Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Sin­kul­le tai pie­nel­le per­heel­le suun­ni­tel­tiin oma­ko­ti­ta­lo

Asuntokuntakoko on pienentynyt viimeiset vuosikymmenet. ienille tai ainakin pienille asuntokunnille suunnitelluille asunnoille olisi tarvetta myös omakotirakentamisessa.

-

Noppakoti A.  Kohde nro 15 Jyväskylän asuntomessuilla.
2 h + tupakeittiö + s, 75,5 m²

Asuntokuntakoko on pienentynyt viimeiset vuosikymmenet. Vuonna 1990 se oli 2,42 henkilöä asuntoa kohti ja vuonna 2010 enää 2,07 henkilöä. Muutos on jatkunut myös tällä vuosikymmenellä. Asuntokuntakoon pieneneminen vaikuttaa asuntokysyntään ja sen ainakin tulisi vaikuttaa myös asuntotuotantoon.

Vaikka asumisväljyys kasvaa yhtä aikaa asuntokuntakoon pienenemisen kanssa, on todettavissa, että menneiden vuosikymmenien asuntotuotanto ei vastaa kaikilta osin nykyistä tarvetta. Pienille tai ainakin pienille asuntokunnille suunnitelluille asunnoille olisi tarvetta myös omakotirakentamisessa.

Jyväskylän asuntomessuilla on reagoitu muutokseen, ja messukohteiden joukossa esitellään pieniä, pienille perheille – jopa sinkuille – suunniteltuja omakotitaloja.

Noppakoti A on 75-neliöinen ja kaksikerroksinen omakotitalo. Nimensä mukaisesti noppamaisesta talosta löytyy tupakeittiö, saunaosasto ja kaksi makuuhuonetta. Tilaa riittää sinkulle, pariskunnalle ja tarvittaessa myös pienelle perheelle.

Sisään tullaan eteiseen, jonka yhteydessä on vessa ja josta lähtevät portaat yläkertaan. Alakerta on valtaosaltaan tupakeittiötä. Ratkaisu antaa avaruutta, mutta myös rajoituksia elämiselle, kun keittiö on sohvalta katsottavissa. Kalustaminenkin saattaa osoittautua hankalaksi.

Lisätilaa lämpimien vuodenaikojen asumiselle ja elämiselle tulee suuresta lasitetusta terassista. Myös kattamatonta terassia on messukohteeseen rakennettu runsaasti. Omakotitalolle tyypillisesti pihalta löytyvät autokatos ja ulkovarasto.

Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta, toinen tilavahko parisängyn vetävä ja toinen pieni vieras- tai työhuoneeksi sopiva. Isompaan makuuhuoneeseen asumismukavuutta ja toiminnallisuuttakin lisää ranskalainen parveke.

Yläkerrasta löytyy myös saunaosasto. Löylyhuone on kohtuullisen kokoinen. Pesuhuoneeseen sijoitettu wc-istuin on tässä ratkaisussa perusteltu. Tilaa pesuhuoneessa on sen verran, että sinne on sovitettu myös kodinhoidollisia varusteita ja laitteita.

Jos kolmion kokoista omakotitaloa vertaa kerrostaloasuntoon, eroja on havaittavissa.

Kaksikerroksisuus tuottaa normaalista kerrostaloasunnosta poikkeavan ja ehkä hauskankin ilmeen asunnolle.
Toisaalta juuri kaksikerroksisuus vaikeuttaa asunnon elinkaariasumista, mikä ehkä juuri pienelle asuntokunnalle tarkoitetussa asunnossa on ongelmallista. Jossain vaiheessa vanhenemista portaat tulevat ylittämättömiksi esteiksi, eikä Noppakotia voi asua vain alakerrassa.

Omakotitalossa on oma rauha vailla seinän tai välipohjan takana mellastavia naapureita. Itsekin saa elää ja äännellä eri lailla kuin kerrostalossa.

Vastikkeeksi omasta rauhasta saa lumityöt ja tarpeen omaehtoiselle talon huoltamiselle, joka sinänsä olisi ainakin yhtiömuotoisesti tällaista rakentamista tuotettaessa mahdollista myös keskitetysti kerrostaloasumisen tapaan.
Lunta ei ole koko vuotta, joten omakotiasuja saa ilokseen pihan ja piharakennukset, joissa puuhata kukkien ja vaikka erilaisten vempeleiden kanssa.