-
Mainos

Seik­kai­lu-ur­hei­lus­sa su­ku­puol­ten erot ta­soit­tu­vat – kan­sain­vä­li­sel­le tasolle pää­se­mi­nen vaatii yh­teis­työ­tä ja kovia kisoja

Geopark Challenge haluaa tukea naisten osallistumista seikkailu-urheilukilpailuun ja samalla toimia joukkueille ponnahduslautana kansainvälisille kisoille.

Geopark Challenge haluaa tukea naisten osallistumista seikkailu-urheilukilpailuun ja samalla toimia joukkueille ponnahduslautana kansainvälisille kisoille.

Matkaa on taitettu jo 400 kilometriä. Kuminauhaa vetää pieni, ehkä 50-kiloinen nainen. Toisessa päässä nuokkuu raamikas mies täysin voipuneena. Joukkue kulkee kuitenkin päättäväisesti eteenpäin yhdessä. Näky on 10 vuoden takaa seikkailu-urheilun maailmancupin kisasta, eikä se ole mitenkään harvinainen.

Seikkailu-urheiluharrastaja Kati Vehmas on kilpaillut seikkailu-urheilun maailmancupissa ARWS:ssä sekä suomalaisissa että kansainvälisissä joukkueissa vuodesta 2011 lähtien, ja sijoittunut EM- ja MM-kisoissa Kiinaa ja Venäjää myöten.

– Seikkailu-urheilussa ja ultralajeissa sukupuolten väliset erot tasoittuvat. Mitä pidempi matka, sitä pienemmät ovat erot miesten ja naisten välillä, Vehmas kertoo.

Naiset murskaavat miesten ennätyksiä

Naiset ovat murskanneet viime vuosina miesten ennätykset ultramatkoilla. Jasmin Paris löi vuonna 2019 Montane Spine racessa aiemman kokonaiskilpailun ennätyksen 12 tunnilla, vaikka pysähtyi kisan välissä imettämään. Seikkailu-urheilukilpailuissa on nähty, kuinka pieni nainen vetää kuminauhalla perässään joukkueen miesjäsentä.

Syitä tähän ilmiöön ei ole vielä tutkittu laajasti. On kuitenkin arveltu, että naisten vahvuudet pitkissä suorituksissa liittyvät hyvään unettomuuden ja väsymyksen sietoon, sekä korkeampaan rasvaprosenttiin ja hormonien tukeen energiatasojen ollessa matalalla.

– Naisten historia kestävyysurheilun parissa on kuitenkin lyhyt, sillä esimerkiksi maratonjuoksu oli pitkään naisilta kielletty. Siksi naisten osallistuminen myös ultramatkoille on varsin uutta, Kati Vehmas kertoo.

Seikkailu-urheilussa naiset ovat sen sijaan olleet alusta asti mukana joukkueessa. Moderni seikkailu-urheilu syntyi soolokisojen ja pitkien vaelluksen pohjalta 1980-ja 90-luvun taitteessa suoraan sekä miesten että naisten lajiksi. Jo ensimmäinen Raid Gauloises, maailmankuulu seikkailukisakonsepti, oli tarkoitettu joukkueille, joissa molemmat sukupuolet olivat edustettuina. Edelleen kansainväliset kisat sekä lajin arvokisat on tarkoitettu sekajoukkueille.

Naisten vahvuuksia pitkissä suorituksissa ei ole tutkittu vieläkään laajasti.
Naisten vahvuuksia pitkissä suorituksissa ei ole tutkittu vieläkään laajasti.

Ponnahduslauta kansainvälisiin kisoihin

Geopark Challenge haluaa tukea naisten osallistumista seikkailukisoihin vaatimuksellaan, että joukkueessa tulee olla vähintään yksi nainen. Samalla Geopark Challenge haluaa vetää lisää naisia lajin pariin.

Vaikka moni kisasta kiinnostunut kokee vaatimuksen sekaparista hankalaksi säännöksi, on sille kuitenkin perustelunsa.

– Kansainväliselle tasolle pääseminen seikkailu-urheilussa vaatii miesten ja naisten yhteistyötä. Kuilu suomalaisten kisojen ja kansainvälisten pitkien kisojen välillä on vielä iso, ja kynnys lähteä joukkueena ulkomaille kisaamaan on korkea. Yleensä valtaosa kotimaan kisojen joukkueista koostuu miehistä ja naisille sekä sekajoukkueille on mahdollisesti oma sarjansa. Ruotsi on tällä hetkellä menestyneempi maa seikkailu-urheilussa, ja siellä kisataan selvästi enemmän sekaparein. Suomeen tarvitaankin kovia kisoja myös sekapareille, toteaa Vehmas.

Geopark Challenge haluaa toimia joukkueille yhtenä ponnahduslautana kansainvälisiin kisoihin. Pääosa Geopark Challengen osallistujista on sekapareja, mutta myös naisparina osallistuminen sallitaan. Kynnystä osallistua kansainvälisiin kisoihin halutaan helpottaa myös omalla 24 tunnin kisasarjalla, jossa jokainen joukkue kilpailee samassa sarjassa. Tämä helpottaa myös kilpailun seuraamista kotisohvalta.

Yhteistyöllä ja kovilla kisoilla laskettaisiin rimaa osallistua myös kansainvälisiin seikkailu-urheilukilpailuihin.
Yhteistyöllä ja kovilla kisoilla laskettaisiin rimaa osallistua myös kansainvälisiin seikkailu-urheilukilpailuihin.

– Tärkeintä seikkailu-urheilussakaan ei kuitenkaan ole se, kumpi sukupuoli teoreettisesti olisi vahvempi. Tärkeintä on joukkuehenki ja yhteistyö tiimin jäsenten välillä, Kati Vehmas toteaa.

Kehittyminen vaatii yhteisiä harjoituksia, mutta ennen kaikkea kovia kisoja yhdessä joukkueelle. Sitä Geopark Challenge haluaa tarjota.

Kaleva Media näyttää koko kisan suorana lähetyksenä striimin välityksellä.

Tule seuraamaan vuoden 2021 kovinta kisaa!