Politiikka: Merja Ra­sin­kan­gas vaihtaa kes­kus­tas­ta pe­rus­suo­ma­lai­siin, ko­koo­muk­ses­ta Oulun suurin val­tuus­to­ryh­mä

Jääkiekko: Bar­ta­ve­gen esit­tä­mä kri­tiik­ki ju­nio­ri­pe­lis­sä oli liikaa – se­los­tuk­set pantiin het­kek­si pannaan

Verovähennykset: Jat­kos­sa yritys voi il­moit­taa ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­seen tar­vit­ta­vat tiedot asiak­kaan­sa puo­les­ta

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Savu tulvi sisään Kem­pe­lees­sä, piippu lähti ve­tä­mään ennen pe­las­tus­lai­tok­sen saa­pu­mis­ta: "Aluksi voi polttaa kynt­ti­lää tai pa­pe­ri­tol­loa"

Palokunta kutsuttiin paikalle, kun omakotitaloon oli päässyt reilusti savua talon lämmityksen yhteydessä

Pelastuslaitoksen rooliksi jäi lopulta neuvominen paremman vedon turvaamiseksi.
Pelastuslaitoksen rooliksi jäi lopulta neuvominen paremman vedon turvaamiseksi.
Kuva: Pekka Peura

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos sai perjantai-iltapäivällä puoli viiden aikoihin vahingontorjuntahälytyksen Kempeleeseen.

Palokunta kutsuttiin paikalle, kun omakotitaloon oli päässyt reilusti savua talon lämmityksen yhteydessä. Asukkaat saivat piipun kuitenkin vetämään, kun pelastuslaitos oli matkalla kohteeseen.

Pelastuslaitoksen tehtäväksi jäi lopulta antaa tulentekopuuhissa olleille henkilöille neuvontaa piipun paremman vedon turvaamiseksi.

– Piippuun pitäisi saada lämmintä ilmaa, ennen kuin sinne laitetaan kovin paljon savuavaa tavaraa. Aluksi voi polttaa kynttilää tai paperitolloa, jonka avulla voi katsoa, vetääkö piippu, Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jyri Jäntti kertoo.

Jäntin mukaan lämpö työntää kostean ja painavan ilman pois, jolloin piippu alkaa vetää paremmin.

– Jos heti laittaa täyden latauksen puita, se tuottaa paljon savua. Jos piippu ei vedäkään, koko talo on täynnä savua.

Joskus piipussa voi olla konkreettinen tukko, esimerkiksi naakan pesä.

– Silloin piippu on ollut todella pitkään käyttämättä. Sellainen tilanne ei ilman nuohoojaa korjaannu.