Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Pääkirjoitus: Kou­lu-uh­kauk­set eivät koskaan ole hyvää "läp­pää"

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Si­sä­mi­nis­te­ri Ohi­sa­loa hiil­los­tet­tiin Elo­ka­pi­nan mie­len­osoi­tuk­ses­ta – Vastaus tuli lo­pul­ta: "Ei mikään ryhmä ole lain ylä­puo­lel­la"

Perussuomalaiset ja kokoomus hiillostivat sisäministeriltä kantaa mielenosoitukseen eduskunnan kyselytunnilla.

Helsinki
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo oli torstaina hiillostuksen kohteena eduskunnassa. Arkistokuva.
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo oli torstaina hiillostuksen kohteena eduskunnassa. Arkistokuva.
Kuva: Arttu Laitala

Eduskuntatalon ulkopuolella mieltään osoittava ympäristöliike Elokapina kuumensi tunteita vielä eduskunnan kyselytunnillakin. Oppositiosta niin perussuomalaiset kuin kokoomuskin tivasivat sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr.) kantaa siihen, hyväksyykö hän vai ei Elokapinan mielenosoituksen.

– Sisäministeri Ohisalo, miten reagoitte, kun kapinalliset seuraavaksi rähisevät ja tukkivat kansalaisten kulkuväylät. Tuomitsetteko vai annatteko hiljaisen hyväksynnän, aloitti perussuomalaisten Vilhelm Junnila hiillostuksen.

Ohisalo ei tähän heti suoraa vastausta kyselytunnilla antanut, mutta lopulta hän sanoi, että "ei mikään ryhmä ole lain yläpuolella".

– Tässä salissakin on ihmisiä, jotka ovat varmasti myös itse omassa elämässään nähneet sen, että ihan yhtä lailla lait koskevat kansanedustajia, mielenosoittajia, joka ikistä ihmistä tuolla kentällä ja kaduilla. Tästä ei ole mitään epäselvyyttä, Ohisalo sanoi ja totesi poliisin eilen vetäneen rajan siihen, missä se katsoo lakia rikotun.

Poliisi totesi Elokapinan eilisen mielenosoituksen laittomaksi, koska se tukki ajoradan. Poliisi otti kiinni yli 140 ihmistä.

– Luotan siihen, että kentällä poliisi toimii ammattimaisesti lakeja oikein tulkiten, Ohisalo sanoi.

"Se on laitonta ja se on tuomittavaa"

Vielä suoremmin hän tuomitsi laittomuudet sen jälkeen, kun kokoomuksen Ben Zyskowicz moitti hänen kiemurteluaan asiassa kiusalliseksi.

– Eilen poliisi on tehnyt sen tulkinnan, että lain raja on mennyt rikki. Se on laitonta ja se on tuomittavaa. Niin, kyllä. Oliko tässä vielä jotain, joka jäi epäselväksi. Laiton on laitonta, sisäministeri puuskahti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan sanoi, ettei hän itse eikä hallitus hyväksy laitonta toimintaa.

Sekä Ohisalo että Marin kuitenkin painottivat, että rauhanomainen mielenosoittaminen on osa demokratiaa.

Elokapinan mielenosoitus Eduskuntatalon edessä on sujunut torstaina poliisin mukaan rauhallisesti. Poliisi ei ole ottanut ketään kiinni, koska Mannerheimintietä ei ole tukittu.