Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Sari Essayah tyrmää Sanna Marinin aja­tuk­set kuuden tunnin työ­päi­väs­tä: "Visio tar­koit­tai­si to­si­asias­sa hy­vin­voin­ti­yh­teis­kun­nan ja sen pal­ve­lui­den pur­ka­mis­ta"

Marinin visio tarkoittaisi hyvinvointiyhteiskunnan ja sen palveluiden purkamista, Essayah totesi.

Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Sari Essayah käytti puolueensa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa kipakan puheenvuoron pääministeri Sanna Marinin työaikavisiosta ja hallituksen talouspoliittisista linjauksista.
Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Sari Essayah käytti puolueensa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa kipakan puheenvuoron pääministeri Sanna Marinin työaikavisiosta ja hallituksen talouspoliittisista linjauksista.
Kuva: Silja Viitala

Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ihmettelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) esitystä kuuden tunnin työpäivästä ilman palkkojen leikkaamista.

– Pääministeri Marinilta odotettiin avauksia työllisyydestä ja talouskasvun parantamisesta, sen sijaan saimme jälleen epärealistisen, palkansaajia kosiskelevan vision kuuden tunnin työpäivästä entisellä palkkatasolla. Marin totesi käyvänsä asiasta jatkoneuvotteluja ammattijärjestöjen kanssa, mutta käsittääkseni palkat maksetaan edelleen työnantajien ja yritysten toimesta.

– Toteutuessaan esitys tarkoittaisi kustannusten kasvua ja rajua kilpailukyvyn heikennystä työnantajille tilanteessa, jossa yritysten selviäminen on vaakalaudalla muutenkin. Julkisen puolen ammateissa mm. vuorotyössä hoiva-alalla esitys tarkoittaisi kymmenien tuhansien uusien työntekijöiden tarvetta, vaikka työvoimapula rokottaa alaa jo nyt.

– Marinin visio tarkoittaisi tosiasiassa hyvinvointiyhteiskunnan ja sen palveluiden purkamista, mikä ei voi olla kenenkään etu, sen paremmin palkansaajien kuin työnantajienkaan, Essayah totesi puolueensa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa pitämässään katsauksessa.

Muutenkin oppositiopuolueen puheenjohtaja ruoski hallituksen talouspoliittisia linjauksia.

– Ne ovat hyvinvoinnin turvaamisen näkökulmasta suorastaan vaarallisia. Julkisen puolen menonlisäyksien kautta kansalaisten verotaakkaa ja valtion velkaantumista kasvatetaan, ja samalla asumisen ja liikkumisen kuluja kiristetään ja palkansaajien sosiaaliturvamaksuja nostetaan. Vaikea nähdä, miten tämä olisi yksityispuolen ostovoimaa ja siten kulutuskysyntää parantavaa elvytystä.

– Veronkevennykset olisivat kotimaan elvytyksessäkin tarpeen, mutta Marinin hallitus suuntaa ne EU:n elpymispaketin kautta Italiaan, Essayah totesi.