Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Saksan har­hai­nen val­lan­kaap­paus­han­ke teki het­kes­sä todeksi ää­ri­ajat­te­lun uhat ja ko­ros­taa vi­ran­omais­ten valp­pau­den tar­vet­ta myös Suo­mes­sa

Tieto vallankaappaushankkeesta Saksassa toimii varoituksena laajemminkin. Ääriryhmien luomissa rinnakkaistodellisuuksissa ajatukset ja sanat saattavat muuttua väkivaltaisiksi teoiksi.

Yli 83 miljoonan asukkaan maahan mahtuu lukuisia ajatussuuntia ja aatteellisia kuplia, mutta tästä huolimatta uutiset Saksassa paljastuneesta vallankaappaushankkeesta ovat häkellyttäviä. Maatahan on totuttu pitämään vakauden perikuvana niin politiikassa kuin taloudessakin.

Kyseessä on myös maa, joka on tietoisesti pyrkinyt ottamaan oppia historiasta. Esimerkiksi Saksan vastuu toisesta maailmansodasta on läpivalaistu perusteellisesti.

Kun maasta paljastuu salaliitto, jonka tarkoituksena oli pystyttää uudelleen yli sata vuotta sitten vallinnut Reich, keisarin johtama valtakunta, voi kysyä, onko jotain kuitenkin tehty väärin?

Tuskin. Ehkä ongelma on ennen kaikkea siinä, että tämän hetken maailmassa erilaisten äärisuuntausten edustajien on helppo löytää toisensa internetissä ja luoda sinne rinnakkaistodellisuus, jonka pohjana ovat erilaiset salaliittoajatukset ja höyrypäiset teoriat vaikkapa siitä, kuka maata tai maailmaa "oikeasti" johtaa.

Tällaisesta näyttää myös olevan kyse myös Saksassa. Vallankaappausaikeen taustalla on Saksan viranomaisten mukaan Reichsbürger-järjestö, jonka mielestä nykyinen Saksa on vain sodan voittaneiden liittoutuneiden ohjailema luomus.

Noin 3 000 poliisia oli keskiviikkona mukana Saksassa toteutetuissa pidätys- ja etsintäoperaatioissa.
Noin 3 000 poliisia oli keskiviikkona mukana Saksassa toteutetuissa pidätys- ja etsintäoperaatioissa.
Kuva: Filip Singer

Onneksi Saksan poliisi ja muut viranomaiset olivat perillä "valtakunnankansalaisten" houreisista aikeista.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.