekä tarjoaa puheen ja laulun itseopiskelukursseja. Pettersson käy kouluttamassa suoraan myös yrityksiä.

Asiakkaita Pettersson kerää paljon äänenkäyttöä käsittelevän bloginsa kautta. Hän jakaa sisältöjä somessa ja tarjoaa maksutonta videovalmennusta, joka monesti poikii asiakkuuksia.

Haaveena yhä oopperarooli

Vastapainoa työlle Pettersson saa luonnosta, liikunnasta ja ihmissuhteista. Sukulaisten jääminen etelään on vaatinut hieman opettelua.

Laulua Pettersson ei lopulta joutunut hylkäämään täysin. Hän on saanut refluksitaudin tasapainoon ja pystyy pääosin laulamaan, kun on tarkkana ruokavalion ja stressin suhteen.

”Haluaisin vielä esittää oopperaroolin lavalla, mikä vaatii intensiivistä harjoittelua. Kehitän ääntä sitä päämäärää kohti.”

Petterssonin mukaan ihmisääntä ei ymmärretä kauhean hyvin. Äänihuulten alkuperäinen tehtävä on suojata keuhkoja vierasesineiltä, eikä evoluutio ole ehtinyt vahvistaa niitä puhumista varten. Siksi moni käyttää ääntä epäoptimaalisesti.

Pettersson antaa muutaman vinkin äänen harjoittamiseen. Haukottelu rentouttaa kurkunpäätä pitkän puheen päälle. Ennen puheurakkaa ääntä kannattaa lämmitellä.

”Päristelyillä ja hyminöillä äänen saa lempeästi käyntiin.”

Myös niska-hartiaseudun ja purentalihasten huoltaminen auttaa pitämään äänen rentona.

Nähhään työkaveria rennossa tunnelmassa

Yksinyrittäjä Liisi Pettersson osallistui syyskuun puolivälissä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Rokualla järjestämälle Nähhään työkaveria -tapahtumaan, jossa oli mukana 22 osallistujaa.

”Nautin luonnosta, ulkoaktiviteeteista ja muiden tapahtumaan osallistuneiden seurasta. Tunnelma leirillä oli rento ja leppoisa. Suosittelen vilpittömästi Nähhään työkaveria -tapahtumaa muillekin yksinyrittäjille”, Liisi Pettersson sanoo.

Tapahtuma järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran ja hyvän palautteen rohkaisemana tänä vuonna uudelleen.

Viikonlopun päätöskahveilla viriteltiin jo ajatusta ensi vuoden vastaavan tapahtuman ohjelma, joten Nähhään työkaveria on todennäköisesti saamassa jatkoa ensi syksynä.