Se­bas­tian Aho sen rat­kai­si - Kärpät juhlii toista pe­räk­käis­tä mes­ta­ruut­ta

Kärppien oma kasvatti ratkaisi jatkoaikatrillerin ja Suomen mestaruuden lauantaina Oulussa.

Kärpät pääsi juhlimaan mestaruutta toista kertaa peräkkäin, kun Sebastian Aho iski kiekon maalin toisen jatkoerän ensimmäisellä minuutilla.
Kärpät pääsi juhlimaan mestaruutta toista kertaa peräkkäin, kun Sebastian Aho iski kiekon maalin toisen jatkoerän ensimmäisellä minuutilla.

Neljä vuotta sitten Suomi meni sekaisin helsinkiläistyneestä oulunsalolaisnuorukaisesta nimeltä Mikael Granlund.

Lauantaina Oulu meni sekaisin 17-vuotiaasta Kärppien kasvatista Sebastian Ahosta.

Toisen polven liigakiekkoilija Aho viimeisteli voittomaalin seitsemännessä liigafinaalissa ja käynnisti Kärppien toiset perättäiset mestaruusjuhlat. Tapparan kirves karahti kiveen toisessa jatkoerässä pelikellon näyttäessä 81.00, ja tulostaululle pyörähti lukemiksi 2–1.

Kärpät oli mestari voitoin 4–3.

– Huikea tunne, Aho kuvaili pelin jälkeen hieman häkeltyneen oloisena.

Aho ratkaisi läpiajosta liruttamalla kiekon Tappara-vahti Juha Metsola haaroista sisään. Ivan Humlin tarjoama läpisyöttö meni niin nappiin, ettei puolustajia ollut lähelläkään Ahoa.

– Huomasin pääseväni karkuun. Olin lähellä maalia ja päättänyt jo, mitä teen. Onneksi meni maaliin.

Sankarihyökkääjän isä, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho onnistui pitämään silmänsä kuivana ja naamansa lähes peruslukemilla juhlien keskellä.

– Kun hän pääsi läpi, kyllä minulla oli aavistus siitä, mitä hän yrittää, isä hymyili.

Pelitavan vastaisesti

Kärppien valmennusjohto myönsi, ettei voittomaali syntynyt ihan fläppitaulupiirrosten mukaisesti.

– ”Sepe” pelasi pelitavan vastaisesti, mutta sillekin on paikka, kun sen tekee oikeaan aikaan, apuvalmentaja Mikko Manner sanoi.

– Kellä tulee mieleen lähteä vaihdosta yksin läpi? Tuollaisella 17-vuotiaalla tulee, pääluotsi Lauri Marjamäki sanoi hymy huulillaan.

Kärpät oli ollut läpi finaalisarjan riippuvainen pelätyn JJJ-ketjunsa onnistumisista. Pudotuspelien parhaana palkittu

Joonas Donskoi teki lauantainakin avausmaalin, Tapparan tasoituksesta puolestaan vastasi maalikuningas Olli Palola. Lopussa löytyi kuitenkin yllätysratkaisija.

– Kyllä minä vähän tätä toivoin. Meidän kolmos- ja nelosvitjat eivät olleet tehneet maaleja. Hienoa, että Aho teki, Marjamäki sanoi.

Aho joutuu nyt elämänsä pyöritykseen, mutta jos miehen pää pysyy yhtä kylmänä kuin jäällä Kanada-maljan nostelun jälkeen, nuorukaisella ei ole mitään hätää.

– Eivätköhän kokeneet pelaajat pidä huolen, ettei pääse mitään luulemaan. Mutta nyt nautitaan ainakin hetki, Aho paalutti.

Kaksi kullan arvoista

Liigakauden huipennus oli täydellinen urheilun ja urheiluhengen juhla. Kumpikaan ei etsinyt ratkaisuja peruuttelemalla ja virheitä kyttäämällä, vaan rohkeuden ja aktiivisuuden kautta.

– Kokeneet pelaajat toitottivat, että nautitaan tästä. Ei aleta jännittää, vaan ollaan rohkeita. Ei tällaisia tilanteita tule montaa uran aikana, Sebastian Aho kertoi.

Jäälle ei heitelty rantapalloja Tapparan pelaajille irvimään, vaan muun muassa Palola ja maagisen kevään pelannut Metsola saivat isot aplodit oululaisyleisöltä hopeamitaleita noutaessaan.

Kärpissä moni oli ilmiselvästi pahoillaan tapparalaisten puolesta kolmannesta perättäisestä hopeasta.

– Tapparalla oli mielestäni parempi joukkue kuin viime vuonna, ja he pelasivat erinomaista jääkiekkoa, Marjamäki kehui.

– Aika raaka on tapa. En tiedä, olemmeko parempia valmentajia, pelaajia tai ihmisiä, voitettiin tai hävittiin. Tässä on kaksi voittajaa, hän jatkoi.

– Jos vain valta olisi, olisimme jakaneet mitalit keskenämme. Urheilu on tällaista, Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno huokaisi.

Katso kuvia ottelustasekä mestaruusjuhlinnasta.

Lue ottelun live-seuranta: