Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Saa­me­lais­kä­rä­jät kanteli maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riön me­net­te­lys­tä Tenon lo­hen­ka­las­tus­kiel­lon val­mis­te­lus­sa – kä­rä­jien mukaan neu­vot­te­lu­vel­voi­tet­ta on lai­min­lyö­ty

Saamelaiskäräjät kanteli oikeuskanslerille maa- ja metsätalousministeriön toiminnasta Tenon lohenkalastuskiellon valmistelusta viime keväänä.

Saamelaiskäräjät on kannellut valtioneuvoston oikeuskanslerille siitä, että maa- ja metsätalousministeriö on viime keväänä laiminlyönyt saamelaiskäräjälain 9 §:n velvollisuuden neuvotella saamelaiskäräjien kanssa silloin, kun se valmisteli lohenkalastuskieltoa Tenon vesistöön kesälle 2022.

Lain mukaan neuvotteluvelvoitteen täyttämiseksi asianomaisen viranomaisen on varattava saamelaiskäräjille tilaisuus tulla kuulluksi ja neuvotella asiasta. Tilaisuuden käyttämättä jättäminen ei estä viranomaista jatkamasta asian käsittelyä.

Saamelaiskäräjien mukaan maa- ja metsätalousministeriö ehdotti 1. huhtikuuta 2022 saamelaiskäräjille, että saamelaiskäräjälain 9 §:n mukainen neuvottelu lohenkalastuksen kieltämisestä käytäisiin 4. huhtikuuta 2022.

Esitys lohenkalastuksen kieltämisestä oli kuitenkin lähetetty lausuntokierrokselle jo 1. huhtikuuta. Näin ollen neuvottelu ei olisi ollut oikea-aikainen, koska saamelaiskäräjillä ei ollut enää mahdollisuutta vaikuttaa esityksen sisältöön. Saamelaiskäräjät kieltäytyi tästä syystä neuvottelusta.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas-Aslak Juuso on pettynyt maa- ja metsätalousministeriöön, koska se ei ole saamelaiskäräjien mukaan noudattanut saamelaiskäräjälain mukaista neuvotteluvelvollisuutta.
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas-Aslak Juuso on pettynyt maa- ja metsätalousministeriöön, koska se ei ole saamelaiskäräjien mukaan noudattanut saamelaiskäräjälain mukaista neuvotteluvelvollisuutta.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Oikeuskansleri on moittinut aikaisemmin maa- ja metsätalousministeriötä, koska Tenon kalastussopimuksen käsittely vuonna 2016 ei ollut perustuslaissa ja hallintolaissa turvatun hyvän hallinnon näkökulmasta asianmukaista.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.