Mainos

Si­sus­tus­suun­nit­te­li­ja kertoo, miten loihdit kotiisi uuden ilmeen ilman, että ko­hen­nus nielee omai­suuk­sia

Kotiin voi luoda uutta ilmettä myös budjettiratkaisuin. Kevyt pintaremontti nimittäin onnistuu kohtuullisinkin kustannuksin, ja sitäkin pienemmät sisustusratkaisut puhaltavat kotiin uutta henkeä. Pintaremonttitarvikkeiden hintalaukka on asiantuntijan mukaan viime aikoina rauhoittunut.

Tapeteilla voidaan uudistaa kodin ilmettä myös budjettiystävällisesti, sillä kotia ei tarvitse tapetoida kauttaaltaan. Pienikin määrä tapettia, vaikka tehosteseinänä, riittää, kertoo Päivi Laukka.
Tapeteilla voidaan uudistaa kodin ilmettä myös budjettiystävällisesti, sillä kotia ei tarvitse tapetoida kauttaaltaan. Pienikin määrä tapettia, vaikka tehosteseinänä, riittää, kertoo Päivi Laukka.

Negatiivisten talousuutisten vyöry on saanut monet tiukentamaan kukkaronsa nyörejä ja lykkäämään ei niin välttämättömiksi miellettyjä hankintoja.

Kodin ilmeen piristäminen on kuitenkin suhdanteistakin huolimatta aina ajankohtaista, eikä sisustuksen virkistämisen tarvitse niellä omaisuuksia. Pienetkin asiat voivat saada kodin tuntumaan kuin uudesti syntyneeltä.

”Tapeteilla ja maaleilla saadaan uudistettua suuria pintoja kohtuullisin kustannuksin, jolloin koko kodin ilme muuttuu. Väheksyä ei voi sitäkään, kuinka kodin tunnelma piristyy ihan vain mattoa vaihtamalla”, K-Rauta Välivainion sisustussuunnittelija Päivi Laukka maalailee stailauksen mahdollisuuksia.

Tarvikkeiden saatavuus ja kohoavat hinnat ovat puhuttaneet jo tovin remontoijia, joille Laukalla on nyt hyviä uutisia.

”Tuotteiden saatavuudet ovat tällä hetkellä todella hyvät, ja hintojen kiristyminen on tasaantunut. Joissakin tuoteryhmissä voi törmätä jopa positiivisiin hintayllätyksiin, sillä esimerkiksi parkettien hinnat ovat laskeneet”, Laukka kertoo.

Artikkeli jatkuu vinkkilaatikon jälkeen.

Kotiin uutta ilmettä kohtuuhintaan
  • Tapettien kirjavat kuviomaailmat ja runsaat värivaihtoehdot avaavat monia mahdollisuuksia kodin piristämiseen. Tapeteilla on helppo luoda kotiin persoonallinen tyyli.
  • Maaleilla on helppo päivittää vielä isompia pintoja – vaikka yksi huone kokonaan tai kerrallaan. Seinien lisäksi katto on kodissa hallitseva elementti, joten sen maalaaminen tuottaa kokonaisvaltaisen muutoksen.
  • Akustiikkarimapaneelit ovat näyttävä ja käytännöllinen sisustusratkaisu, joka parantaa tilan akustiikkaa. Käytetään nykyään paljon katto- ja seinäpinnoissa, ja ne tuovat kotiin elähdyttävän ja tyylikkään silauksen. Kätevien paneelien asentaminen on verrattain kevyttä ja helppoa pintaremonttia.
  • Puupaneelit tuovat lämpöä. Takavuosina puupanelointia löytyi lähes joka kodista, ja perinteinen tyyli on elänyt viime vuosina uutta nousukautta. Erityisessä suosiossa on ollut puunvärinen paneeli, joka tuo kotiin lämpöä ja tunnelmaa. Tummemmatkin puun sävyt ovat löytämässä vankan kannattajakuntansa. Paneelivalikoima on monipuolinen ja laaja: vaihtoehdoista löytyy niin kapeita, leveitä, sileitä kuin struktuuripintaisiakin paneeleita.

Ammattilainen myy materiaalien lisäksi ideoita

Sisustussuunnittelija Laukan suunnittelupöydällä syntyy pintamateriaali- ja kalustesuunnitelmia niin rakennusliikkeiden asiakkaille, omaa asuntoaan remontoiville kuin uutta kotia rakentavillekin.

Suunnittelupöydän ääreen istahtaa toisinaan asiakkaita, joiden visiot ovat sangen selvät. Useimmat puolestaan kaipaavat enemmän sisustussuunnittelijan näkemystä.

Kun itsellä on vain kutkuttava tunne siitä, että koti kaipaa jotain uutta, mutta selvä suunnitelma puuttuu, on se juuri se hetki, jolloin sisustuksen ammattilainen näyttää arvonsa.

”Asiakas voi varata minulta ajan ja näyttää vaikka kuvia kodistaan. Niiden pohjalta alkaa ideointi, jonka myötä keksimme visioita, joita asiakas itse ei ole tullut kuvitelleeksikaan”, Laukka rohkaisee.


Puunsävyinen rimaseinä parantaa olohuoneen akustiikkaa ja luo luonnonläheisen tunnelman. Persoonallinen matto houkuttelee leikkeihin. Kuvan matto: VM Carpet / K-Rauta Välivainio. Rimaseinän voi myös tapetoida! Myös lattialla on suuri vaikutus tilan tunnelmaan. Laajan seinäpinnan maalaaminen vihertävällä maalilla ja tehosterimaseinä luovat eteistilaan harmonisen vaikutelman. Tunnelmallinen makuuhuone on luotu maalaamalla seinäpinnat intensiivisellä maalisävyllä ja astetta tummemmalla rimaseinällä.
Puunsävyinen rimaseinä parantaa olohuoneen akustiikkaa ja luo luonnonläheisen tunnelman.
Puunsävyinen rimaseinä parantaa olohuoneen akustiikkaa ja luo luonnonläheisen tunnelman.

Suunnittelun ja materiaalivalintojen lähtökohdat ovat alustavat toiveet, budjetti, aiottu remontin laajuus sekä se, millaista elämää kodissa eletään. Osa pintamateriaaleista valitaan käyttötarkoitus edellä, mitä Laukka valaisee käyttäen esimerkkinä lattiamateriaaleja.

”Pohdinnassa ovat aina ulkonäkö ja käyttötarkoitus, kaikki materiaalit eivät sovi kaikkeen. Esimerkiksi se, että talossa on lapsia tai lemmikkejä ohjaa lattiamateriaalin valintaa pehmeämmistä vaihtoehdoista kulutusta paremmin kestäviin.”

Sisustussuunnittelijana Laukalle on tärkeää, että jokainen asiakas kokee saavansa jotain uutta ja mieluisaa. Ammattilainen tarjoaa materiaalien ohella samaan rahaan ajatuksia ja inspiraatiota.

Väriä elämään ja arkeen

Kun kotiin lähdetään loihtimaan uutta ilmettä, Laukka pyrkii rohkaisemaan asiakkaita kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia värimaailmoja – erityisesti tapeteissa ja maaleissa, jotka ovat verraten helppoja vaihtaa myöhemmin. Kaakeleissa ja työläämmissä pintaremonteissa hillitty vaihtoehto usein voittaa.

Kotia luodaan ennen kaikkea itseä varten, joten Laukasta on luontevaa, että silloin käytetään värejä, jotka miellyttävät omaa silmää, vaikka ne poikkeaisivatkin valtavirrasta.

”Kuinka paljon tuokaan iloa arkeen, kun saa elää juuri sellaisessa värimaailmassa, joka tuntuu itsestä parhaalta. Materiaaleja ja värejä on tarjolla valtavan suuri valikoima, ja pienetkin uudistukset kodissa tuottavat iloa pitkään”, Laukka pohtii.

Päivi Laukan mukaan pienetkin kodin uudistukset voivat tuottaa pitkäaikaista iloa arkeen.
Päivi Laukan mukaan pienetkin kodin uudistukset voivat tuottaa pitkäaikaista iloa arkeen.

Ideoiden ja suunnitelmien ohella Välivainion K-Raudan sisustusmyyjät tarjoavat neuvot ja työohjeet harjaantumattomallekin kotinsa uudistajalle.

Laukka korostaa, että sisustusosaston henkilökunta osaa kyllä kysyä oikeat kysymykset asiakkaan projektista ja aikeista. Sitä kautta löytyvät oikeat materiaalit, työvälineet ja -menetelmät, vaikka vielä liikkeeseen saapuessaan ei tietäisi remontoinnista mitään.

”Valmistautuminen on kaiken A ja O. Mahdollisuudet onnistumiseen ovat erinomaiset, kun opastusta kysyy jo etukäteen suunnitelmia tehdessä ja materiaaleja sekä työvälineitä hankkiessa. On tuskastuttavaa, jos tenkkapoo iskee työskentelyn ollessa jo täydessä vauhdissa”, Laukka alleviivaa.

Laukka lisää, että mikäli itse tekeminen ei kuitenkaan innosta, on remonttiapua tällä hetkellä hyvin saatavilla. Esimerkiksi vielä korona-aikana remonttipalveluiden kalenterit olivat järjestään täynnä, mutta sittemmin palvelun saatavuus on merkittävästi parantunut.

Kodin uusi ilme löytyy Sisustusmessuilta

Välivainion K-Raudassa vietetään 14.–15.10. Sisustusmessuja, joilla Laukka on neuvomassa pintaremontoinnista innostuneita tapettiasioissa. Hänen lisäkseen ideoita ja mielenkiintoisia sisustusratkaisuja tarjoavat myös kollegat ja tavarantoimittajat tuote-esittelyineen – messutarjouksia unohtamatta.

Kodin uudesta ilmeestä haaveilevat Laukka kutsuu mukaan messuille vaikka vielä epäselvien visioiden kera:

”Ota kohennettavasta tilasta kuvia mukaan messuille. Katsotaan yhdessä, mitä taikoja sille on tehtävissä, ja keksitään visio yhdessä.”

Suunnitelmissa kodin ilmeen uudistaminen? Varaa aika Päiville.

Pysy ajan hermolla K-Rauta Välivainion kuulumisista ja Sisustusmessuista Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa.