Mainos

Riikka Pe­sä­maan kroppa alkoi ki­puil­la ja kärsiä yli­pai­nos­ta – monien laih­du­tus­kuu­rien jälkeen yrit­tä­jä otti yh­teyt­tä lää­kä­riin ja sai avun laih­du­tus­leik­kauk­ses­ta

Vaateliike Pikku-Riikan omistaja Riikka Pesämaa kävi viime vuoden huhtikuussa laihdutusleikkauksessa, johon hän päätyi terveyssyistä. Leikkauksen jälkeen hän opettelee nauttimaan ruoasta uudella tavalla.

Riikka Pesämaa on täynnä uutta intoa laihdutusleikkauksen jälkeen. Yritykselläkin menee hyvin. Uudet, isommat toimitilat valmistuvat Kempeleeseen parin vuoden kuluttua.
Riikka Pesämaa on täynnä uutta intoa laihdutusleikkauksen jälkeen. Yritykselläkin menee hyvin. Uudet, isommat toimitilat valmistuvat Kempeleeseen parin vuoden kuluttua.
Kuva: Ester van Dam

Koronavuoden 2020 aikana Riikka Pesämaalle kertyi lisäkiloja. Ylipaino vaikutti kehoon erityisesti lonkkakipuina. Pesämaa hakeutui maaliskuussa 2021 Terveystalon asiakkaaksi.

”Painoni ei ollut vielä niin suuri, että olisin päässyt leikkaukseen kunnalliselle puolelle. Terveystalossa leikkaus onnistui 10 000 eurolla.”

Pesämaa kiittelee osaavaa ja asiantuntevaa henkilökuntaa.

”Oma tahdonvoima ei lääkäreiden mukaan aina estä lihomista. Lihominen ei ole välttämättä itsestä kiinni. Olen itsekin ollut aina hyvin liikunnallinen.”

Pesämaa korostaa, ettei hakeutunut leikkaukseen ulkonäkösyistä, vaan terveydellisistä syistä. ”Kroppani alkoi kärsiä ylipainosta, erityisesti lonkat oireilivat.”

Pesämaa kehottaa kaikkia painonsa kanssa kamppailevia ottamaan ennemmin yhteyttä lääkäriin kuin kokeilemaan laihdutuskuureja. Hän itse on kokeillut lukuisia laihdutuskuureja, jotka ovat vieneet syvemmälle paino-ongelman kanssa.

Pesämaa oli leikkauksen jälkeen sairaalassa pari päivää. ”Syöminen lähti sujumaan hyvin eikä minulla ollut kipuja.”

Pesämaa tapaa lääkäriä ja ravintoterapeuttia vuoden ajan leikkauksen jälkeen.

”Leikkaus ei suinkaan ole ainoa ratkaisu. Jokaisen täytyy itse miettiä uutta tapaa syödä. Minä pohdin sitä, miten saan ruoasta tarvittavat ravintoaineet ja ennen kaikkea mitä syön, koska leikkauksen jälkeen ei pysty syömään suuria määriä kerralla.”

Pesämaa on sitä mieltä, että hoitotiimiin pitäisi kuulua myös psykologi, koska hurjasti laihtuvien minäkuva voi muuttua paljonkin. He tarvitsisivat apua uuden minäkuvan omaksumiseen.

”Jotkut voivat mennä äärilaidasta toiseen. Syöminen saattaa korvautua liiallisella alkoholin käytöllä. Laihtuminen voi aiheuttaa myös kriisin parisuhteessa.”

Lonkkakivut loppuivat

Pesämaalle leikkaus ei ole aiheuttanut kriisiä. Hän on pelkästään onnellinen siitä, että lonkkakivut ovat kadonneet.

”Nykyään hakeudun entistä enemmän urheilun pariin. Minulla on myös personal trainer, jonka avulla saan lihasmassani takaisin. Vaikeinta on ollut opetella syömään hitaasti ja pureskella ruokaa kunnolla.”

Pesämaa kertoo olevansa kiusaantunut, kun ihmiset puhuvat hänen painostaan ja muutoksesta. ”En ole oikeastaan puhunut tästä leikkauksesta kenellekään.”

Positiivinen palaute on tuntunut kiusalliselta. Pesämaa haluaa työnsäkin kautta vaikuttaa niin, että ihmiset eivät keskittyisi vartalonsa ongelmakohtiin, vaan kokisivat itsenä kauniina sellaisina kuin ovat.

Rohkeutta tehdä suuria päätöksiä

Pesämaan rohkeus tehdä suuria päätöksiä on tullut leikkauksen lisäksi esiin yritystoiminnassa. ”Aikanaan avoero ja loppuun palaminen töissä pakottivat tekemään muutoksia. Siirryin yrittäjäksi 12 vuotta sitten.”

Pesämaa perusti yrityksensä pihapiirissä olevaan navettaan. Hän mietti tarkasti sitä, miten paljon hänen pitäisi työskennellä, että elättää itsensä ja neljä lastaan.

Yrityksen liiketoiminta on tuplaantunut korona-aikana verkkomyynnin ansiosta. Pesämaa on kehitellyt työkavereidensa kanssa myös oman vaatemalliston The Dreamyn.

Kasvun myötä on tullut tarvetta uusille toimitiloille. ”Siirrymme parin vuoden päästä suurempiin toimitiloihin Kempeleeseen.”

Riikka Pesämaa
  • 53 vuotta.
  • Kotoisin Kempeleestä, asuu nykyään Oulussa.
  • Limingassa sijaitsevan Pikku-Riikka/Lindland Oy vaateyrityksen omistaja.
  • Koulutukseltaan markkinointimerkonomi. Suorittanut lisäksi lukuisia erilaisia tutkintoja, kuten eMbA yritysjohtajakoulutuksen yliopistossa.
  • Perheeseen kuuluvat avomies ja neljä omaa lasta, joista 25-vuotias tytär mukana yrityksessä sekä miehen kaksi täysi-ikäistä poikaa.
  • Vapaalla viettää aikaa ystäviensä kanssa, mökkeilee, kuntoilee, maastopyöräilee ja lukee.