Mainos

Södön yrit­tä­jä­per­he on Kui­va­nie­men suurin työl­lis­tä­jä – moni Ke­min­tien kulkija pysähty tauolle perheen yl­lä­pi­tä­mäl­le lii­ken­ne­ase­mal­le

Kuivaniemen kohdalla moni matkaaja ja ammattikuljettaja pysähtyy kahville tai syömään Nelosparkkiin. Södön yrittäjä­perheen ylläpitämä liikenneasema on palvellut Kemintien kulkijoita jo vuodesta 2014 asti.

Eija (vas.) ja Veikko Södön sekä tyttärensä Niina Haaralan yrittäjäperheen Nelosparkki on kasvanut suosituksi taukopaikaksi ja on Kuivaniemen suurin työllistäjä.
Eija (vas.) ja Veikko Södön sekä tyttärensä Niina Haaralan yrittäjäperheen Nelosparkki on kasvanut suosituksi taukopaikaksi ja on Kuivaniemen suurin työllistäjä.
Kuva: Anna Tilvis

Huoltoasemien määrä oli huipussaan vuonna 2008, mutta alkoi laskea nopeasti. Pienillä asemilla ei ollut mahdollisuutta tehdä uusien ympäristönormien vaatimia investointeja.

”Kun lapset alkoivat lähteä maailmalle, niin rouva sanoi, että hommaa hänellekin töitä. Minä otin ja kävin ostamassa tästä huoltoaseman. Sanoin, että nyt saat sinäkin tehdä töitä vuorotta”, Veikko Södö kertoo. Vuosi oli silloin 2007.

Eija Södö sai hoidettavakseen pienen, 1950-luvulla rakennetun Kesoil-huoltoaseman. Sen tilalle alettiin heti suunnitteilla uutta rakennusta, mutta lupa-asioissa valituksineen meni seitsemän vuotta.

Kun pienen huoltamon pihalle tuli pikkubussillinen väkeä, niin kaikki eivät mahtuneet sisään.

”Aletiin harjoitella toimintaa, että hallitaan se sitten kun päästään isompaan isoon paikkaan. Ensin nelostien välittömään läheisyyteen tuli bensanmyynti ja sitten myös asemarakennus”, Veikko Södö kertoo.

Hänen rakennusliike Tälläri on toiminut vuodesta 1985. Tunnettuja sen rakentamia kohteita on muun muassa Kierikkikeskus.

Salin puolesta vastaava Niina Haarala vaihtoi hoitoalalta yrittäjäksi ja kauppiaaksi. Hän opettelee ottamaan vastuun koko Nelosparkista.
Salin puolesta vastaava Niina Haarala vaihtoi hoitoalalta yrittäjäksi ja kauppiaaksi. Hän opettelee ottamaan vastuun koko Nelosparkista.
Kuva: Anna Tilvis

Sukupolvenvaihdos vei eteenpäin

Kesällä 2016 asema tuhoutui tulipalossa, mutta uusi liikenneasema oli pystyssä puolentoista vuoden päästä. Uudelleen rakentamiseen vaikutti paljon, että Södöjen tyttärellä Niina Haaralalla oli vahva kiinnostus tulla mukaan yritystoimintaan.

Hän vaihtoi ammattia hoitoalalta yrittäjäksi ja kauppiaaksi. Hyppy ei ollut iso, koska hän oli ollut mukana jonkin verran jo aiemmin.

”Haluttiin saada myös työpaikat takaisin. Eihän niitä olisi ollut muuten”, Haarala sanoo.

Sukupolvenvaihdos on käynnissä voimakkaasti ja Haarala opettelee ottamaan vastuuta. Eija Södö on päällikkönä keittiön puolella ja Haarala hoitaa salin puolen.

Haarala on hankkinut itselleen myös koulutusta yrittäjyyteen ja suorittaa parhaillaan Taitotalossa johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa.

Veikko Södö haluaa siirtää yrittäjyyteen liittyvää osaamistaan ja verkostoja tyttärelleen.

”On ehdotonta, että tytär pääsee mukaan verkostoihin, tutustumaan toisiin yrittäjiin ja toisiin samanlaisiin paikkoihin. Sieltä tulee myöhemmin tuki.”

”Paljon on opittavaa, tämä on niin laajaa. On hallittava niin monta asiaa polttoainetankeista paperiasioihin asti”, Haarala toteaa.

Nelosparkki on Kuivaniemen suurin työllistäjä. Töissä on kymmenen vakituista työntekijää ja sesonkiaikana enemmänkin.

Kuivaniemen kohdalla moni matkaaja ja ammattikuljettaja pysähtyy kahville tai syömään Nelosparkkiin.
Kuivaniemen kohdalla moni matkaaja ja ammattikuljettaja pysähtyy kahville tai syömään Nelosparkkiin.
Kuva: Anna Tilvis

Asiakkaille tarjolla ruokaa ja saunaa

Kolmessa vuodessa toimintaa on kehitetty vahvasti ja paikasta on muodostunut suosittu taukopaikka

Haarala kertoo, että perinteisen polttoainemyynnin lisäksi löytyy pieni päivittäistavaroiden kauppa sekä uutena Sievi Store -myymälä.

Satsaus ruokapuoleen on vahva. Lounasbuffetin lisäksi tarjolla pitsaa, grilli- ja a la carte -ruokaa.

Nelosparkissa on tunnetusti herkullinen lounaspöytä, jonne saavutaan syömään isänpäivä- ja joululounasta pitkänkin matkan takaa.

”Kaikki on itse valmistettua, salaateista lähtien”, Eija Södö kertoo.

Nelosparkki on taukopaikkana rekkakuskien suosiossa. Tarjolla on saunatilat, joissa sauna on lämpimänä varhaisesta aamusta iltaan.

”Moni syö, peseytyy ja lähteen sen jälkeen rekkaan nukkumaan.”

Tarjolla on myös kokoustilat parille kymmenelle hengelle sekä sähköauton latausasema. Nelosparkki laajentaa parhaillaan piha-aluetta, joka tahtoo varsinkin kesäaikaan käydä pieneksi.


Kuivaniemen kyläkulman puolesta
Anna Tilvis

Kuivaniemen Yrittäjien puheenjohtaja Ari Kaakkuriniemi kertoo, että vuosi on ollut toiminnan suhteen rauhallinen. Vuoden päätapahtuma Kuivaniemen Pitäjänmarkkinat peruttiin koronaepidemian takia.

”Se on ollut suuri ponnistus jo 34 vuotta. Kesä meni loivasti, kun tapahtuma on työllistänyt aiemmin melkein ympäri vuoden. Ensi kesänä markkinat pidetään 35-vuotisjuhlien merkeissä.”

Yrittäjäyhdistys on ollut aktiivisena oman Kuivaniemen kyläkulman puolesta.

”Ollaan aktivoitu itseämme kyläpalveluitten säilyttämiseksi. Täältä meinaa lähteä kunnan palveluja entistä enemmän pois. Nyt on kaikin keinoin yritetty saada terveyskeskusta pysymään täällä. Sitä ei passaa kadottaa”, Kaakkuriniemi sanoo.

Suhde Iin kuntaan on kuitenkin toimiva ja yritysasioista vastaavien tahojen kanssa tehdään hyvää yhteistyötä.

”Koitamme olla mukana kunnan kanssa palavereissa ja tuoda esiin yrittäjien näkökulmaa.”

Pieni ja aktiivinen paikallisyhdistys

Kuntaliitoksesta huolimatta yrittäjät ovat säilyttäneet oman paikallisyhdistyksensä. Siinä on reilut kolmekymmentä jäsentä.

Kaakkuriniemen mukaan yhdistyksen toiminta on sen kokoon nähden aktiivista.

Tänä syksynä yhdistys pitää Merihelmessä Iin Yrittäjien kanssa yhteisen syyskokouksen ja pikkujoulun. Vuoden yrittäjät palkitaan huomionosoituksilla.

Korona-aika ei ole kaatanut yrityksiä Kuivaniemellä.

”Keväällä muutamat yksinyrittäjät joutuivat panemaan liikkeensä kiinni, mutta niilläkin on homma vilkastunut loppukesästä ja systeemit pelaavat. Ei ole kukaan langennut tähän.”

Kuivaniemen yrittäjillä on maine toimivana paikallisyhdistyksenä. Mistä maine on syntynyt?

”Vissiinkin ollaan niin jääräpäisiä vai mikä se on. Koitetaan pitää tätä nurkkakuntaa näkösällä. Omastakin mielestä homma on pelannut hirveän hyvin”, Kaakkuriniemi toteaa.