Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Oulun yliopisto: Kol­le­gion tuore päätös syn­nyt­tää kitkaa Oulun yli­opis­ton yh­tei­sön ja johdon välillä

Sadat nuoret räl­lä­si­vät ja häi­ri­köi­vät Kaak­ku­ris­sa lauan­tai-il­ta­na – myös po­lii­si­au­toa käytiin hei­lut­te­le­mas­sa

Oulun Kaakkuriin kokoontui lauantai-illan ja alkuyön aikana yhteensä satoja autoja, moottoripyöriä, mopoja, mönkijöitä ja muita ajoneuvoja.

Poliisilla riitti kiireitä Kaakkurissa lauantai-iltana. Osa paikallaolijoista kävi myös käsiksi poliisiautoihin.
Poliisilla riitti kiireitä Kaakkurissa lauantai-iltana. Osa paikallaolijoista kävi myös käsiksi poliisiautoihin.
Kuva: Sonja Alajoutsijärvi

Oulun Kaakkuriin kokoontui lauantai-illan ja alkuyön aikana yhteensä satoja autoja, moottoripyöriä, mopoja, mönkijöitä ja muita ajoneuvoja. Oulun poliisin mukaan Kaakkurinkulman pysäköintialueelle kokoontuneet olivat nuoria tai nuoria aikuisia. Paikallaolijat pysyivät pääosin sisällä ajoneuvoissaan.

Poliisin mukaan kokoontuminen näytti alkuillasta pysyvän rauhallisena, mutta myöhemmin tilanne kuitenkin muuttui.

Ajoneuvoilla rällättiin ympäri pysäköintialuetta, poltettiin kumia ja kiihdyteltiin. Poliisin yöllisessä tiedotteessa kerrottiin kolareita olleen useita, mutta rikosilmoituksia illan ja yön aikana tehtiin kuitenkin vain yksi kappale.

Rikosilmoitukseen johtanut kolari sattui 17-vuotiaan miehen ja 17-vuotiaan naisen välillä. Mies oli törmännyt kevytmoottoripyörällä naisen kuljettamaan traktorimönkijään. Molempia kuljettajia epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Lisäksi mönkijän kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta.

– Jos paikan päällä on sattunut muita kolareita, niin ne on varmaan hoidettu muilla keinoin. Kaikista kolareista ei tehdä rikosilmoituksia. Paikalla on ollut satoja ajoneuvoja ja nuoria sekä nuoria aikuisia, niin on hyvinkin mahdollista, että muitakin kolareita on ollut, tapauksen tutkinnanjohtaja Hannu Lappalainen Oulun poliisista kertoo.

Tiedotteessa myös kerrottiin, että poliisin keskittyessä kolareiden tutkintaan, osa kokoontuneista nuorista kävi käsiksi poliisiautoihin ja vaikeutti sekä häiritsi poliisin ja sairaankuljetuksen tehtäviä. Häirintä ei kuitenkaan ollut suurta.

– En osaa sanoa, onko poliisiautoa ollut tönimässä yksi vai useampi henkilö. En ollut itse paikalla. Ymmärsin kuitenkin asian aamukenttäjohtajan kautta niin, että poliisiautoa olisi heiluteltu ohimennen. Asia ei sinänsä ollut kovin vakava, Lappalainen sanoo.

– Jos poliisin toimintaa olisi häiritty enemmän, niin asiasta olisi kirjattu rikosilmoituksia ja mahdollisesti tehty kiinniottoja. Mitään rikosilmoituksia ei kuitenkaan ole kirjattu.

Lopulta poliisi joutui tyhjentämään koko pysäkointialueen tilanteen muuttuessa vaaralliseksi ja alueen asukkaita häiritseväksi. Poliisin mukaan kaikki paikalla olleet poistuivat kehotuksesta.

Oulussa liikkui lauantaina myös mopomiitti, jossa oli mukana runsaasti mopoja ja mopoautoja. Poliisi kertoi alkuillasta saaneensa miitistä pari ilmoitusta, mutta se ei aiheuttanut poliisille erityisiä tehtäviä.

Poliisi vetoaa vanhempiin ja nuoriin, etteivät nuoret ja nuoret aikuiset osallistuisi liikenneturvallisuutta vaarantaviin tai tarpeetonta häiriötä aiheuttaviin tapahtumiin. Poliisi korostaa, että kysymys ei ole pelkästään omasta turvallisuudesta vaan kaikkien turvallisuudesta ja oikeudesta viettää iltansa ja yönsä ilman häiritsevää meteliä.

Päivitetty klo 14.45: Lisätty tutkinnanjohtaja Hannu Lappalaisen kommentteja. Myös otsikkoa täsmennetty