Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­laan sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Sak­sa­lais­po­lii­ti­kon am­pu­mi­ses­ta syy­tet­ty oi­keu­den eteen

Saksalainen kristillisdemokraatti Walter Lübcke ammuttiin kotipihalleen Kasselissa kesällä 2019. Murhaa pidetään ensimmäisenä äärioikeistolaisen tekemänä poliittisena murhana Saksassa sitten toisen maailmansodan.

Walter Lübken murhasta syytetty Stephan Ernst (keskellä) saapui oikeuteen lakimiestensä kanssa.
Walter Lübken murhasta syytetty Stephan Ernst (keskellä) saapui oikeuteen lakimiestensä kanssa.
Kuva: Thomas Lohnes / POOL

Saksalaispoliitikko Walter Lübcken murhaoikeudenkäynti alkoi tänään tiistaina Frankfurtissa.

Lübke oli paikallispoliitikko Kasselissa. Hänet ammuttiin kotinsa pihalle hänen ollessaan tupakalla kesällä 2019.

Pari viikkoa murhan jälkeen teosta epäiltynä pidätettiin 46-vuotias Stephan Ernst. Syyttäjän mukaan Ernst hiipi Lübcken terassille ja ampui tätä päähän.

Ernst on tunnustanut teon kuulusteluissa, mutta vetänyt tunnustuksensa myöhemmin pois. Tämän jälkeen hän on sanonut, että Lübcken kuoleman aiheutti toinen syytetty, joka oli tämän seurassa ja ampui vahingossa.

Ernstin DNA:ta on löytynyt rikospaikalta ja syyttäjän mukaan hän toimi yksin. Toinen syytetty, jonka koko nimeä media ei ole julkaissut, ei syyttäjän mukaan ole ollut rikospaikalla. Hän on kuitenkin yllyttänyt Ernstiä tämän tekoon sekä harjoitellut tämän kanssa ampumista yhdessä.

Syyttäjä pitää motiivia rasistisena ja poliittisena

Syyttäjä pitää syytettyjen motiiveja rasistisena sekä poliittisena, mikä tekee Lübcken murhasta ensimmäisen äärioikeistolaisen tekemän poliittisen murhan Saksassa sitten toisen maailmansodan.

Syyttäjän mukaan kaksikkoa ajoi eteenpäin viha Lübcken pakolaisiin suhtautumista kohtaan. Kristillisdemokraatteja edustanut Lübcke puolusti voimakkaasti liittokansleri Angela Merkelin avoimien rajojen politiikkaa.

Molemmat syytetyt osallistuivat syksyllä 2015 tilaisuuteen, jossa Lübcke sanoi, että arvojen takana on seistävä.

– Ja joka ei edusta näitä arvoja, voi lähteä milloin tahansa.

Toinen syytetyistä videoi tämän kohdan puheesta ja julkaisi sen Youtubessa. Tämän jälkeen Lübcke sai useita tappouhkauksia.

Kummallakin epäillyllä uusnatsitaustaa

Kummallakin epäillyllä tiedetään olevan äärioikeistolaista taustaa. He olivat viranomaisten tiedossa, mutta ennen tekoa heidän ei tiedetty olevan aktiivisia.

Ernstillä on taustallaan useita rikostuomioita. Hän on istunut vankilassa muun muassa yrityksestä hyökätä vastaanottokeskukseen 1990-luvulla. Vapauttamisensa jälkeen hän alkoi liikkua uusnatsipiireissä ja liittyi äärioikeistolaiseen kansallisdemokraattiseen puolueeseen.

39 rikostutkinnan jälkeen hän aloitti tavallisen elämän. Hän asui Kasselissa vaimonsa ja kahden lapsen kanssa ja oli töissä rautatiealan yrityksessä.

Lisäksi Ernstiä syytetään murhan yrityksestä. Syyttäjän mukaan hän on puukottanut irakilaista turvapaikanhakijaa tammikuussa 2016. Ernstiä vastaan on myös nostettu syytteet ampuma-aserikoksesta.

Toinen syytetty on puolestaan kuulunut nuoruudessaan vuonna 1995 kiellettyyn FAP-puolueeseen. Hän työskenteli vuokratyöntekijänä puolustustarvikkeita valmistavassa yrityksessä. Miehellä oli laillisia aseita.

Tutkijoiden mukaan miehen puhelimesta löytyi salattuja poliisin asiakirjoja sekä ohjeita siihen, miten oikeistoradikaalit voivat välttää viranomaisseurannan.