Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Ruus­ka­nen rä­väyt­ti kei­häsp­rons­sia, kultaa jy­my-yl­lät­tä­jäl­le

Antti Ruuskanen toi Suomeen kolmannen olympiamitalin.

Antti Ruuskanen otti ilon irti pronssimitalista. Antti Ruuskanen juhli pronssimitalia. Antti Ruuskasen 84,12 metrinen kaari vei miehen mitalikorokkeelle.
Antti Ruuskanen otti ilon irti pronssimitalista.
Antti Ruuskanen otti ilon irti pronssimitalista.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Olympiapronssin kiskaissut Antti Ruuskanen lunasti Lontoon olympiastadionilla niitä lupauksia, joita hänen liitetty jo vuosia.

Ruuskasen viidennen kierroksen kiskaisu 84,12 riitti mitaliin yllätyksellisessä kilpailussa, jossa suosikit epäonnistuivat ja olympiavoittajaksi nousi todellinen jymy-yllättäjä. Trinidadilainen Keshorn Walcott vei voiton maansa ennätyksellä 84,58.

Ruuskanen heitti finaalissa kolmesti yli 81 metriä ennen kuin sai viidennellä heitollaan tekniikan kutakuinkin kohdalleen, ja keihäs lensi 84,12.

Viidennen kierroksen heitto nosti Ruuskasen kilpailussa kolmanneksi. Pielavetisen kuudes heitto jäi kuitenkin matalaksi, ja hän joutui odottelemaan kierroksen kuutta viimeistä heittoa ennen kuin sijoitus varmistui. Kukaan ei kuitenkaan noussut ohi.

Ruuskanen, 28, oli vuoden 2009 MM-kisoissa kuudes ja finaalissa myös viime vuonna, mutta uran ainoat arvokisamitalit ennen Lontoon pronssia olivat 22-vuotiaiden EM-hopea vuodelta 2005 ja 19-vuotiaiden EM-pronssi vuodelta 2003.

Tero Pitkämäen haaveet Pekingin olympiakisojen mitalin uusimisesta eivät toteutuneet. Hän jäi viidenneksi tuloksella 82,68.

Helsingin EM-kisojen pronssi jäi Ari Mannion kuluvan kauden parhaaksi arvokisasaavutukseksi. Olympiafinaalissa heittoon ei löytynyt sellaista terää, jota lehtimäkeläinen odotti. Hänen parhaakseen jäi 78,60, joka toi yhdennentoista sijan.

Mannion keihäs ei lentänyt

Mannion paras tulos syntyi ensimmäisellä heitolla. Toinen kantoi reilut 77 metriä. Kolmanteen Mannio pisti rajusti ruutia, mutta heitto hajosi teknisesti, ja mies saattoi vain pudistella päätään pettyneenä. Todellinen kunto jäi olympiafinaalissa näkemättä.

Keihäsfinaalin ylivoimainen voittajasuosikki tshekki Vítezslav Vesely ei saanut heittoaan kulkemaan ja jäi 83,34:ään, joka toi neljännen sijan.

Yhtä vaisu oli toinen suursuosikki, kaksi edellistä olympiakultaa voittanut Andreas Thorkilsen. Hänen parhaansa kantoi 82,63, joka riitti kuudenteen sijaan.