Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Saa­rik­ko ja Marin ajau­tui­vat jul­ki­seen no­kit­te­luun – Saa­me­lais­kä­rä­jä­la­ki ete­ne­mäs­sä viime tin­gas­sa edus­kun­taan, mutta kes­kus­ta pyrkii es­tä­mään sen

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Saarikko paheksuu pääministeri Marinin toimintaa.

Helsinki
Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) moittii pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintatapaa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon. Arkistokuva.
Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) moittii pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintatapaa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon. Arkistokuva.
Kuva: OLIVIER HOSLET

Valtioneuvosto antaa tänään eduskunnalle esityksensä saamelaiskäräjälain uudistamiseksi, kertoo oikeusministeriö tiedotteessaan. Aiheesta järjestetään tiedotustilaisuus iltapäivällä. Lain keskeisiä muutoksia esittelee oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Lain uudistamisen esteenä on ollut keskusta. STT:n tietojen mukaan on mahdollista, että asiasta äänestetään valtioneuvoston istunnossa tänään.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko moitti pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintaa ja ilmoitti keskustan ottavan lain asiakirjat pöydälle valtioneuvoston istunnossa.

–  Pääministerin toimintatapa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon on poikkeuksellinen. Pääministeri rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä, Saarikko moitti Twtterissä.

Pääministeri piti puoliltapäivin tiedotustilaisuuden, jossa hän penäsi Saarikolta selitystä tviitistään.

Asian pöytääminen tarkoittaa, että asia tulee uudelleen käsittelyyn ensi viikolla valtioneuvoston istunnossa.

Pääministeri Marin kommentoi Saarikon ulostuloa Kesärannassa ja sanoi olevansa siitä yllättynyt, koska he puhuivat lakiesityksestä viimeksi eilen. Hän sanoi käsittäneensä, että heillä oli asiasta yhteisymmärrys.

– Olen hyvin yllättynyt Saarikon tviitistä. Se on päinvastainen sen kanssa, mitä me olemme hänen kanssaan keskustelleet, Marin sanoi.

Marinin mukaan kaikki tietävät, että kyseessä on hankala kokonaisuus. Se on kuitenkin samalla myös ihmisoikeusasiana erittäin tärkeä.

– Me tulemme viemään tämän lain eduskuntaan niin, että valtioneuvostossa keskusta tulee äänestämään sitä vastaan, Marin sanoi.

Oikeusministeriö kertoi tänään aamupäivällä, että valtioneuvosto antaa eduskunnalle esityksensä saamelaiskäräjälain uudistamiseksi. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) oli tarkoitus esitellä lain keskeisiä muutoksia tiedotustilaisuudessa. Kello yhdeltä oli vielä epäselvää, järjestetäänkö koko tilaisuutta, jos esitys ei etenekään eduskuntaan.

Lohi: Vuoteen ei ole tapahtunut mitään

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohen mukaan sisällöstä pitäisi hakea järkevä kompromissi, joka olisi kohtuullinen myös vähemmistössä olevien saamelaisten kannalta.

– Iso ongelma tässä on se, että kun vuosi sitten minuun otti yhteyttä ministeri Henrikssonin valtiosihteeri, minä kerroin hänelle, mitkä ovat ongelmakohdat, niin vuoteen ei ole tapahtunut mitään. Ei ole yritetty neuvotella sisällöstä. Nyt kun ollaan viimeisellä rannalla ja aika loppuu kesken, pääministeri ilmoittaa, että nyt tämä tuodaan riitaisena, hän sanoo STT:lle.

Esitys voitaisiin antaa eduskunnalle ilman hallituksen yksimielisyyttä. Tähän liittyy kuitenkin epävarmuutta siitä, menisikö esitys eduskunnassa läpi.

– Jos pääministeri aikoo saada sen läpi, hän tietoisesti lähtee hakemaan oppositiolta tukea. Yleensähän vähemmistöhallitus toimii tällä tavalla, Lohi sanoo.

Esityksellä on kiire, jotta laki ehditään uudistaa vielä tällä hallituskaudella. Jos esitys ei mene läpi, jää asia seuraavalle hallitukselle.

– Tämä on ihmisoikeuskysymys, ja on häpeällistä, että Suomi ei ole kyennyt tätä asiaa viemään eteenpäin, Marin sanoi.

Asiasta kertoi eilen ensimmäisenä Iltalehti.

Päivitetty kello 12.51: lisätty Marinin vastaus ja Saarikon twiitti. Päivitetty kello 13.55:  lisätty twiitin jälkeinen osio jutusta.