Pääkirjoitus: Am­mat­ti­lii­tot pu­ris­te­le­vat hal­li­tus­ta vielä lempein ottein – mutta tuskin pitkään

Kyselyt: Lähes 7 000 lukijaa kertoi Kalevan pi­ka­ky­se­lys­sä mie­li­pi­teen­sä am­mat­ti­liit­to­jen toi­mis­ta

Torihotelli: Kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu Pirjo Sirviö yritti estää to­ri­ho­tel­lin kah­des­ti mutta epä­on­nis­tui

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Somessa le­vin­nyt video lietsoi mel­la­koi­ta Ruotsin Mal­mös­sä – "Tar­koi­tuk­se­na on kylvää vihaa yh­teis­kun­taan, ivata ja pro­vo­soi­da"

Mellakat alkoivat videosta, jossa poltettiin Koraani. Yön aikana vahingoitettiin poliisiautoja ja sytytettiin useita tulipaloja. Myös useita poliiseja loukkaantui.

Malmössä Etelä-Ruotsissa on mellakoitu viikonvaihteen aikana. Mellakat saivat alkunsa, kun Koraanin polttovideo levisi somessa.
Malmössä Etelä-Ruotsissa on mellakoitu viikonvaihteen aikana. Mellakat saivat alkunsa, kun Koraanin polttovideo levisi somessa.
Kuva: TT NEWS AGENCY

Näennäinen rauha palasi Malmöön Etelä-Ruotsiin viikonlopun koittaessa. Useita poliiseja loukkaantui lievästi ja toistakymmentä ihmistä otettiin kiinni perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön mellakoissa.

Noin 300 ihmistä mellakoi ja sytytti tuleen esimerkiksi autoja nopeasti leimahtaneissa protesteissa.

Koraanin polttaminen provosoi

Äärioikeistolaisen tanskalaisen Stram Kurs -puolueen edustajat sytyttivät Koraanin tuleen pyörätiellä Malmön Emilstorpin kaupunginosassa. Sitä seurasi luvaton mielenosoitus Stortorgetin torilla. Muslimien pyhää kirjaa Koraania potkittiin maassa halventamistarkoituksessa mielenosoituksen aikana.

Kolme miestä pidätettiin tapaukseen liittyen heti perjantaina kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kolme muuta henkilöä vietiin kuulusteltavaksi.

Muslimit tuomitsivat kaavaillun mielenosoituksen

Ruotsi määräsi aiemmin perjantaina tanskalaiselle äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludanille kahden vuoden maahantulokiellon.

Ruotsin ja Tanskan rajan tuntumassa pidätetty Paludan aikoi osallistua Malmössä muslimien vastaiseen mielenosoitukseen. Paludanin aikomuksena oli polttaa mielenosoituksen aikana pekoniin kääritty Koraani.

Hän on tehnyt saman useita kertoja Tanskassa. Paludanin muslimien vastaisia vihakampanjoita on nähty myös Norjassa.

Kaavailtu muslimien vastainen mielenosoitus herätti Ruotsissa vahvoja tunteita jo alkuviikosta.

Malmön muslimiyhteisö teki mielenosoituksen järjestäjästä rikosilmoituksen. Heidän mielestään kyse oli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Tarkoituksena on kylvää vihaa yhteiskuntaan, ivata ja provosoida, 18 muslimiyhteisön toimijaa totesi poliisille toimittamassaan kirjeessä.

Somevideo sai muslimit kadulle

Protestit alkoivat sen jälkeen kun koraanin polttamisesta kuvattu video oli levinnyt sosiaalisessa mediassa. Videon tapahtumat raivostuttivat paikalliset muslimit ja saivat heidät nopeasti kadulle.

Tilanne kuumeni illan edetessä. Poliisia kohti heitettiin muun muassa palavia esineitä ja muuta romua, katukiviä ja kananmunia.

Mielenosoittajat sytyttivät useita tulipaloja, muun muassa autoja oli tulessa, ja laukaisivat ilotulitteita. Malmössä raportoitiin illan ja yön aikana jopa paristakymmenestä tulipalosta. Poliisi tutkii, kuinka moni niistä liittyy mellakoihin.

Väkivalta poliisia kohtaan puhuttaa

Vihamielisyyksien kohdistaminen poliisia kohtaan sai runsaasti huomiota viikonlopun edetessä.

– On valitettavaa, että viranomaiset joutuvat kiukun kohteeksi. Illan ja yön mellakoiden mukanaan tuoma tuho ja levottomuus koskettavat kaikkia Malmön asukkaita, Ruotsin poliisin komentopäällikkö Stefan Sintéus kommentoi poliisin verkkosivuillaan julkaisemassa tiedotteessa.

Sintéusin mukaan kaupunkilaisten turvallisuuden tunteen palauttaminen vaatii kovia ponnisteluja. Tilanteen rauhallisena säilyminen jatkossa vaatii hänen mukaansa mellakoihin liittyvien rikosten selvittämistä.

Poliisi selvittää muun muassa väkivaltaista mellakointia, poliisiajoneuvojen vahingoittamista ja virkamiesten väkivaltaista vastustamista.

Ongelmalähiön rikollisia?

Malmön Rosengård on yksi Ruotsin poliisin "erityisen ongelmallisiksi asuinalueiksi” listaamista lähiöistä.

Ruotsissa on jo kauan kiinnitetty huomiota niin sanottuihin ongelmalähiöihin, sillä niiden tiedetään olevan tavallista alttiimpia monenlaisille ongelmille.

Etenkin Ruotsin muslimit ovat nyt huolissaan siitä, miten väkivaltaiset mellakat vaikuttavat valtaväestön käsityksiin muslimeista.

– Kyse on ihmisistä, joilla sattuu olemaan sama tausta tai uskonto mutta jotka ovat käytännössä rikollisia ja jengiläisiä, imaami Samir Muric kommentoi tapahtunutta Sydsvenskan-lehdessä.