Liikenne: Useat ket­ju­ko­la­rit lait­toi­vat Oulun ja Kem­pe­leen lii­ken­teen se­kai­sin

Mielenterveys: OYSin nuo­ri­so­psy­kiat­rian osas­tol­la toi­vo­taan apua kesällä avat­ta­vas­ta syö­mis­häi­riö­kes­kuk­ses­ta

Luitko jo tämän: Nyt puhuu Kärp­pien pu­heen­joh­ta­ja Heikki Kont­sas, mutta hen­ki­lös­tö­vaih­dok­sis­ta hän vai­ke­nee

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Säh­köt­tä lähes 77 000 ko­ti­ta­lout­ta Suo­mes­sa – Ai­la-myrs­ky on py­säyt­tä­nyt ju­na­lii­ken­net­tä ja useat vuorot ovat myö­häs­sä

Kovimmat myrskytuulet mitattiin Pietarsaaren Kallanissa, jossa tuuli puski 35,3 metriä sekunnissa. Selkämerellä mitattiin 5,5 metrin aallonkorkeudet.

Kaatuneet puut uhkasivat parkkipaikan autoja Vaasassa torstaiaamuna.
Kaatuneet puut uhkasivat parkkipaikan autoja Vaasassa torstaiaamuna.

Aila-myrskyn voimakkaimmat tuulet puhaltavat torstai-illan aikana etelässä, idässä ja kaakossa. Merialueilla tuulten painopiste siirtyy Suomenlahdelle ja perjantain vastaisena yönä myrskytuulet alkavat hiipua.

Torstaina kovimmat myrskytuulet on mitattu Rauman Kylmäpihlajassa, jossa keskituulilukema oli 29,3 metriä sekunnissa ja Pietarsaaren Kallanin puuskalukema 35,3 metriä sekunnissa.

Virallisesti hirmumyrskyistä puhutaan, kun keskituulen nopeus on vähintään 33 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan näin suuria keskituulen nopeuksia ei ole Suomen merialueilla mitattu.

Tammikuussa 2019 Aapeli-myrskyn aikana tuuli puhalsi merialueilla puuskissa kovimmillaan jopa yli 40 metriä sekunnissa.

Aila-myrsky on nostattanut aallonkorkeuksia Pohjanlahdella.

Ilmatieteen laitoksen mukaan aallonkorkeus oli Perämerellä 4,3 metriä, Selkämerellä 5,5 metriä ja Rauman edustalla 3,8 metriä.

Eniten on satanut Kajaanissa, jossa sadetta kertyi aamuun mennessä 64 millimetriä. Kuva on keskiviikkoillalta Kajaanin Raatihuoneentorilta.
Eniten on satanut Kajaanissa, jossa sadetta kertyi aamuun mennessä 64 millimetriä. Kuva on keskiviikkoillalta Kajaanin Raatihuoneentorilta.

Junaliikenne poikki ja kodit ilman sähköjä

Aila-myrsky on vaikuttanut myös junaliikenteeseen ja monet junavuorot ovat olleet tunteja aikataulusta myöhässä ja myrskytuulten aiheuttamien ratavaurioiden vuoksi.

Junaliikenne on keskeytynyt ainakin Tampereen ja Helsingin välillä sekä Kuopion ja Suonenjoen välillä.

Raidevaurioiden selvitykset ja korjaustyöt ovat käynnissä.

Myrsky on aiheuttanut laajoja sähkökatkoja eri puolella Suomea. Kuuden jälkeen illalla sähköttä oli vielä lähes 77 000 kotitaloutta eri puolella Suomea, ilmenee Energiateollisuuden sähkökatkokartasta.

Aila-myrsky aiheutti metsätuhoja Porin Reposaaressa.
Aila-myrsky aiheutti metsätuhoja Porin Reposaaressa.

Sähkökatoja oli erityisesti Keski-Suomen alueella ja iltaan kohden sähkökatkojen määrien odotetaan lisääntyvän erityisesti idässä.

Sähköjä on poikki länsirannikon maakuntien lisäksi Pirkanmaalla, Kainuussa ja Savossa.

Kunnista sähköjä eniten poikki on ollut Paraisilla Varsinais-Suomessa ja Mustasaaressa Pohjanmaalla.

Sähkökatkotilanne on ollut torstaina aikana Oulun seudulla hallinnassa: alueella on ollut vain yksittäisiä katkoja.

Muualla Pohjois-Pohjanmaalla sähköttä oli aamun aikana ollut tuhansia asiakkaita. Esimerkiksi maakunnan eteläosan Kalajokilaaksossa sähköt olivat jo aamukuuden jälkeen poikki noin 5 000 asiakkaalta. Esimerkiksi noin kello 10 yksin Ylivieskassa oli yhä yli tuhannelta sähköt poikki. Päivän mittaan katkoja on saatu korjattua, mutta yksittäisiä katkoja on vielä Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa.

Ulkona liikkumista vältettävä

Ilmatieteen laitoksen varoituskartan mukaan tuulivaroitukset ovat voimassa Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Pohjamaan maakunnissa on voimassa myös tulvavaroitus, koska runsaat sateet voivat nostaa vedenkorkeuksia nopeasti.

Ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja välttämään tarpeetonta liikkumista.

Merenkurkussa Raippaluodon sillan kohdalla alkoi myrskytä keskiviikkoiltana.
Merenkurkussa Raippaluodon sillan kohdalla alkoi myrskytä keskiviikkoiltana.

Pohjanmaalla kaatunut puita talojen päälle

Myrsky on sähkökatkojen lisäksi pudottanut puiden oksia ja kaatanut puita.

Myrskytuhot ovat aiheuttaneet satoja pelastustehtäviä pelastuslaitoksille eri puolella maata.

– Puita on kaatunut tielle sekä sähkölinjojen, autojen ja talojen päälle. Lisäksi katuvalaisinpylväitä on mennyt poikki, Päivystävä päällikkö Kaj Enqvist sanoi Ilkka-Pohjalaiselle.

Satakunnan Kansan mukaan maakunnassa on ollut noin 200 vahingontorjuntatehtävää, jotka ovat pitkälti liittyneet kaatuneisiin puihin.

Kajaanissa AC Kajaani pelasi Mikkelin Palloilijoita vastaan rankkasateessa. Illan sitkein sissi oli MP:n päävalmentaja Juha Pasoja, joka seisoi läpi ottelun sateessa.
Kajaanissa AC Kajaani pelasi Mikkelin Palloilijoita vastaan rankkasateessa. Illan sitkein sissi oli MP:n päävalmentaja Juha Pasoja, joka seisoi läpi ottelun sateessa.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kerrottiin aamupäivällä, että kello 9.30 mennessä tehtäviä oli ollut 37. Pääasiassa tehtävät olivat ajoteille ja rakennuksia vasten kaatuneiden puiden raivauksia.

Tietättävästi Tyrnävällä puu oli kaatunut talon päälle. Tarkemmista vahingoista ei ole tietoa. Muhoksella puolestaan tuuli vei varastorakennuksen katon.

Pelastuslaitokselta kehotetaan varovaisuuteen kaatuneiden puiden kanssa. Yhteyttä kannattaa tarvittaessa ottaa hätäkeskukseen.

Pohjois-Pohjanmaan eteläpuolella toimivalla Jokilaaksojen pelastuslaitoksella oli aamuseitsemään mennessä nelisenkymmentä tehtävää, jotka olivat pääosin pieniä vahingontorjuntatehtäviä. Näitä aiheuttivat esimerkiksi teille ja sähkölinjoille kaatuneet puut.

Jokilaaksojen alueella on ollut myös muutamia taajamatulvia, ja Oulaisten Törmäperällä vesi katkaisi tien.

Pohjois-Pohjanmaalla uusien hälytysten määrä on päivän mittaan rauhoittunut.

Myrsky on kaatanut puita ympäri Suomea. Kuva Vaasasta.
Myrsky on kaatanut puita ympäri Suomea. Kuva Vaasasta.

Katso Kalevan lukijoiden lähettämiä kuvia Aila-myrskystä ja sen tuhoista.