Satu Ham­mar-Hut­ri on töissä isoi­soi­sän 1909 Ouluun pe­rus­ta­mas­sa pitkän linjan per­he­yri­tyk­ses­sä Ham­ma­rin Säh­kös­sä

Satu Hammar-Hutri, 45, nykäistiin suoraan koulun penkiltä töihin, kun hän oli saanut lukion päätökseen.

45-vuotiaana Satu Hammar-Hutri on ehtinyt olla töissä perheyrityksessä jo yhteensä 30 vuotta.
45-vuotiaana Satu Hammar-Hutri on ehtinyt olla töissä perheyrityksessä jo yhteensä 30 vuotta.
Kuva: Ester van Dam

Satu Hammar-Hutri, 45, nykäistiin suoraan koulun penkiltä töihin, kun hän oli saanut lukion päätökseen. Vuonna 1993 elettiin lama-aikaa, ja oululaisen pitkän linjan yrityksenkin oli työllistettävä perheenjäsenensä ulkopuolisen työvoiman sijaan.

Osa-aikaisesti Hammar-Hutri oli aloittanut työt perheyrityksessä jo vuonna 1989. Harvalle saman ikäiselle on kertynyt 30 työvuotta.

– On ollut arvokas asia saada olla töissä. Olen toki käynyt kurssimuotoisia koulutuksia myöhemmin, Hammarin sähkön myymäläpäällikkö Hammar-Hutri sanoo.

Hän ja hänen siskonsa Kristina Fredriksson ovat samassa suvussa yrityksen johdossa jo neljäs sukupolvi. Hammarin sähkön perusti siskosten isoisoisä vuonna 1909, eli tänä vuonna yritys täyttää 110 vuotta ja on Suomen vanhin edelleen toimiva sähköliike.

– Muitakin vanhoja yrityksiä Oulussa on, mutta niiden samalla suvulla pysyminen on haastavaa, Hammar-Hutri kuvailee.

Hammar-Hutri on paljasjalkainen oululainen ja sai houkuteltua riihimäkeläisen miehensäkin pohjoiseen. Etelä-Suomeen pääsee välillä lomailemaan, mikä on koko perheelle tärkeää.

Muutoin Hammar-Hutri irrottautuu työstä laulamalla – sitäkin hän tekee omistautuvasti. Hän on kuulunut 15 vuotta Oulu Big Bandiin laulajana ja SHB-nimiseen blueshenkiseen kokoonpanoonkin jo seitsemän vuoden ajan.

– Lapsena lauloin koulun kuorossa vuosia. Työelämään astuessa harrastukseen tuli taukoa, kunnes Oulu Big Bandissa trumpettia soittava isäni ehdotti laulutunneille menemistä, Hammar-Hutri muistelee.

Hän alkoi laulaa erityisesti vanhahtavaa jazz- ja swing-musiikkia ja kävi vierailevana solistina eri yhtyeissä. Sitten tulivat nykyiset isommat projektit.

Oulu Big Band keikkailee aktiivisesti. Seuraavaksi on bändin ”Moving on” -kevätkonsertti Valvesalissa 28.4.

– Ohjelmistossa on 1920–40 luvun swingiä, mutta tähän konserttiin tulee ihan uusiakin biisejä, Hammar-Hutri lupaa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.