Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

SSAB: Raa­hes­sa saatiin kai­vat­tu päätös: te­räs­teh­das jatkaa

Se­nio­ri­tu­be­tus­ta maan ja taivaan väliltä – "Nuoret ai­heut­ta­vat suu­rem­paa myö­tä­hä­peää"

Hannu Lihavaisen ensimmäinen kaitafilmikamera on edelleen toimiva peli.
Hannu Lihavaisen ensimmäinen kaitafilmikamera on edelleen toimiva peli.
Kuva: Pekka Kallasaari

16 400 tilaajaa ja 7,1 miljoonaa katselukertaa. Tämän verran yleisöä on tavoittanut oululainen videoharrastaja Hannu Lihavainen Movielunatic YouTube-kanavallaan.

– Ei näillä luvuilla tietystikään kilpailla Suomen suosituimpien tubettajien kanssa, mutta tällaisena vielä suht harvinaisena senioritubettajana olen tyytyväinen. Lisää tilaajia tipahtelee päivittäin, Lihavainen myhäilee.

Sähköasentajana sekä automaatio- ja instrumentointisuunnittelijana elämäntyönsä tehnyt, nykyisin eläkkeellä oleva Lihavainen perusti YouTube-kanavansa vuonna 2009. Videoharrastus juontaa kuitenkin juurensa paljon kauemmas, aina 1960-luvun loppupuolelle saakka.

– Pyysin poikasena vanhemmiltani syntymäpäivälahjaksi mopoa, mutta sain kaitafilmikameran. Siitä se lähti.

Kaitafilmimateriaalia musiikkivideolle

Ensin Lihavainen kuvasi pääasiassa läheisiään sekä perhejuhlia. Alkuaikojen kaitafilmimateriaalia on päätynyt muun muassa Aki Louhelan Hiljaa eiliseen -kappaleen musiikkivideolle.

– Louhela pyysi minua tekemään muutaman musiikkivideon. Yhteen ei meinannut syntyä mitään ideaa, niinpä päätin tehdä raakavedoksen vanhasta kaitafilmimateriaalista, vaikka sen soveltuvuutta musiikkivideoon ensin epäilinkin. Kun sitten yhdistin siihen musiikin, alkoivat silmäni hikoilla. Myöhemmin olen saanut palautetta, että ihan kuin musiikki olisi tehty videota varten eikä toisinpäin.

Vuosien saatossa Lihavaisen kuvauskohteet ovat laajentuneet perhepiiristä muun muassa eläimiin, luontoon ja tapahtumiin. Hän on taltioinut pieteetillä myös Oulun muuttuvaa kaupunkiympäristöä.

– Aina kun jotain puretaan tai uutta rakennetaan, minulla on tapana piipahtaa paikalla videokameran kanssa. On mukava katsella jälkikäteen, miltä milläkin paikalla ennen näytti.

Nykyisin Lihavainen kuvaa pääasiassa hd-videokameralla tai puhelimella.

– Tekniikka on mennyt käsittämättömiä harppauksia eteenpäin. Jotain on silti kaitafilmiajoista jäänyt työskentelytapoihini. 3,5 minuutin kaitafilminauhalle piti miettiä etukäteen tarkasti, mitä kuvaa. Tänäkin päivänä pääsen editointivaiheessa helpolla, sillä ylimääräistä materiaalia ei juuri synny.

Tykkyläinen innoitti

Ensimmäisen YouTube-videonsa Lihavainen latasi vuonna 2009.

– Kuulin radiosta Kari ”Tykylevits” Tykkyläisen haastattelun, jossa kävi ilmi, että miehellä on YouTubessa miljoonia seuraajia. Kävin mielenkiinnosta kurkkaamassa, millaisesta materiaalista on kyse.

Hän kertoo klikanneensa ensimmäisenä auki videon, jossa Tykylevits soittaa veneessä rumpua ja kiroilee lyhythelmaisen naisen soutaessa.

– Ajattelin, että jos Tykkyläinen kehtaa julkaista tällaista, kyllä minäkin kehtaan.

Lihavaisen ensimmäiset YouTube-videot ovat kaitafilmillä 70-luvulla tehtyjä animaatioita. Sittemmin kanava on täyttynyt ”kaikesta maan ja taivaan väliltä”.

– Sitä, mikä kiinnostaa muitakin kuin minua, on todella vaikeaa ennustaa, Lihavainen tietää.

Miehen ylivoimaisesti suosituin video on kuuden minuutin mittainen pätkä Lihavaisen perheen kolmesta koirasta. Videon, jolla on huikeat 5,5 miljoonaa katselukertaa, päätähtenä on jo edesmennyt portugalinvesikoira Jaska. Videota on katsottu ympäri maailmaa, eniten Intiassa.

– Olen YouTube-suosiostani Jaskalle ikuisessa kiitollisuudenvelassa, Lihavainen hymähtää.

Suuren suosion ovat saavuttaneet myös videot, joissa esitellään museoautoja sekä sotaveteraanin muistelut Tuntemattomassa sotilaassakin kuvatusta taistelutilanteesta.

– Kaupallistin kanavani vuonna 2017 ja pientä tuottoakin näistä suosituimmista videoista on tullut. En minä tätä kuitenkaan rahan vuoksi tee, vaan puhtaasti omasta mielenkiinnosta.

Tulenkatkuisia terveisiä

Lihavaisen mielessä muhii tälläkin hetkellä lukuisia videoideoita. Yksi niistä on video, jossa hän lausuu tulenkatkuiset terveisensä Tubeconin järjestäjille.

– Satuin kuulemaan erään radiohaastattelun, jossa toimittaja kysyi Tubeconin järjestäjien mielipidettä senioritubettajista. Vastaus kuului, että me senioritubettajat aiheuttamme lähinnä suurta myötähäpeää. Se meni tunteisiin pahemman kerran. Vieläkin pöyristyttää. Kyllä monen nuoren pöljäilyvideot aiheuttavat suurempaa myötähäpeää kuin meidän senioritubettajien, Lihavainen jyrähtää.