Ukrainan sota: Oulun uk­rai­na­lai­set muut­ta­vat nyt omiin asun­toi­hin, Help Cen­te­ril­lä kii­reis­tä aikaa

Leijonat: Kärp­pien Arttu Hyry debytoi Lei­jo­nis­sa – tukku mui­ta­kin ou­lu­lai­sia maa­jouk­kuei­siin

Presidentinvaalit: Kalevan vaa­li­ko­ne on nyt auki

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Ruo­ka­vi­ras­to va­roit­taa Aa­sias­ta pos­tit­se saa­pu­neis­ta sie­men­pak­kauk­sis­ta

Posti on saattanut tuoda kotiin viime aikoina muutakin kuin joulukortteja ja laskuja. Arkistokuva
Posti on saattanut tuoda kotiin viime aikoina muutakin kuin joulukortteja ja laskuja. Arkistokuva
Kuva: Jarmo Kontiainen

Suomalaiset ovat yllättäen saaneet postitse siemenpakkauksia, joita eivät ole tilanneet. Ruokaviraston mukaan siemenet on pakattu pieniin muovipusseihin, eivätkä ne näytä tavallisilta kaupoissa myytäviltä siemenpakkauksilta.

Siemeniä ei kannata kylvää eikä pakkauksia avata, koska niistä voi kasvaa haitallisia vieraslajeja tai ne voivat levittää uusia kasvitauteja tai kasvituholaisia, kertoo Ruokavirasto verkkosivuillaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Talouselämä.

Ruokaviraston yksikönjohtajan Leena Pietilän mukaan lähetyksiä saaneet ihmiset ovat ehkä aiemmin tilanneet jotain muuta verkkokaupoista, kuten Ebaysta tai Amazonista. Tulli ei puutu lähetyksiin, sillä usein niiden sisällöksi on kirjattu esimerkiksi koruja ja arvoksi alle 20 euroa.

Vastaavia lähetyksiä on saatu ympäri maapalloa kuten Iso-Britanniassa, Ranskassa, Tanskassa ja Saksassa sekä Israelissa, USA:ssa, Kanadassa ja Intiassa. Siemenpakkauksia on lähetetty ainakin Kiinasta, Taiwanista ja Singaporesta.

– Tanskassa pakkauksissa on ollut laaja lajikirjo ja mukana on ollut epätoivottuja vieraita kuten matoja, Pietilä sanoo.

Koska ilmiö liittyy verkkokauppaan, lähetyksiä saattaa olla lähetetty mihin vain Suomeen. Pietilän mukaan USA:n vastaavan viranomainen on löytänyt yhteyksiä Brushing-ilmiöön, jolla verkkokaupan myyjät yrittävät nostaa statustaan.

Tällä hetkellä Ruokavirasto on saanut muutamia valokuvia sähköpostilla, mutta ne eivät auta lajin tunnistuksessa.

– Toivoisin, että siemeniä ei kylvettäisi edes mielenkiinnosta. Lajeissa on ollut esimerkiksi kampaheiniä, joilla ei ole suurta koristearvoa tai mielenkiintoa, Pietilä kertoo.

Ruokavirastolle voi lähettää valokuvan siemenpakkauksesta, sekä tiedot saapuneesta pakkauksesta ja sen lähtömaasta sähköpostiin: kylvosiementuonti@ruokavirasto.fi. Paketin voi myös hävittää suoraan poltettavan jätteen mukana.

– Sinänsä olisi mielenkiintoista tietää, että kuinka paljon näitä tulee. Viimeksi näitä tuli viime keväänä ja kesänä, Pietilä sanoo.