Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suomen lain­sää­dän­töön ei kuulu yri­tys­ten kiel­tä­mi­nen – Ruotsi estää Huawein tek­nii­kan 5g-ver­kois­saan

Yhden laitetoimittajan poistaminen verkosta ei paranna turvallisuutta, sanoo teknologiayhtiö Huawein Suomen yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja Hennariikka Andersson.

Asiakkaat katselivat Huawein tuotteita kesällä yhtiön myymälässä Shanghaissa Kiinassa.
Asiakkaat katselivat Huawein tuotteita kesällä yhtiön myymälässä Shanghaissa Kiinassa.
Kuva: ALEX PLAVEVSKI

Liikenne- ja viestintäministeriössä ei ole keskusteltu kiinalaisen teknologianyhtiön Huawein eikä minkään muunkaan verkkolaitevalmistajan käytön rajoittamisesta 5g-verkoissa, kertoo Liikenne- ja viestintäministeriön tieto-osaston osastopäällikkö Laura Vilkkonen.

– Suomen lainsäädäntöön ja oikeustraditioon ei kuulu, että jokin tietty yritys tai maanosa kielletään, Vilkkonen sanoo.

Ruotsin uusi lainsäädäntö eroaa hänen mukaansa Suomesta tässä suhteessa.

Ruotsin posti- ja telehallituksen (PTS) on päättänyt, ettei se käytä 5g-verkkojen rakentamisessa kiinalaisen teknologiayhtiön Huawein tekniikkaa. Päätös koskee myös toista kiinalaisyhtiötä ZTE:tä.

Ruotsin teki päätöksen kuultuaan maan turvallisuuspoliisia ja puolustusvoimia. Verkon keskeisissä toiminnoissa käytetty Huawein ja ZTE:n teknologia on poistettava verkoista vuoteen 2025 mennessä.

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Klas Friberg pitää Kiinaa yhtenä suurimmista uhista Ruotsille.

– Kiinan valtio harjoittaa kybervakoilua edistääkseen talouttaan ja kehittääkseen sotilaallista voimaansa, Friberg sanoo tiedotteessa.

Fribergin mukaan Kiina kerää laajasti tiedustelutietoa ja varastaa teknologiaa sekä tutkimus- ja kehitystietoja.

Ruotsin päätös ei tullut yllätyksenä

Suomen lainsäädännössä keskitytään Vilkkosen mukaan enemmän siihen, mikä voi vaarantaa verkkojen turvallisuutta. Tällä hetkellä eduskunta käsittelee lakipykälää, jonka nojalla jokin verkkolaite voidaan kieltää, jos siitä on vaaraa kansalliselle turvallisuudelle.

– Tähänkin saakka lainsäädännössämme on ollut pykälä, että jos jokin viestintäverkkoyhteys ei ole tietoturvallinen ja vaarantaa verkon turvallisuutta yleisesti, sellainen voidaan yksittäistapauksissa määrätä kytkettäväksi pois.

Ruotsin päätös ei tullut Vilkkoselle yllätyksenä, koska Euroopan unionissa on tehty maakohtaisesti 5g-verkon riskianalyysiä. Ruotsin päätös on jatkoa EU:ssa käydylle keskustelulle.

Suomen nykyiset 5g-verkot on rakentanut Nokia, Ericsson ja Huawei. Vilkkosen mukaan Suomessa on tämän takia parempi tilanne kuin monessa muussa Euroopan maassa.

– Monissa Euroopan maissa [5g-verkon] on rakentanut yksinomaan yksi laitevalmistaja, aika monessa Huawei.

Huawein Suomen viestintäjohtaja kiistää syytökset turvallisuusuhasta

Huawein Suomen yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtajan Hennariikka Anderssonin mukaan yhtiö on pettynyt Ruotsin posti- ja telehallituksen (PTS) tekemään päätökseen.

– Olemme yksi maailman tarkimmin tutkituista verkkolaitevalmistajista, jonka toimintaa läpivalaistaan ja auditoidaan jatkuvasti. Kertaakaan koko olemassaolomme aikana meiltä ei ole löytynyt mitään merkittäviä turvallisuusongelmia, Andersson sanoo.

Tällä hetkellä yritys tarkastelee, mitä Ruotsin päätös tarkoittaa konkreettisesti ja miten asioihin voidaan vielä mahdollisesti vaikuttaa.

Andersson kiistää, että Huawein 5g-verkot aiheuttaisivat turvallisuusuhan.

– Yhden laitetoimittajan poistaminen verkosta ei millään tavalla paranna yhdenkään maan turvallisuutta. Siinä kärsivät vaan innovaatiot ja kilpailu.

Kiinan lakien mukaan yritysten tulee tarvittaessa luovuttaa tietoja viranomaisille.

Anderssonin mukaan kyseisen lain tulkinnoissa menevät usein sekaisin Kiinan valtion omistamat ja yksityiset yritykset. Laki ei koske hänen mukaansa verkkolaitetoimittajia.

– Verkkolaitetoimittaja ei ole velvollinen toimittamaan tietoja Kiinan viranomaisille.

Andersson huomauttaa myös, että teleliikennetoiminnassa operaattorit ja digitaaliset palveluntarjoajat keräävät, hallitsevat ja säilyttävät tietoa. Hänen mukaansa 5g-laitevalmistajilla ei ole pääsyä näihin tietoihin.

Kiina uhkasi vastatoimilla

Kiina uhkasi Ruotsia keskiviikkona vastatoimilla, jos se ei peru päätöstään kiinalaisyritysten sulkemisesta maan 5g-verkoista.

Kiinan ulkoministeriön tiedottajan Zhao Lijianin mukaan päätöksestä voi koitua Kiinassa toimiville ruotsalaisyrityksille haitallisia seurauksia.

Asiasta uutisoi muun muassa ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Monet maat epäilevät, että Huawein teknologia aiheuttaa turvallisuusuhan. On epäilty, että yritys luovuttaa tietoja Kiinan viranomaisille.

Yhtiö on toistuvasti kiistänyt syytökset tietoturvariskistä ja tietojen luovuttamisesta.

Muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Kanada, Australia ja Slovenia ovat jo kieltäneet Huawein teknologian käyttämisen 5g-verkoissaan, ja monet maat ovat asettaneet lievempiä rajoituksia. Yhdysvallat on myös kehottanut liittolaisiaan estämään kiinalaisyrityksen tekniikan 5g-verkoissa.

Yhdysvallat jopa uhkasi lopettavansa tiedustelutietojen jakamisen Britannian kanssa, jos Britannia sallii Huawein teknologian 5g-verkoissaan.