Sdp:n Sanna Marin esittää Ylen A-stu­dios­sa Antti Rin­net­tä hal­li­tus­tun­nus­te­li­jak­si – "Ei ole näin, että hal­li­tus­tun­nus­te­li­ja au­to­maat­ti­ses­ti olisi pää­mi­nis­te­ri"

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sdp.) ehdottaa tiistaina eronpyynnön pääministerin tehtävistä jättänyttä Antti Rinnettä hallitustunnustelijaksi uutta hallitusta koottaessa.

Marin kertoo, että sdp aloittaa torstaina keskustelun hallitustunnustelijasta puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokouksien yhteydessä.
Marin kertoo, että sdp aloittaa torstaina keskustelun hallitustunnustelijasta puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokouksien yhteydessä.
Kuva: Mauri Ratilainen

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sdp.) ehdottaa tiistaina eronpyynnön pääministerin tehtävistä jättänyttä Antti Rinnettä (sdp.) hallitustunnustelijaksi uutta hallitusta koottaessa. Ylen A-studiossa tiistai-iltana käydyssä keskustelussa olivat Marinin ohella paikalla myös keskustan Katri Kulmuni, kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

Marin kertoo Ylen mukaan, että sdp aloittaa torstaina keskustelun hallitustunnustelijasta puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokouksien yhteydessä.

– Siellä sitten katsotaan, kuka lähtee hallitustunnusteluja viemään eteenpäin. Itse pitäisin varsin luontevana sitä, että puheenjohtaja Antti Rinne ottaisi tässä tilanteessa tämän tehtävän ja kävisi tunnustelut, Marin kertoi.

Kokoomuksen Orpo kyseenalaisti ministeri Marinin esitystä esittämällä, että hallitustunnustelijan valinta kuuluu eduskuntaryhmien valittavaksi. Marinin mukaan asiaa puoltaa Rinteen asema suurimman eduskuntapuolueen sdp:n puheenjohtajana seuraavan kesän puoluekokoukseen asti.

Orpo esitti keskustelussa kysymyksen etenkin keskustaa kohtaan siitä, miten luottamus Rinnettä kohtaan palautuisi niin, että tämä voisi olla hallitustunnustelija. Orpon mukaan hallitustunnustelija on lähtökohtaisesti tuleva pääministeri.

– Tämä varmasti hämmentää. Mutta se ei ole näin, että hallitustunnustelija automaattisesti olisi pääministeri. Antti Rinne on tänään jättänyt eronpyyntönsä ja on selvää, että tulemme nimeämään uuden pääministeriehdokkaan, sen päätöksen tulee tekemään puoluevaltuusto, Marin kommentoi ja kertoi puolueen tukevan yhä pääministerin tehtävistä eronnutta puheenjohtajaansa.