Harrastukset: Oulun Fris­bee­seu­ra on noussut Suomen suu­rim­mak­si

Luitko jo tämän: Kaleva kysyi kun­ta-alan joh­ta­jil­ta, kiin­nos­taa­ko Oulun kau­pun­gin­joh­ta­jan paikka

Mainos: Mil­lai­sia luon­to­ju­tu­ja sinä ha­luai­sit lukea? Vastaa ja osal­lis­tu 100€ lah­ja­kor­tin ar­von­taan.

Saa­rik­ko esittää po­lii­sil­le 30 mil­joo­nan euron li­sä­ra­hoi­tus­ta osana tämän vuoden nel­jät­tä li­sä­ta­lous­ar­vio­esi­tys­tä – "Po­lii­si voi tämän seu­rauk­se­na päättää aloit­ta­man­sa yt-neu­vot­te­lut"

Poliisin lobbaus oli kovaa, ilmoitus yt-neuvotteluista tuli samana päivänä, kun valtion ensi vuoden budjettiesitys.

Helsinki
Poliisin määrärahat nousivat keskusteluun, kun poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla aloittavansa yt-neuvottelut. Arkistokuva.
Poliisin määrärahat nousivat keskusteluun, kun poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla aloittavansa yt-neuvottelut. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Peura

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) esittää poliisille 30 miljoonan euron lisärahoitusta osana maanantaina julkistettavaa tämän vuoden neljättä lisätalousarvioesitystä.

Tämä tehdään Saarikon mukaan toiminnan varmistamiseksi kertaluonteisella lisäyksellä ja vahvistamalla siten poliisille ensi vuodelle siirtyvää erää eli niin sanottua talouden puskuria. Hän kertoi asiasta STT:lle perjantaina.

– Tähänkin asti poliisi on turvautunut siirtyviin eriin eli käyttämättä jääneeseen puskuriin, joten nyt vahvistetaan puskuria tänä vuonna, jotta poliisin ensi vuoden talouden pohja voidaan varmistaa, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa poliisi voi tämän seurauksena päättää aloittamansa yt-neuvottelut. Hän kertoo tavanneensa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen perjantaina ja keskustelleensa asiasta hänen kanssaan.

– Muuten poliisin määrärahapuskuri olisi kohtuuttoman pieni ensi vuodelle eikä turvaisi edellytyksiä varautua yllättäviin ja ennakoimattomiin menoihin.

Saarikko sanoi, että lisärahoituksen turvin voidaan estää poliisin henkilöstön määrään kohdistuvat sopeuttamistoimet ja lisäksi toteuttaa hallitusohjelman tavoitetta nostaa poliisien määrä 7 500:aan.

– Samalla olemme käynnistämässä yhdessä sisäministeriön ja poliisin kanssa selvitystä poliisin määrärahojen käytöstä viime vuosina ja menotarpeisiin liittyvistä kehitysnäkymistä, Saarikko sanoi.

Tälle vuodelle siirtyi 33 miljoonaa viime vuodelta

Poliisin lobbaus määrärahoistaan on ollut kovaa. Se ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta samana päivänä, kun valtion ensi vuoden talousarvioesitys tuli julki. Poliisi arvioi, että ensi vuonna henkilöstömäärää joudutaan vähentämään 200–250 henkilötyövuodella, jos rahaa ei tule lisää.

Poliisille myönnettiin valtion ensi vuoden talousarvioesityksessä lähes 808 miljoonaa euroa, mikä on enemmän kuin tänä vuonna. Sekään ei riitä kattamaan menoja, jotka tänä vuonna ovat poliisin ennakkoarvion mukaan noin 838 miljoonaa euroa.

Poliisien määrää on nostettu tänä vuonna hallitusohjelman tavoitetta lähemmäs. Se oli poliisin mukaan mahdollista viime vuodelta siirtyneen 33 miljoonan euron määrärahan ja kuluvan vuoden 6,7 miljoonan euron lisätalousarvion ansiosta. Ensi vuodelle siirtyvää erää ei ole juurikaan jäämässä.

Saarikko ja pääministeri Sanna Marin (sd.) lupasivat eduskunnan budjettikeskustelussa tiistaina etsiä riittävät resurssit, jotta poliisien määrä ei vähene.

Hallituslähteistä ihmetellään Saarikon ulostuloa asiassa nyt siinä mielessä, että valtiovarainministeriötä on jo kehysriihestä asti varoiteltu mahdollisesta tulossa olevasta poliisien määrän vähentämisestä.

– Lopputulos on kuitenkin hyvä, lähteistä kiitetään.