Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

So­me­ryh­mät syr­jäyt­tä­vät ha­ku­ko­neet – on it­seop­pi­nei­ta vi­ro­lo­ge­ja, ul­ko­po­li­tii­kan asian­tun­ti­joi­ta ja vi­ras­to­kie­len eri­tyi­so­saa­jia

Nykyaikana tavoitettavissa on rajattomat tietolähteet ja kouluopetuksessa huomioidaan lähdekriittisyys. Näistä huolimatta näyttää uhkaavasti siltä, että digitaalisessa yhteiskunnassa uusia hakukoneita ovat Facebook-ryhmät ja muut keskustelufoorumit.

Ennen vanhaan virastoasioita hoidettaessa tai terveydellistä vaivaa podettaessa soitettiin puhelinpalveluun. Digitalisaation myötä tietoa, liitteitä ja terveysasemien vastaanottoaikoja alettiin jakaa myös sähköisissä asiointipalveluissa. Omina peruskouluaikoinani varoiteltiin Wikipedian vaaroista tietolähteenä: sinne voi kirjoittaa kuka tahansa mitä tahansa.

"Muistakaamme kuitenkin pitää fakta ja yksilölliset kokemukset erillään!"

Nykyaikana monelle tuntuu olevan jo kynnys soittaa asiointipalveluun, jolloin mieluummin jonotetaan tunteja chat-palvelimessa kuin hoidettaisiin asia reaaliaikaisesti puhelimitse.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.