Vesihuolto: Ve­si­joh­to­ver­kos­to ra­pis­tuu kaik­kial­la – lisää rahaa tar­vi­taan ve­si­huol­lon var­mis­ta­mi­seen

Tulipalot: Yksi henkilö me­neh­tyi Ka­la­joel­la roi­hun­nees­sa oma­ko­ti­ta­lon palossa

Sie­men­buf­fet on jo auki – ”Kun ta­li­tiai­set ko­put­te­le­vat nurk­kiin, on aika aloit­taa tal­vi­ruo­kin­ta”, sanoo kel­lo­lai­nen lin­tu­har­ras­ta­ja Timo Kar­ja­lai­nen

Oulu
Timo Karjalainen aloitti lintujen talviruokinnan jo kolmisen viikkoa sitten. Ruokintapaikalla on riittänyt vipinää.
Timo Karjalainen aloitti lintujen talviruokinnan jo kolmisen viikkoa sitten. Ruokintapaikalla on riittänyt vipinää.
Kuva: Pekka Kallasaari

Moni lintujen ystävä pohdiskelee näinä aikoina, milloin on oikea hetki aloittaa lintujen talviruokinta.

Oululainen lintuharrastaja Timo Karjalainen saa vuosittain muistutuksen asiasta siivekkäiltä itseltään, eikä kuluva syksy tehnyt poik­keusta.

– Siinä vaiheessa kun talitiaiset alkavat koputtelemaan nurkkiin ja ruuskaamaan kuistilla, on oikea aika aloittaa ruokinta. Tänä vuonna tämä tapahtui kolmisen viikkoa sitten, Karjalainen virkkoo.

Karjalaisen haja-asutusalueella Kellossa metsän laidassa sijaitseva omakotitalon piha on otollinen paikka lintujen ruokkimiselle.

– Tässä on ollut aika runsas lajikirjo. Parisenkymmentä eri lajia käy talven aikana ruokinnalla, Karjalainen arvioi.

Hömötiainen harvinaistunut

Vuosikymmenien ajan lintuja tarkkaillut ja niitä ruokkinut Karjalainen sanoo lajikirjon vaihtuneen vuosien saatossa.

– Esimerkiksi siinä missä hömötiainen oli ennen runsaimpia lajeja ruokinnalla, tänä päivänä niitä näkee todella harvoin ja pienilukuisena. Sen sijaan pikkuvarpusta ei vielä kymmenen vuotta sitten juurikaan näkynyt, ja tänä päivänä se on jo aivan yleinen vieras, Karjalainen puhelee.

Karjalainen pitää ruokintapaikkansa siivekkäistä kirjaa.

Pikkuvarpusten lisäksi tyypillisimpiä koko talven vieraita ruokinnalla ovat talitiaiset, sini-, kuusi- ja töyhtötiaiset, urpiaiset, keltasirkut ja närhet. Keväisin ruokinnalla näkee paluumuuttajia, kuten punarintoja, peippoja, järripeippoja ja mustarastaita.

– Harvinaisempia ruokinnallani piipahtaneita lajeja ovat olleet pähkinänakkeli ja pähkinähakki sekä harmaapäätikka, Karjalainen ­sanoo.

Talviruokintapaikka houkuttelee myös nisäkkäitä.

– Parhaimmillaan ruokintapaikalla on päsmäröinyt kahdeksan oravaa. Rusakkopari käy hienovaraisemmin öiseen aikaan.

Siemenet ja pähkinät kelpaavat myös oraville.
Siemenet ja pähkinät kelpaavat myös oraville.

Kattava tarjoilu

Lajirunsaus on seurausta paitsi otollisesta paikasta, myös kattavasta tarjoilusta. Timo Karjalainen vie linnuille rasvaa, pähkinöitä, siemeniä ja kauraa useaan erilaiseen automaattiin.

– Pääasiassa mennään kaupasta löytyvillä tuotteilla, mutta toisinaan kokkailen linnuille itsekin. Sulatan munkinpaistorasvaa kattilassa, lisään joukkoon pähkinärouhetta, annostelen seoksen tyhjiin jogurttipurkkeihin ja jäähdytän. Kun rasva on jähmettynyt, irrotan sen purkista ja ripustan sen rautalangalla puuhun.

Karjalainen arvioi lintujen nokkiin uppoavan talven aikana noin parisataa kiloa ruokaa.

– Se on paljon, mutta ruokinta tuo iloa monin verroin enemmän.

Närhi on komea ja ujo vieras talviruokinnalla.
Närhi on komea ja ujo vieras talviruokinnalla.
Kuva: Pekka Kallasaari

Näin perustat talviruokinnan

Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen jäsensihteeriltä, eläinfysiologian emeritusprofessori Esa Hohtolalta vinkit lintujen talviruokintaan.

  • Paras aika aloittaa lintujen talviruokinta on pysyvän lumen saavuttua. Aloittaa voi kuitenkin vaikka maaliskuussa, kunhan muistaa jatkaa ruokintaa tauotta lumen sulamiseen saakka. Kaupunkialueella, jossa ruokintoja on tiheämmässä, ei ruokintakatkos ole niin vaarallinen kuin haja-asutusalueella, jossa katkos etenkin sydäntalvella voi koitua lintujen kohtaloksi.
  • Sijoita talviruokintapaikka mieluiten metsän laitaan kuin keskelle pihaa. Iso osa linnuista ei ruokaile automaatilla, vaan pyrähtää puun tai pensaan oksien suojiin syömään.
  • Jos haluat seurata talviruokintapaikan vipinää ikkunasta, ikkunatörmäysten välttämiseksi sijoita ruokintapaikka riittävän kauas ikkunasta, tai vaihtoehtoisesti ihan ikkunan lähelle, jotta linnut eivät ennätä saada pois lähtiessään kovaa vauhtia.
  • Valitse toimintaperiaatteeltaan sellainen automaatti, josta ei varise helposti siemeniä maahan ja linnut eivät pääse sotkemaan ulosteella ruokaansa. Näin ennaltaehkäiset lintutautien kuten salmonellan leviämistä.
  • Rasvapötköllä, auringonkukan siemenillä, pähkinöillä ja viljalla saat ruokinnalle monipuolisen lajikirjon. Myös marjat ja hedelmät tekevät ruokinnalla kauppansa, varsinkin lopputalvesta. Leivänmurujakin voi muun ruuan ohella linnuille antaa, sillä linnutkin tarvitsevat suolaa, mutta leipä yksin ei ole kovin ravinteikasta eikä energiarikasta ruokaa.
  • Vältä muoviverkon sisältäviä tuotteita, sillä linnut voivat takertua niihin kiinni.
  • Ota hetki arjesta lintujen seuraamiseen ja opettele tunnistamaan ruokintapaikan lajit. Talviruokinta on matalan kynnyksen näyttämö lintujen ja lintuharrastuksen kiehtovaan maailmaan.
  • Lopeta ruokinta lumien sulattua ja hyönteisten herättyä ja desinfioi automaatit. Kesällä linnut löytävät ruokansa itse.