Luitko jo tämän: Bus­si­kus­kit eivät aina pääse tau­ko­ti­loi­hin ves­saan, osa joutuu käymään tar­peil­laan met­säs­sä

koti-kaleva: Ihana jo­kai­se­na vuo­den­ai­ka­na – puu­ta­lo­yh­tiön ai­nut­laa­tui­suus hurmasi ou­lu­lais­per­heen

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mi­nen otet­ta­va vah­vem­min sään­te­lyn piiriin

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Soit­to­jen määrä Krii­si­pu­he­li­men uk­rai­nan- ja ve­nä­jän­kie­li­sil­le lin­joil­le on kas­va­nut – ­suu­rin osa soit­ta­jis­ta nuoria ai­kui­sia

Soittojen määrä on kasvanut Kriisipuhelimen venäjän- ja ukrainankielisillä linjoilla.
Soittojen määrä on kasvanut Kriisipuhelimen venäjän- ja ukrainankielisillä linjoilla.
Kuva: Jussi Leinonen

Kriisipuhelimeen perustettiin syyskuun alussa uudet linjat ukrainan- ja venäjänkielisille. Reilun kahden kuukauden aikana linjoille on tullut noin 150 soittoa. Yhteydenottojen määrä kasvaa jatkuvasti.

Näin kertoo Kriisipuhelimen toiminnasta vastaava Mieli Suomen Mielenterveys ry.

Tähän mennessä soittajat ovat olleet pääosin 18–40-vuotiaita. 60 prosenttia heistä on ollut naisia, ja valtaosa soittajista on ollut venäjänkielisiä.

– Yleisimmät soiton syyt ovat olleet arjessa selviytymisen ongelmat ja paha olo, kuten ahdistuneisuus, kertoo linjoja koordinoiva asiantuntija Julia Bagrova.

Ihmiset kaipaavat tietoa suomalaisista palveluista kuten siitä, miten hakeutua terveyskeskukseen ja miten lasten koulujärjestelmä toimii.

Soittajien kanssa puhutaan myös ihmissuhteisiin liittyvistä ongelmista. Lisäksi keskusteluja on käyty läheisen tilanteesta, omasta sairaudesta, yksinäisyydestä, itsetuhoisista ajatuksista sekä maahanmuuttajataustaan liittyvästä kriisistä.

Ukrainan- ja venäjänkieliset kielilinjat ovat auki neljä tuntia arkipäivisin, ja päivystäjinä toimivat kriisityön ammattilaiset. Päivystäjiksi on työllistynyt myös sodan takia Ukrainasta paenneita ammattilaisia.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Kriisipuhelin vastaa arkipäivisin

Ukrainan ja venäjänkielinen kriisipuhelin päivystää maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 12–16 sekä tiistaisin ja perjantaisin kello 9–13.

Kriisipuhelin ukrainaksi päivystää numerossa 09 2525 0114.

Kriisipuhelin venäjäksi päivystää numerossa 09 2525 0115.

Bagrova sanoo, että keskustelun tarve kasvaa koko ajan.

– Ihminen tarvitsee ensin katon pään päälleen ja elämän jonkinlaiseen järjestykseen. Vasta sitten on tilaa puhua tilanteen aiheuttamista tunteista ja traumoista.

Uudet linjat toimivat lahjoitusten turvin, ja rahoitusta on toistaiseksi vuoden loppuun asti. Mieli ry:n kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa toivoo, että linjoille järjestyisi pitkäaikainen rahoitus.

Kriisipuhelimessa on suomenkielisen linjan lisäksi palvelua ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Juttua päivitetty 17.11. kello 10.50. Lisätty kriisipuhelimien numerot.