Pääkirjoitus: Suomen side Ruot­siin vah­vem­pi ja ta­sa-ar­voi­sem­pi kuin yli 200 vuo­teen, on jo aika unohtaa komp­lek­sit

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Sdp:n edus­kun­ta­ryh­mä: Jär­jes­töil­le on kor­vat­ta­va ra­ha­pe­li­tuot­to­jen vä­he­ne­mi­ses­tä ai­heu­tu­vat tu­ki­me­ne­tyk­set

Sdp:n eduskuntaryhmä hioi budjettitavoitteitaan kaksipäiväisessä kesäkokouksessa eduskunnan lisärakennuksessa.
Sdp:n eduskuntaryhmä hioi budjettitavoitteitaan kaksipäiväisessä kesäkokouksessa eduskunnan lisärakennuksessa.
Kuva: Arttu Laitala

Rahapelituottojen lasku ei saa sdp:n eduskuntaryhmän mielestä johtaa siihen, että järjestöt joutuvat ajamaan toimintojaan alas. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Kristiina Salosen mukaan budjettiriihessä on varattava kompensaatiota tätä varten.

– Ennaltaehkäisevää työtä tekevien järjestöjen tilanteen turvaaminen on erityisen tärkeätä tässä tilanteessa, kun kunnat ovat keskittyneet koronatyöhön, Salonen sanoi eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Kuntataloutta pitäisi sdp:n mielestä ensi vuonna tukea jatkamalla kunnille suunnatun yhteisöveron jako-osuuden tilapäistä korotusta ja harkitsemalla sen korottamista.

Elvytystä ilman velkapaniikkia

Sdp:n eduskuntaryhmä haluaa varmistaa syyskuun budjettiriihessä, että oppivelvollisuuden laajennus ja maksuton toinen aste toteutuvat suunnitellusti. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen (sd.) mukaan siihen on varattava riittävät määrärahat eikä niitä saa ottaa pois opiskelijoiden tukipalveluista.

– Talouspolitiikan linjan on pysyttävä elvyttävänä. EU:n elvytysrahaston ensi vuoden varojen käytöstä on hyvä tehdä päätökset jo loppusyksystä ja laatia EU:n edellyttämä elpymissuunnitelma.

Tältä osin valtiovarainministeriön pohjaesitys on Koskisen mukaan samansuuntainen.

– Samalla on syytä varoittaa velkapaniikista. Vaikka velkaa joudutaan ottamaan edelleen useita miljardeja, se ei johda ongelmiin luottokelpoisuuden kanssa. Edellytyksenä on, että parannamme työllisyysastetta ja saamme talouden pyörät pyörimään.

Työllisyyden hoidossa tarvitaan Koskisen mukaan lisää resursseja ja monipuolista keinovalikoimaa, joita työministeriössä valmistellaan.

– Aiemmin toteutettuja koulutus- ja muutosturvaa koskevia ehdotuksia ei pidä ajaa alas, vaan niitä pitää kehittää ja parantaa.

Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen on sdp:n mielestä mukaan tehokas keino poistaa kannustinloukkuja.

– Ensi vuoden budjetti on avainasemassa, millä askelilla tätä lähdetään toteuttamaan, Koskinen sanoi.