Palkkaerot: Ou­lu­lai­nen pa­lo­mies tienaa satoja euroja vä­hem­män kuin kol­le­gan­sa Jo­ki­laak­sois­sa

Pääkirjoitus: Jos rahaa ei saada lisää, ra­pis­tu­neen tie­ver­kon määrä kasvaa

Luitko jo tämän: Kokenut ta­pah­tu­ma­jär­jes­tä­jä kri­ti­soi Oulun mo­ni­toi­mi­aree­nan jul­kis­ta ra­hoi­tus­ta

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Si­sä­mi­nis­te­ri Krista Mik­ko­nen haluaa, että vas­taan­ot­to­ra­haa nos­te­taan noin 50 eurolla – "Uk­rai­nan pa­ko­lai­sia on au­tet­ta­va hin­to­jen nous­tes­sa"

Sisäministeri Krista Mikkonen tiedotustilaisuudessa ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa huhtikuussa.
Sisäministeri Krista Mikkonen tiedotustilaisuudessa ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa huhtikuussa.
Kuva: KIMMO BRANDT

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) haluaa, että kansainvälistä suojelua hakevien vastaanottorahaa nostetaan. Hän nostaa asiassa esiin erityisesti ukrainalaisten pakolaisten ahdingon hintojen noustessa.

Mikkosen mukaan rahaa tulisi nostaa 48 eurolla. Tämä korottaisi vastaanottorahan määrän 323 eurosta 370 euroon, mikä olisi 70 prosenttia toimeentulotuen määrästä.

– Vuonna 2011 vastaanottorahan perusosan tasoksi päätettiin 70 prosenttia toimeentulotuesta. Tällä hetkellä se on todellisuudessa kuitenkin enää vain 61 prosenttia, sillä siihen ei ole tehty korotuksia samassa suhteessa kuin toimeentulotukeen, Mikkonen sanoo vihreiden julkaisemassa tiedotteessa.

– Suomeen on tähän mennessä tullut Ukrainasta noin 36 000 sotapakolaista. Olemme tehneet parhaamme auttaaksemme heitä pääsemään kiinni turvalliseen arkeen niin pian kuin mahdollista.

– Tilapäisen suojelun direktiivin kautta Ukrainan sotapakolaisille on taattu esimerkiksi majoitus ja välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut. Muu toimeentulo tulisi kattaa vastaanottorahalla, johon Suomessa tilapäistä suojelua saavat ovat oikeutettuja muiden kansainvälistä suojelua hakevien tapaan, Mikkonen linjaa.

Mikkosen mukaan valtaosa vastaanottorahan saajista on Ukrainasta tulleita sotapakolaisia, joiden rahat eivät tahdo riittää tällä hetkellä elämiseen.

– Suomi on sitoutunut tarjoamaan Ukrainasta pakeneville turvaa ja suojaa. Velvollisuutemme on täyttää tämä lupaus myös toimeentulon osalta. Venäjän hyökkäyssota jatkuu - apua tarvitaan edelleen.