Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Satoja tu­han­sia me­ri­lo­hen ja me­ri­tai­me­nen poi­ka­sia is­tu­te­taan taas Ou­lu­jo­keen – mukana on myös mik­ro­si­ru­tet­tu­ja yk­si­löi­tä

Tämän kevään merilohen ja -taimenen istutukset ovat alkaneet Fortumin Montan kalanviljelylaitoksella. Yhteensä vapautetaan 50 000 kaksivuotiasta meritaimenen poikasta ja 249 000 kaksivuotiasta merilohen poikasta.

Kalanpoikasten vapautukset ovat osa Fortumin vesivoimalaitosten kalatalousvelvoitteiden hoitoa. Kalojen vapautus tapahtuu Montan kalanviljelylaitokselta Oulujokeen ja sen suorittaa Montan Lohi Oy. Kalat on jo usean vuoden ajan istutettu meren sijaan jokeen, jossa lämpötila vastaa aiempaa paremmin luonnonpoikasten vaelluslämpötilaa. Tällä halutaan myös varmistaa poikasten parempi kotoutuminen Oulujokeen, johon niiden odotetaan merivaelluksen jälkeen palaavan kutemaan.

Meritaimenia vapautetaan kahdessa erässä, ensin veden lämpötilan ollessa +6 ja myöhemmin lämpötilan noustessa 8 asteeseen. Tällä tutkitaan vapautusajankohdan ja vedenlämmön vaikutusta poikasten vaelluskäyttäytymiseen istutuksen jälkeen.

Noin 14 000 poikasta kantaa sisällään mikrosirua. Mikrosiru on kalan vatsaontelossa, joten se lähtee perkuun yhteydessä pois.

– Ei tarvitse huolestua jos siru eksyy esimerkiksi lemmikin ruokaan, sillä se on hyvin pieni ja täysin vaaraton, kertoo Montan Lohen toimitusjohtaja Jyrki Oikarinen.

Oikarinen kertoo, että siru laitetaan hyvin pienen viillon kautta kalan vatsaan ja haava paranee itsestään ennen istutusta.

Merkittyjä kaloja seurataan Oulujokeen asennettujen automaattisten mikrosirujen lukuasemien avulla. Lukuasemat kattavat laajasti koko jokialueen Merikoskelta Monttaan. Mikrosirujen avulla seurataan muun muassa eri kantaa olevien lohien menestymistä ja paluuta Oulujokeen.

Tänä vuonna saadaan ensimmäistä kertaa myös merialueen kalastajille käyttöön mikrosirujen lukulaitteita, joilla mikrosiruja saadaan luettua myös saaliiksi päätyneistä lohista.

– Yleisellä tasolla vaikuttaa siltä, että Oulujoen kalaistukkaiden selviytyminen on pitkästä aikaa kasvusuunnassa ja kaloja palaa mereltä aiempaa enemmän, sanoo tutkija Panu Orell Luonnonvarakeskuksesta.

Tutkimus- ja seurantajärjestelmän kehitystyötä tehdään Oulujoella osana laajaa Sateenvarjo III -hankekokonaisuutta, jota rahoittavat useat voimayhtiöt sekä maa- ja metsätalousministeriö.