Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Saa­ri­kon mukaan an­sio­tu­lo­jen ve­ron­ke­ven­nyk­set edel­leen pöy­däl­lä, mutta ne on si­dot­ta­va taan­tu­man uhkaan ja työ­mark­ki­noi­den palk­ka­rat­kai­sui­hin

Saarikko kertoo nostavansa valtiovarainministeriön budjettineuvotteluissa esiin hintojen nousuun liittyen erityisesti lapsiperheiden tilanteen ja sähkön hinnan.

Valtiovarainministeriö viimeistelee tänään ja huomenna ehdotustaan ensi vuoden talous- ja menoarvioksi Saarikon johdolla. Arkistokuva.
Valtiovarainministeriö viimeistelee tänään ja huomenna ehdotustaan ensi vuoden talous- ja menoarvioksi Saarikon johdolla. Arkistokuva.
Kuva: Lännen Media

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että ansiotulojen ja eläkkeiden veronkevennykset ovat edelleen pöydällä. Hän kuitenkin painottaa, että ne on tärkeää sitoa toteutettaviksi vasta, jos taantuman uhka suurenee ja voidaan olla varmoja siitä, että työmarkkinajärjestöt sopivat järkevästä palkkaratkaisusta.

– Jos palkkaratkaisu entisestään kiihdyttää inflaatiota, tätä kaikkea on huomattavasti vaikeampi hallita. Sidon ajatuksen työn ja eläkkeiden verotuksen keventämisestä myös siihen, mitä muualla Suomessa tapahtuu, Saarikko sanoi toimittajille Espoon Moisniemessä, jossa neuvotteluita käydään.

Saarikko lisää, että tähän asti hintojen nousun juurisyy on ollut Ukrainan sota ja energian hintojen nousu.

– Palkkaratkaisu on nyt toivottavasti sellainen, ettei se entisestään tätä kierrettä syvennä.

Helsingin Sanomien mukaan Saarikko sanoo suhtautuvansa bensiinin verotuksen tai ruuan arvonlisäveron alentamiseen kriittisesti. Hän ei ylipäätään pidä suuria veronkevennyksiä järkevinä julkisen talouden kannalta.

– Suhtaudun siihen tässä vaiheessa hyvin pidättyväisesti siihen, että tekisimme valtavan mittakaavan veronkevennyksiä velalla. Verotuloille on paljon käyttöä ikääntyvässä maassa, Saarikko toteaa Helsingin Sanomille.

Helsingin Sanomien mukaan Saarikko suhtautuu kuitenkin avoimesti pienempiin verotukiin.

Ehdotusta viimeistellään vielä huomenna

Valtiovarainministeriö viimeistelee tänään ja huomenna ehdotustaan ensi vuoden talous- ja menoarvioksi Saarikon johdolla.

Saarikon mukaan hän ei ole vielä tehnyt ansiotuloveronkevennyksistä minkäänlaista pohjaesitystä, vaan asiaa on syytä harkita tarkkaan. Hän sanoo nostavansa valtiovarainministeriön budjettineuvotteluissa esiin hintojen nousuun liittyen erityisesti lapsiperheiden tilanteen ja sähkön hinnan.

Saarikko kertoo pyytävänsä valtiovarainministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön virkakuntaa lähiviikkoina selvittämään parhaat mahdolliset keinot sähkön hinnan nousuun liittyviin riskeihin.

– Niin sanotusti sähkömiehet töihin, Saarikko sanoo.