Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Ruotsi sulkee Tanskan vas­tai­sen rajan ko­ro­na­vi­ruk­sen uuden muun­nok­sen takia – ruot­sa­lai­sil­la yhä oikeus saapua ko­ti­maa­han

Sulkemisen taustalla on Tanskasta löytyneet koronaviruksen muunnokset.

Tukholma
Juutinrauman sillalle johtava tie suljetaan Ruotsissa.
Juutinrauman sillalle johtava tie suljetaan Ruotsissa.
Kuva: Johan Nilsson/TT

Ruotsi ilmoittaa sulkevansa rajansa Tanskaan. Sulku ei koske kuitenkaan ruotsin kansalaisia, joita ei voida estää palaamasta kotimaahan.

Syynä rajasulkuun on koronaviruksen uusi muunnos, jota on löytynyt Tanskasta. Samalla myös Britanniasta matkustaminen Ruotsiin on toistaiseksi kielletty samasta syystä.

Koronaviruksen uuden muunnoksen on sanottu olevan jopa 70 prosenttia herkempi leviämään kuin viruksen aiempi muoto.

– Teimme tämän ratkaisun suojellaksemme terveydenhuoltohenkilöstöä joulun ja uudenvuoden pyhien aikana sairaaloissa sekä päivystyspoliklinikoilla ympäri Ruotsia, sisäministeri Mikael Damberg sanoi.

Malmön kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katrin Stjernfeldt Jammeh kiittää hallitusta sulkemispäätöksestä.

– Meillä on ollut suuri huoli, kun olemme havainneet tanskalaisten tulevan runsain joukoin jouluostoksille Ruotsiin, koska Tanskassa monet kaupat on suljettu. Lisäksi olemme tilanteessa, jossa sairaalamme ovat täynnä, Stjernfeldt Jammeh sanoi TT:lle.

Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki Malmö sijaitsee Juutinrauman rannalla, josta on silta Tanskan puolelle Kööpenhaminaan.

Tanskan ja Britannian lisäksi koronaviruksen muunnosta on havaittu potilailla ainakin Alankomaissa, Belgiassa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa.