Valto Salonperä (Kaleva 18.6./Lukijalta). Kirjoitit asiaa, aiheina nettiaika. Kerran luennolla ravitsemusterapeutti esitti kysymyksen, että tiedämmekö mitä eroa on nälällä ja mielihalulla? Aito nälän tunne esiintyy ihmisellä 1–2 kertaa päivässä, mutta mielihaluilla ei ole määrää, eikä se ole siis aitoa nälän tunnetta.
Tästä pitkää aasinsiltaa luovien pyytäisinkin nyt ihmisiä ajattelemaan, milloin muutos ja kehitys ovat aidosti tarpeellisia ja milloin ne ovat vain mielitekoja ilman perusteluja? Oma näkemykseni on, että muun muassa tietokoneen käyttö olisi pitänyt rajoittaa vain työpaikoille. Sen myötä asioiminen on vain hankaloitunut ja hidastunut. Sähköisen asioinnin taakse on hyvä piiloutua.
Loputon jonottaminen puhelimessa maksaa maltaita, eikä virastoissa tunneta enää käsitettä ”kiireellinen”. Lausahdus "sieltä se löytyy netistä" on korvannut itse asiakaspalvelutilanteen. Onko tällaiseen käytökseen oikein esimiehen lupa?
Olin aikoinani X pankin asiakas, mutta vaihdoin sitten pankkia. Minulta jäi sinne tyhjä tili auki, ja halusin lopettaa sen. Pankkitunnukseni olivat vanhentuneet, joten en päässyt katsomaan tietojani kotoa käsin.
Niinpä päätin soittaa pankkiin, mutta sinne ei päässytkään suoraan, vaan soittopyyntö piti jättää netin kautta, omia tunnuksia käyttäen. Siis niitä, jotka olivat minulla vanhentuneet.
Pankkiin ei voinut mennä ilman ajanvarausta. Niinpä soitin X pankin sijoituspalvelunumeroon, koska muita numeroita ei löytynyt. Sieltä vastattiin, ja kun kerroin asiani, onnistuin hänen kauttaan jättämään soittopyynnön.