Ri­vi­ta­lo­asu­mis­ta on tar­jol­la uu­dis­ker­ros­ta­los­sa Top­pi­lan­sal­men his­to­rial­li­ses­sa kort­te­lis­sa

Oulun Toppilan ”Tervahovin korttelissa” on rannan puolella tilaa vielä neljälle, pääosin kolmikerroksiselle talolle.

Uudisrakennukset erottuvat hauskoina väripilkkuina Toppilansalmen rannassa, rakennettua historiaa edustavien teollisuusrakennusten muodostamaa vaaleaa taustaa vasten. Keskellä on molempien vaihtoehtojen kellarin pohjapiirros. Vasemmalla B-vaihtoehdon asuinkerrokset.
Uudisrakennukset erottuvat hauskoina väripilkkuina Toppilansalmen rannassa, rakennettua historiaa edustavien teollisuusrakennusten muodostamaa vaaleaa taustaa vasten.
Uudisrakennukset erottuvat hauskoina väripilkkuina Toppilansalmen rannassa, rakennettua historiaa edustavien teollisuusrakennusten muodostamaa vaaleaa taustaa vasten.

As Oy Oulun Tervahovin Rantatalot, Siilotie 27–29. Rave Rakennus Oy. Suunnittelu Pave Arkkitehdit Oy. Asunnot A1/B1, 4h+k+s, 82 neliötä + kellari 46,5 neliötä. Vh. 450 000 euroa.

Toppilan yksi maamerkeistä on sylinterimäisistä siiloista hahmonsa saanut uudisrakennus. Tässä kiinni oleva vanhempi siilo on korjattu asunnoiksi, ja SOK:n myllyrakennusta hahmoltaan muistuttavaa uudisrakennusta rakennetaan.

Myllytoimintaa edeltävältä ajalta nimensä lainaavassa ”Tervahovin korttelissa” on rannan puolella tilaa vielä neljälle, pääosin kolmikerroksiselle talolle.

Kahta L-kirjaimen muotoista rakennusta, rantataloja, markkinoitiin kuusi vuotta sitten. Suunnitelmat kariutui, mutta nyt uuden rakentajan voimin myllyrakennuksen lisäksi myös rantatalot ovat uudelleen toteutumassa.

Talot erottuvat korttelin vaaleista rakennuksista hauskoilla väreillään. Rantaa kohti kurkottavista L-kirjaimen sakaroista toinen on oranssi, toinen munakoison värinen. Myllyn suuntaiset sakarat ovat tummanharmaat.

Arkkitehtuuri on muutoinkin nykyaikaisen leikkisää myllyn klassistiseen tai siilojen modernistiseen teollisuusarkkitehtuuriin nähden.

Asuntoja A- ja B-taloissa on yhteensä 24. Maantasokerroksen asunnoilla on suuret terassit ja niiltä luonteva yhteys ympäristöön, mikä tuo asumisviihtyvyydelle hienon lisän, kun huomioi paikan erityislaatuisuuden aivan salmen rannan ja laiturien tuntumassa.

Yksiöitä ei ole. Sen sijaan toimivia kaksioita ja kolmioita löytyy erilaisia. Neljän huoneen asuntoja on yhtä tyyppiä, joita on molemmissa taloissa yhdet.

Keskellä on molempien vaihtoehtojen kellarin pohjapiirros. Vasemmalla B-vaihtoehdon asuinkerrokset.
Keskellä on molempien vaihtoehtojen kellarin pohjapiirros. Vasemmalla B-vaihtoehdon asuinkerrokset.

Kyseessä on 128,5-neliöinen valoisa päätyasunto. Sisään ei pääse porrashuoneesta, vaan maantasosta myllyn puolelta, hauskasti pienten portaiden ja oman pihan ja terassin kautta.

Asuinkerroksia on kaksi, ja lisäksi kellari. Asunto muistuttaakin kiinnostavasti asumisominaisuuksiltaan enemmän rivi- kuin kerrostaloa.

Pohjaratkaisuja on valittavana kaksi erilaista. Näistä nykyisin yleisempi lienee B-taloon esitetty, jossa kolme makuuhuonetta on yläkerrassa ja keittiö ja oleskelutilat maantasossa.

Toinen vaihtoehto on 1970-luvun rivitaloa muistuttava, jossa asunnon päätila ja yksi huone on nostettu toiseen kerrokseen ja sisääntulon yhteydessä on kaksi makuuhuonetta.

Kellaritila on molemmissa samanlainen. Suuri avoin tila on kalustettavissa haluamallaan tavalla. Pyykkihuolto ja kellarin toiletti on piilotettu portaan alle. Sauna- ja pesutilat sijaitsevat kellarin perällä. Kellarikerroksesta on käytännöllisesti käynti myös yleisiin kellaritiloihin.

Asuinkerroksissa molemmat pohjaratkaisut ovat kohtuullisen toimivia, mutta hankaluutta aiheuttaa liikennealueiden runsaus portaan vieressä ja päissä. Tämä voi olla seurasta vääränlaisesta portaan sijoituksesta tai muodosta.

Vaikka makuuhuoneet ovat passelin kokoisia ja muotoisia, kostautuu portaan ympäristön hukkatila muualla. Eteisten ja B-talon keittiön kalusteiden määrä jää pieneksi.

Lisäksi portaan takia olohuone on vaikeasti kalustettavissa. Suositusten mukaista minimiä, sivultaan 3,6 metrin neliönmuotoista vapaata aluetta ei löydy, vaikka asunto on sinänsä suuri.

Positiivista on, valoisuuden ja luontevan maantasoyhteyden lisäksi, että asunto on tilallisesti hyvin rikas. Molemmista versioista löytyvä parvi mukaan lukien asuminen tapahtuu yhteensä neljässä tasossa.

Matti Lakkala