Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Rii­si­tun­tu­ril­la jär­jes­te­tys­sä la­jin­tun­nis­tus­ma­ra­to­nis­sa löy­det­tiin noin 50 alueel­le uutta lajia – osal­lis­tu­jat löy­si­vät myös tie­teel­le uuden sie­ni­la­jin

Riisitunturin alueelta on löydetty noin 50 alueelle uutta lajia, kertoo Metsähallitus. Lajit löydettiin elokuussa järjestetyssä Bioblitz-tapahtumassa.

Lajiasiantuntijat ja -harrastajat viettivät vuorokauden Riisitunturin alueella. Heidän tavoitteenaan oli kerätä mahdollisimman suuri määrä lajihavaintoja.

Vuorokauden aikana alueelta havaittiin kaikkiaan 759 lajia. Aiemmin alueelta tunnettiin 710 lajia. Eniten havaintoja tuli sammalista, joita löydettiin 165 erilaista. Hyönteisiä alueelta löydettiin 163 lajia ja putkilokasveja 154 lajia. Havaintoja tuli myös sienistä, linnuista, nisäkkäistä, jäkälistä, hämähäkkieläimistä, nilviäisistä ja sammakkoeläimistä.

Lajikartoituksessa löydettiin myös yksi tieteelle uusi sienilaji. Kyse on entuudestaan tieteelle kuvaamattomasta helttasienilajista, joka kuuluu lahokkaiden sukuun. Kartoittajat löysivät myös yhdeksän hyönteis- ja sammallajia, joista ei ole aiempia havaintoja Koillismaan eliömaakunnan alueelta.

Havaituista lajeista yksikään ei kuulunut äärimmäisen uhanalaisiin lajeihin. Lajeista erittäin uhanalaisia oli kolme, vaarantuneita 20 ja silmällä pidettäviä 37.