Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ruoka ja ener­gian­käyt­tö ai­heut­ta­vat eniten ku­lu­tuk­sen pääs­tö­jä Oulussa

Oululaisten kulutuksen hiilijalanjälki on laskettu. Arkistokuva.
Oululaisten kulutuksen hiilijalanjälki on laskettu. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oululaisten kulutuksen hiilijalanjälki on selvitetty toista kertaa. Tiedotteen mukaan kulutusperusteinen hiilijalanjälki laskettiin nyt vuodelta 2022.

Asukasta kohden kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjä oli viime vuonna 8,05 tonnia. Kaksi vuotta aiemmin tehdyssä mittauksessa määrä oli 8,62 tonnia.

Merkittävimpiin kulutuksen päästölähteisiin kuuluivat Oulussa ruoka ja energiankulutus.

– Kunnilla on mahdollisuus tukea asukkaitaan ilmaston kannalta kestävissä valinnoissa panostamalla julkiseen liikenteeseen, ruokailuun ja tarjoamalla vähäpäästöistä kaukolämpöä, Oulun kaupungin ympäristöjohtaja Leena Tuuri sanoo tiedotteessa.

Laskenta toteutettiin osana Kulma-hanketta, johon osallistui Oulun lisäksi 19 muuta kuntaa.

Kulutuksen hiilijalanjälki koostuu energiankulutuksesta, rakentamisesta, liikkumisesta, ruuasta sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta. Tällä kertaa laskentaa varten kehitettyä laskentamallia tarkennettiin entisestään, kun rakentamisen päästöihin sisällytettiin muun muassa uusien katujen ja teiden sekä siltojen rakentamisesta aiheutuvat päästöt. Laskennassa tarkasteltiin myös mökkeilyn ja mökkeilijöiden vaikutuksia kulutuksen päästöihin.

Laskennassa kasvihuonekaasuista ovat mukana hiilidioksidi, metaani ja typpioksiduuli. Laskentamallin ovat kehittäneet Sitowise ja Luonnonvarakeskus (Luke).