Vanhat kuvat : Näin teol­li­suus tuli Rus­koon, myös kaa­to­pai­kan alue ke­hit­ty­nyt val­ta­vas­ti

Luitko jo tämän? : Maan­tiel­lä liikkuu en­nä­tyk­sel­li­sen paljon käyt­tö­kiel­los­sa olevia autoja

Kolumni: Itämeri on Suomen elä­män­lan­ka, jonka häi­riöi­hin on nyt vii­sas­ta va­rau­tua

Sii­rin-päi­vien Kul­tai­nen kaulin pitkän linjan teat­te­rin­te­ki­jäl­le Raija Päk­ki­läl­le

Palkinnolla muistetaan tänä vuonna harrastajateattereiden kantavaa voimaa ja monipuolista kulttuuritoimijaa.

Raija Päkkilä on pitkän linjan kulttuurivaikuttaja.
Raija Päkkilä on pitkän linjan kulttuurivaikuttaja.
Kuva: Leinonen Jukka

Tämänvuotisen Siirin-päivät-tapahtuman Kultainen kaulin -palkinto on myönnetty pitkän linjan teatterintekijälle Raija Päkkilälle.

Palkintoperusteluissa todetaan Päkkilän olleen erityisesti Haukiputaan, mutta myös Iin, Yli-Iin, Kiimingin ja Ylikiimingin harrastajateatterin kantava voima.

Näyttämötyön lisäksi Päkkilä toimi pitkään teatteritaiteen opettajana Kiiminkijoen sekä Iin ja Yli-Iin kansalaisopistoissa sekä usean vuoden ajan Haukiputaan kunnan sivutoimisena kulttuurisihteerinä.

Suomen Nuoriso-opistossa ja Suomen Harrastajateatteriliiton ohjaajakoulutuksessa taitonsa hionut Päkkilä on tuonut eri ryhmineen, kuten Nurkkanäyttämö, Senioriteatteri, Cappas- ja Jatuli-teatterit, näyttämölle vuosien mittaan lukuisia eri produktioita.

Päkkilän töissä kerrotaan näkyvän mieltymys kotimaiseen draamaan sekä klassikoihin Boccacciota ja Shakespearea myöten, ja hänen monet ohjauksensa on nähty myös muun muassa Mikkelin, Pietarsaaren ja Seinäjoen teatteripäivillä.

Paitsi näytelmätyötä, Päkkilä on myös tehnyt ilmaisu- ja esiintymistaidon koulutuksia sekä vetänyt lausuntaryhmiä eri ikäisille opettajana ja ohjaajana.

"Lukuisat hänen opissaan kulkeneet ovat nostaneet esiin hänen ystävällisyytensä, huumorintajunsa ja määrätietoisuutensa. Haukiputaalaiset ovat myös antaneet tunnustusta pyyteettömälle kulttuurin puurtajalle. Itse Raija toivoo hänet muistettavan piristävien elämysten ja ilon tuojana", palkitsemisperusteluissa kerrotaan.

Näyttelijä Siiri Angerkosken elämäntyölle kunniaa tekevä Siirin-päivät-tapahtuma järjestetään kolmannentoista kerran keskiviikkona 12. elokuuta.

Kultainen kaulin myönnetään vuosittain oululaiselle tai oululaislähtöiselle kulttuuritoimijalle tai -vaikuttajalle. Siirin-päivät järjestävät Finnkino Oy, Merikoskikerho ry ja Oulun Elokuvakeskus ry.