
Oulaistelainen Tommi Oja oli kuusitoistavuotias vuonna 1988, kun karatekurssi iski sellaisen kipinän, joka ei ole sammunut vieläkään. Silloisesta karateporukasta on pysynyt mukana yhä aktiivisesti harjoitteleva ydinryhmä.
”Se iski ihan täysillä. Treenattiin päivittäin ja kierrettiin kaikki mahdolliset leirit”, Oja muistelee.
”Me olimme nuoria ja fanaattisia. Se näkyy yhä positiivisessa mielessä. Yhteisöllä on suuri merkitys.”
Nyt Tommi Oja on Tojapak ky:n yrittäjä, aktiivinen karateharrastaja ja ”sensei”, opettaja.
Karatea on Oulaisissa harjoiteltu vuodesta 1988. Karateseura Kase Ha Oulainen ry on toiminut vuodesta 2013 saakka. Seurassa on Kase Ha -karaten harjoittelijoita Oulaisista, Ylivieskasta ja Kalajoelta.
Taistelulaji veti puoleensa nuorta miestä. Ensimmäinen lähtökohta oli halu oppia itsepuolustusta.
Tänä päivänä vaikuttimena on energian saaminen. Harrastus antaa energisyyttä kiireiseen yrittämiseen ja arkeen.
”Kun tulee salille, on pakko keskittyä. Mieli nollaantuu, sitä unohtaa arjen huolet siksi aikaa. Treenien jälkeen on aina hyvä olo.”
Harjoittelun ja mielen yhteys
Oja kertoo, että harjoittelu tuottaa ”kitä”, joka tarkoittaa energiaa, energisyyttä.
”Kun harjoittelen, mieli pysyy virkeänä.”
Pitkäaikainen harrastaminen on antanut keskittymiskykyä, paineensietokykyä ja hyvän kuntotason. Kamppailulaji korostaa, että mieli ja keho kulkevat yhdessä.
Oja aprikoi, että emme osaa arvostaa riittävästi, kuinka tärkeä syy-yhteys on hyvällä mielellä ja fyysisellä harjoittelulla.
Seuran nimessä oleva Kase viittaa tyylisuunnan kehittäjään Taiji Kaseen. Hän oli ensimmäisenä karaten Japanista Eurooppaan tuonut karateopettaja, joka opetti myös Suomessa 1990-luvulta 2000-luvulle. Karateen kuuluu lojaliteetti senseille ja omalle tyylisuunnalle.
”Jos haluaa aloittaa karateharjoittelun, tärkein asia on löytää hyvä opettaja. Maailmassa on monenlaista. Hyvällä opettaja–oppilas-suhteella on tärkeä merkitys harjoittelijan kehitykselle. Taas ollaan sellaisella alueella, mistä on vaikea puhua. Ajatellaan, että mennään vaan harjoituksiin, lyödään säkkiä ja sillä selvä. Harjoitteluun kuuluu paljon muutakin”, Oja sanoo.
Harrastus on antanut ystävyyssuhteita yli rajojen. Oja ja muut seuran jäsenet käyvät säännöllisesti leireillä Ruotsissa ja Kreikassa.
Kolmannen asteen musta vyö
Harrastus on jatkunut 35 vuotta. Vuonna 2000 Oja suoritti ensimmäisen mustan vyön ja vuonna 2012 toisen vyön.
”2000-luvun alussa oli ruuhkavuosia enkä harjoitellut kovin tiivisti. Mutta 2008 huomasin, että ikää alkaa tulla ja innostuin uudestaan harjoittelemaan.”
Ojalla on nyt kolmas ’dan’ eli kolmannen asteen musta vyö vuodelta 2019.
”Karatessa on samurai-mentaliteetti, joka tarkoittaa periksiantamattomuutta. Ajatusmaailma on muotoutunut vanhassa japanilaisessa kulttuurissa, jossa hallitsivat sotaherrat.”
Käyttäytymismalliin kuuluu myös, että vastustajaa ja ketä tahansa toista ihmistä kunnioitetaan. Haastatteluhetken päätteeksi salille saapuu kaksi teini-ikäistä poikaa sensei-Tommin oppilaaksi.

Oja on tyytyväinen seuran omaan harjoitussaliin, joka on ollut käytössä kolme vuotta. Oja osti vanhan, purku-uhan alla olevan kiinteistön.
”Oma sali on vienyt asiaa eteenpäin. Se mahdollistaa harjoittelemisen useammin ryhmässä”, Oja kertoo.
Karateharjoituksia tulisi tehdä sekä ryhmässä että yksin. Tätä nykyä Oja aloittaa työpäivän 20–30 minuutin omalla harjoituksella.
Tojapak Ky on pakkausalan yritys, joka valmistaa ja myy kuljetus- ja myymäläpakkauksia teollisuudelle. Yrityksessä ja tehtaassa Oulaisissa työskentelee noin 20 henkilöä. Parhaimmillaan Tojapak on pienissä ja keskisuurissa pakkaussarjoissa.