Mainos

Silk­ki­tuk­ka sai uuden omis­ta­jan – 36 vuotta yrit­tä­jä­nä toi­mi­nut Riitta Väi­sä­nen: ”En myynyt elä­män­työ­tä­ni vaan vain lii­ke­toi­min­nan”

Ammatilliset tavoitteet kohtasivat ja molempien yritysten liiketoiminta oli terveellä pohjalla. Tämä vakuutti Riitta Väisäsen myymään kampaamonsa Silkkitukan. Nykyään Oulun Etu-Lyötyssä asiakkaita palvelee kampaamoketju Studio Cutting Crew.

Riitta Väisänen on tehnyt kampaajana pitkän uran. Omistajanvaihdoksen jälkeen hän aloittaa pehmeän laskeutumisen eläkepäiviin.
Riitta Väisänen on tehnyt kampaajana pitkän uran. Omistajanvaihdoksen jälkeen hän aloittaa pehmeän laskeutumisen eläkepäiviin.
Kuva: Ester van Dam

Riitta Väisänen on työskennellyt kampaajana 40 vuotta, joista yrittäjänä 36. Tämän vuoden alussa kampaamo Silkkitukka myytiin savolaiselle kampaamoketju Studio Cutting Crew’lle.

Väisänen on lupautunut työskentelemään vielä tämän vuoden ajan täyspäiväisesti kampaamossa ja huolehtimaan asikkaiden pysyvyydestä. Tulevaisuudessa on tarkoitus pikkuhiljaa vähentää asiakastyötä.

”Tämä on Studio Cutting Crew’n ensimmäinen liike Oulussa. Jatkan edelleen kokopäiväisesti ja teen töitä vuokratuolilla. Minun lisäksi kampaamossa on toinen työntekijä, joka huolehtii myymälävastaavan töistä”, Väisänen kertoo.

Omistajanvaihdos kesti pari vuotta

Omistajanvaihdos oli pitkä prosessi, joka kesti kaiken kaikkiaan pari vuotta. Kampaamo oli myynnissä vuoden ajan.

Kaikki lähti liikkeelle siitä, että Väisänen alkoi tehdä hyvissä ajoin luopumistyötä ajatuksen tasolla. Hän painottaa, että omistajavaihdosta suunnittelevan yrittäjän on oltava varma siitä, että haluaa myydä yrityksensä.

”Heinäkuussa 2022 aloitimme ostajan kanssa kaupanteon, joka kesti puoli vuotta. Koin vahvasti, että meillä on hyvä ja terveellä pohjalla oleva liiketoiminta ja kampaamo sijaitsee sopivalla alueella.”

Väisäsen mielestä yritys kannattaa myydä silloin, kun se on kukoistuksensa vaiheessa. Myyntiin kannattaa valmistautua siten, että yrityksen tunnuslukujen pitää olla useammalta vuodelta tarkastelun kestäviä.

”Pitää ajatella niin, että tämä on vain bisnestä. Yrittäjät eivät missään nimessä myy elämäntyötään vaan liiketoiminnan.”

Yrityskaupassa helpointa oli se, että uudella yrittäjälläkin oli toimivalla pohjalla oleva liiketoiminta. Ketjuun siirtyminen tuntui sopivalta ratkaisulta.

”Meidän ammatilliset tavoitteemme olivat myös samanlaiset. Se vakuutti minut siitä, että kannattaa myydä juuri hänelle.”

Omistajanvaihdoksessa ei sinällään ollut mitään vaikeaa. Paperityöt tosin veivät aikaa. Yrityspörssi hoiti myynnin Väisäsen puolesta. Väisänen kiittelee yrityspörssiä erinomaisen myynti-ilmoituksen tekemisestä.

Myös Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kehittämispäällikkö Paula Pihlajamaa oli suurena apuna kaupantekoprosessissa. Pihlajamaan osaamisalaa ovat omistajavaihdokset.

Pehmeä lasku kohti eläkepäiviä

Vaikka Väisänen ei ole lopettanut töitä, niin hän pystyy nyt keskittymään elämässään muihinkin asioihin, kuten matkusteluun, ystävien tapaamiseen ja perheeseensä. Yrityksestä luopuminen on ollut helpottavaa. Hänellä on hyvä mieli siitä, että tapaa edelleen asiakkaitaan.

Väisänen kuvaa prosessia pehmeäksi laskeutumaksi edessä häämöttäviin eläkepäiviin. Asiakkaat ovat tsempanneet ja onnitelleet häntä. Myös yrittäjäystävät ovat olleet suurena tukena.

Kaikille omistajavaihdosta suunnitteleville Väisänen antaa sellaisen vinkin, että mielessä täytyy olla varma visio tulevasta. Luopumistyö omassa mielessä pitää tehdä siten, että on valmis luopumaan konkreettisesti yrityksestä, kun se aika tulee. Tärkeää on myös se, että yrityskauppojen jälkeen ei jäisi ihan tyhjän päälle, vaan olisi muutakin elämää.

”Pitää ajatella niin, että tämä on vain bisnestä. Yrittäjät eivät missään nimessä myy elämäntyötään vaan liiketoiminnan. Elämäntyö ei katoa omistajavaihdoksen jälkeen mihinkään”, Väisänen uskoo.