Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ruotsin päätös torpata Huawei maan 5G-mark­ki­noil­ta on No­kial­le hyväksi – silti paras tae me­nes­tyk­sel­le ovat kor­kea­luok­kai­set tuot­teet

Myös Ruotsi sulkee kiinalaisyhtiö Huawein ulos maan 5G-televerkkojen rakentamisesta. Päätös voi hyödyttää Nokiaan merkittävästikin. Nokia ei pitkällä jaksolla voi laskea menestystään politiikan vaan kilpailukykyisten tuotteiden varaan.

Ruotsista kuultiin tiistaina telealaa koskeva uutispommi, jolla voi olla laajojen poliittisten seurausten lisäksi heijastuksia Nokian toimintaan ja sitä kautta Oulun seudulle. Näin voi käydä, kun Ruotsin Posti- ja telehallitus (PTS) sulki kiinalaisyritykset Huawein ja ZTE:n ulos Ruotsin 5G-verkkojen rakentamisesta.

Samantyyppisiä päätöksiä on jo tehty esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa, seuraavaksi ehkä Saksassa. PTS ilmoitti päätöksestä käytyään keskusteluja turvallisuuspoliisi Säpon ja puolustusvoimien kanssa.

Erityisesti Huawein 5G-verkkoihin on useissa maissa liitetty vahvoja väitteitä turvallisuusriskeistä ja mahdollisuudesta, että Kiina käyttäisi verkkoja valtiolliseen vakoiluun. Kovaa näyttöä ei ole ainakaan julkisuuteen toistaiseksi tuotu.

5G eli viiden sukupolven mobiiliverkko tuo tiedonsiirtonopeuteen harppauksen ylöspäin.
5G eli viiden sukupolven mobiiliverkko tuo tiedonsiirtonopeuteen harppauksen ylöspäin.

Huawein suomalaisedustaja huomautti Kalevassa (22.10.), että yhtiön toimintaa läpivalaistaan jatkuvasti, eikä siitä ole koskaan löytynyt merkittäviä turvallisuusongelmia. Yhtiön mukaan kiinalaisyhtiöille asetettu vaatimus luovuttaa tietoja turvallisuusviranomaisille koskee vain valtionyhtiöitä, ei yksityisiä verkkolaitetoimittajia.

Varovaisuuteen on kuitenkin aihetta. Vahvempaa kansainvälistä asemaa hakeva yksipuoluediktatuuri on voimistanut vaikuttamisyrityksiään kaikkialla maailmassa. Autoritaarisesti johdetussa maassa yksityisten yritysten tahto kyllä saadaan taipumaan maan johdon tahdon mukaiseksi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.