Luonto: Uhan­alai­set tör­mä­pääs­kyt kai­voi­vat jälleen pe­sä­ko­lon­sa ou­lu­lais­ra­ken­ta­jien hiek­ka­ka­soi­hin

Vaatteet: Kaksi ou­lu­lais­ta vaa­te­yri­tys­tä tais­te­lee pi­ka­muo­ti­bis­nes­tä vastaan

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Saksan har­hai­nen val­lan­kaap­paus­han­ke teki het­kes­sä todeksi ää­ri­ajat­te­lun uhat ja ko­ros­taa vi­ran­omais­ten valp­pau­den tar­vet­ta myös Suo­mes­sa

Tieto vallankaappaushankkeesta Saksassa toimii varoituksena laajemminkin. Ääriryhmien luomissa rinnakkaistodellisuuksissa ajatukset ja sanat saattavat muuttua väkivaltaisiksi teoiksi.

Yli 83 miljoonan asukkaan maahan mahtuu lukuisia ajatussuuntia ja aatteellisia kuplia, mutta tästä huolimatta uutiset Saksassa paljastuneesta vallankaappaushankkeesta ovat häkellyttäviä. Maatahan on totuttu pitämään vakauden perikuvana niin politiikassa kuin taloudessakin.

Kyseessä on myös maa, joka on tietoisesti pyrkinyt ottamaan oppia historiasta. Esimerkiksi Saksan vastuu toisesta maailmansodasta on läpivalaistu perusteellisesti.

Kun maasta paljastuu salaliitto, jonka tarkoituksena oli pystyttää uudelleen yli sata vuotta sitten vallinnut Reich, keisarin johtama valtakunta, voi kysyä, onko jotain kuitenkin tehty väärin?

Tuskin. Ehkä ongelma on ennen kaikkea siinä, että tämän hetken maailmassa erilaisten äärisuuntausten edustajien on helppo löytää toisensa internetissä ja luoda sinne rinnakkaistodellisuus, jonka pohjana ovat erilaiset salaliittoajatukset ja höyrypäiset teoriat vaikkapa siitä, kuka maata tai maailmaa "oikeasti" johtaa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.