Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Pohde: Pohde kertoi laa­jois­ta yt-neu­vot­te­luis­ta ja pal­ve­lu­verk­koon suun­ni­tel­luis­ta leik­kauk­sis­ta

Kiinteistökaupat: Oulun kau­pun­ki myy kym­me­nit­täin kiin­teis­tö­jään

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Ruot­sa­lais­vel­jek­sil­le mit­ta­vat van­keus­ran­gais­tuk­set va­koi­lus­ta Venäjän hyväksi – elin­kau­ti­sen saanut veli aikoo va­lit­taa tuo­mios­taan

Veljeksistä vanhempi työskenteli useissa Ruotsin keskeisissä turvallisuuselimissä.

Tukholma
Venäjälle vakoilleiden ruotsalaisveljesten oikeudenkäynti kiinnosti mediaa Tukholman käräjäoikeudessa.
Venäjälle vakoilleiden ruotsalaisveljesten oikeudenkäynti kiinnosti mediaa Tukholman käräjäoikeudessa.
Kuva: Jessica Gow/TT

Ruotsissa Tukholman käräjäoikeus tuomitsi torstaina kaksi veljestä vakoilusta Venäjän hyväksi.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan veljekset hankkivat tietoja viranomaisilta ja luovuttivat niitä Venäjälle ja sen sotilastiedustelupalvelu GRU:lle. Käräjäoikeuden tiedotteen mukaan vanhempi veli hankki noin 90 dokumenttia. Toiminta jatkui noin kymmenen vuoden ajan.

Juttua on kuvattu yhdeksi Ruotsin suurimmista vakoilujutuista.

Vanhempi veli tuomittiin elinkautiseen vankeuteen törkeästä vakoilusta ja luottamuksellisten, puolustukseen liittyvien tietojen väärinkäytöstä. Hän työskenteli vuosia Ruotsin keskeisissä turvallisuuselimissä, muun muassa turvallisuuspoliisi Säpossa ja puolustusvoimissa.

Miehen pikkuveli tuomittiin taas 9 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen törkeästä vakoilusta. Käräjäoikeuden mukaan pikkuveli auttoi tietojen keräämisessä ja luovuttamisessa eteenpäin.

Miehillä on iranilainen tausta, mutta he ovat Ruotsin kansalaisia ja asuneet Uppsalassa. Heidät otettiin kiinni viime syksynä.

Vanhemman veljen asianajajan mukaan hän aikoo valittaa tuomiostaan, kertoo Aftonbladet. Nuoremman veljen asianajaja taas totesi miehen olevan "pettynyt tuomioon" ja kiistävän rikokset. Hän ei vielä vahvistanut, aikooko myös nuorempi veli valittaa tuomiostaan.

Osa tapahtumista jäi hämärän peittoon

Miehiä vastaan saatiin kerättyä todisteita muun muassa Säpon oman tutkinnan kautta. Tämän tutkinnan perusteella vanhempi veljistä toimi Venäjän tietolähteenä, Tukholman käräjäoikeus totesi lehdistötiedotteessaan.

Käräjäoikeuden mukaan myös miehen yksityiseltä koneelta löydettiin jälkiä siitä, että tämä olisi käsitellyt salaisiksi määrättyjä asiakirjoja tietokoneella. Hän käsitteli myös suuria summia rahaa.

Nuoremman veljen USB-tikulta löytyi "päiväkirjamerkintöjä", jotka viittasivat tämän syyllisyyteen.

Käräjäoikeuden puheenjohtajan Måns Wigenin mukaan kaikkea todistusaineistoa ei saatu kerättyä kasaan. Todistusaineistoa saatiin kuitenkin tarpeeksi, jotta Peyman Kia, 42, ja hänen pikkuveljensä Payam Kia, 35, voitiin todeta syyllisiksi.

– Syyttäjän todistusaineisto on verrattavissa suureen palapeliin, joka koostuu muutamasta laajemmasta palasta ja suuresta joukosta pieniä palasia. On selvää, että käräjäoikeuden arvioinnin jälkeen osa palasista puuttuu, ja siksi emme ole saaneet muodostettua täyttä kokonaiskuvaa siitä, mitä tapahtui, Wigen kuvasi lehdistötiedotteessa.

Esitutkintamateriaalin mukaan papereita jätettiin wc-tiloihin

Säpo alkoi Expressen-lehden mukaan jäljittää sisällään olevaa myyrää jo vuonna 2017.

STT:n Säpolta aiemmin tilaaman esitutkintamateriaalin perusteella poliisi uskoo, että vanhempi veli otti työpaikaltaan asiakirjoja, minkä jälkeen pikkuveli alkoi järjestellä niiden luovutusta eteenpäin. Pikkuveljeltä löydettyjen muistiinpanojen perusteella hän järjesti tietojen jättämisen wc-tiloihin, joista ne oli määrä noutaa niin, että veljekset ja luovuttaja eivät ole tekemissä keskenään.

Esitutkintamateriaalin mukaan nuorempi veljistä heitti myös hallussaan olleen kovalevyn roskikseen Uppsalan alueella sen jälkeen, kun hänen isoveljensä pidätettiin syksyllä 2021.

Kun häneltä kysyttiin kuulusteluissa, miksi hän toimi näin, vastasi mies, että hän ei halunnut poliisin pääsevän tutkimaan yksityisiä asioitaan. Hän kuitenkin kiisti, että tiedoissa olisi ollut mitään erityistä tai rikoksiin liittyvää.

Nuoremman veljen koneen Google-hauista löytyi myös poliisia kiinnostavia asioita. Sen jälkeen, kun hänen isoveljensä oli pidätetty, teki nuorempi veli Google-hakuja muun muassa hakusanoilla "katoaminen Ruotsissa", "musiikki vankeudessa" ja "kuinka kauan helikopteri voi lentää". Hän etsi tietoja myös vakoilusta ja siitä, miten erilaisten teknisten laitteiden tietoja voi poistaa.

Valtaosa oikeudenkäynnistä on salattu, kuten myös osa tuomiosta, josta toimitettiin pelkkä julkinen seloste.