Harrastukset: Hiih­to­rat­sas­tus on hauska laji, jossa ei tyy­li­pis­tei­tä jaeta

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Rishi Sunak nou­se­mas­sa Bri­tan­nian pää­mi­nis­te­rik­si – vas­ta­eh­do­kas ve­täy­tyi kisasta

Intialaistaustaista tulevaa pääministeriä on pidetty yhtenä Britannian varakkaimmista politikoista.

Lontoo
Britannian konservatiivipuolue ilmoitti maanantaina iltapäivällä entisen valtiovarainministeri Rishi Sunakin valinnasta puolueen puheenjohtajaksi. Sunakista tulee näin ollen myös Britannian uusi pääministeri.
Britannian konservatiivipuolue ilmoitti maanantaina iltapäivällä entisen valtiovarainministeri Rishi Sunakin valinnasta puolueen puheenjohtajaksi. Sunakista tulee näin ollen myös Britannian uusi pääministeri.
Kuva: ANDY RAIN

Britanniassa ex-valtiovarainministeri Rishi Sunakista, 42, on tulossa maan uusi pääministeri.

Vastaehdokkaana ollut parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mourdant ilmoitti vetäytyvänsä kisasta. Samalla konservatiivipuolue ilmoitti Sunakin valinnasta puolueen puheenjohtajaksi.

Sunak nousee pääministeriksi viime viikolla eronneen Liz Trussin tilalle.

Truss toimi Britannian pääministerinä vain puolitoista kuukautta. Hän sai paljon kritiikkiä talouspolitiikastaan, jonka katsottiin vaikeuttaneen Britannian huonoa taloustilannetta entisestään.

Sunak haki konservatiivien puheenjohtajaksi myös aiemmin tänä vuonna, mutta hävisi tuolloin kisan Trussille.

Trussin talouspolitiikkaa moittineella Sunakilla tulee olemaan edessään monia haasteita, sillä kansalaisten elinkustannukset Britanniassa ovat nousseet huimaa tahtia. Samalla konservatiivipuolueen kannatus on ennätyksellisen alhaalla niin kehnon taloustilanteen kuin puolueen sisäisen sekasorronkin vuoksi. Puolueen puheenjohtajan paikalla ovet ovat käyneet kiivasta tahtia tänä vuonna.

Ennen Trussia pääministerin virasta joutui eroamaan erilaisten kohujen keskelle joutunut Boris Johnson.

Varakas ex-valtiovarainministeri

Southamptonissa syntynyt 42-vuotias Sunak on intialaisten, Itä-Afrikasta Britanniaan muuttaneiden vanhempien vesa. Hän on käynyt maineikasta Winchester College -sisäoppilaitosta ja opiskellut sen jälkeen muun muassa Oxfordin yliopistossa ja Stanfordissa Yhdysvalloissa.

Stanfordissa opiskellessaan Sunak tapasi vaimonsa, muotisuunnittelija Akshata Murthyn, joka on intialaisen tietotekniikkamiljardöörin Narayana Murthyn tytär. Parilla on kaksi lasta.

Ennen politiikkaan antautumistaan Sunak oli muun muassa investointipankki Goldman Sachsin palveluksessa. Parlamentin alahuoneeseen hänet valittiin toukokuussa 2015. Nopeasti nousukiitoon lähtenyt ura vei hänet valtiovarainministeriksi toissa vuoden huhtikuussa. Sunakia pidetään yhtenä Britannian vauraimmista poliitikoista, vaikka hänen omaisuutensa tarkkaa arvoa ei tiedetä.

Koronapandemian ja brexitin runnoessa Britannian taloutta Sunak teki epämieluisan ennätyksen: viime vuoden maaliskuussa esitelty budjetti oli alijäämäisin koskaan rauhan aikana, kun tilikirjat painuivat miinukselle peräti 355 miljardin punnan verran.

Sunak erosi valtiovarainministerin virasta heinäkuussa. Syyksi hän kertoi sen, ettei kokenut enää voivansa jatkaa silloisen pääministerin Boris Johnsonin hallituksessa.

Sunakia on ravistellut myös pienimuotoinen talousskandaali. Toissa vuoden marraskuussa kävi ilmi, ettei hän ollut ilmoittanut kaikkia omia ja sukulaistensa taloussidonnaisuuksia, jotka voisivat aiheuttaa eturistiriitoja.

Valtiovarainministeriön mukaan Sunak oli kuitenkin toiminut annettujen ohjeiden mukaan.