Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Tilaajille

Si­ni­sim­pu­koi­den se­son­ki­ai­kaa ovat kylmät kuu­kau­det – Näin var­mis­tat, ett­ei­vät sim­pu­kat ehdi pi­laan­tua ennen kuin val­mis­tat niistä nopeita herk­ku­ja

Talven lämmittävä ykkösruoka syntyy mutkattomasti valmiista tomaattikastikkeesta, chorizosta ja sinisimpukoista.

Tuoreiden simpukoiden kypsennysaika on vain 3–4 minuuttia. Voit myös oikaista ja käyttää pastaan valmiita säilykesimpukoita.
Tuoreiden simpukoiden kypsennysaika on vain 3–4 minuuttia. Voit myös oikaista ja käyttää pastaan valmiita säilykesimpukoita.
Kuva: NINA.KARLSSON

Etenkin ranskalaiset ovat tarkkoja siitä, että simpukoita nautiskellaan vain niinä kuukausina, joiden ranskankieliseen nimeen kuuluu r-kirjain. Eli kaikkina kuukausina syyskuusta huhtikuuhun, septembresta avrilliin. Sääntö liittyy simpukoiden säilytykseen, sillä ne ostetaan elävinä ja valmistetaan samana päivänä.

Maailman tunnetuin simpukka-annos on varmasti ranskalainen moules á la mariniére, sinisimpukat merimiehen vaimon tapaan, jossa maistuvat valkoviini ja sipuli. Se on takuuvarma herkuttelijan pikaruoka, mutta kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti simpukoiden liemeen viiniin sijaan myös vehnäolutta, siideriä tai tulista tomaattikastiketta.