Re­von­tu­li­kon­ka­ri Jouni Jus­si­lan vink­kien avulla re­von­tu­lien bongaus on­nis­tuu Oulussa

Oululainen Jouni Jussila, 45,on tutkinut ja valokuvannut syksyistä taivasta pitkästymättä – ja julkaissut aiheesta kaksi kirjaakin.

Jouni Jussilan vaikuttavin revontulimuisto on lokakuulta 2001. Hän seisoi oululaisen lammen rannassa ja taivas helotti kauttaaltaan tulipunaisena.
Jouni Jussilan vaikuttavin revontulimuisto on lokakuulta 2001. Hän seisoi oululaisen lammen rannassa ja taivas helotti kauttaaltaan tulipunaisena.
Kuva: Ester van Dam

Oululainen Jouni Jussila, 45,on tutkinut ja valokuvannut syksyistä taivasta pitkästymättä – ja julkaissut aiheesta kaksi kirjaakin. Lokakuussa ilmestyi Revotulibongarin käsikirja, jonka Jussila teki yhteistyössä avaruusfysiikan professorin Minna Palmrothin ja tietokirjailija Markus Hotakaisen kanssa.

Revontulet tulivat osaksi Jouni Jussilan elämään Oulun yliopiston fysiikan opintojen myötä.

– Revontulitutkimus on lähiavaruuden tutkimusta. Sen kautta selviää tietoja muun muassa auringon vaikutuksesta maapalloon, Jussila sanoo.

Jussilan kiinnostus aiheeseen heräsi kunnolla, kun hän oli ensi kertaa toisen tutkijan seurana asentamassa revontulimittauslaitteita Lappiin. Kokeneempi tutkija osasi jo ennalta selostaa, mitä taivaalla tuli pian tapahtumaan.

– Revontulien ennustettavuus antoi uutta mielenkiintoa valokuvaukseenkin, kun tulevaa pystyi määrittelemään ennalta paremmin, Jussila kertoo.

Revontulet ovat Jouni Jussilan mukaan kiistatta fysiikan tutkimuksen kaunein asia.

– Olen kuvannut melkein kaikki mahdolliset revontuli-ilmiöt taivaalla. Joka kerta ne ovat kuitenkin erilaisia, ja kuvausretkiin kuuluu osana myös luonnossa rauhoittuminen. Iltaihminen kun olen, on mukava vain istuskella laavulla pimeässä ja odotella valoilmiöitä.

– Sellainen sykli vallitsee, että 11 vuoden välein on eniten revontulia. Juuri nyt ollaan hiljaisessa vaiheessa, vuosi–kaksi tästä eteenpäin tilanne lähtee jälleen aktivoitumaan. Mutta tänäkin syksynä revontulia voi nähdä viikoittain, jos on pimeässä paikassa ja nostaa katseensa kännykästä ylös taivaalle, Jussila sanoo hymyillen.

Jouni Jussilan vinkit

Oulussa revontulia kannattaa bongata kaupungin pohjoispuolella.

Valitse paikka, jossa ei ole näköesteitä pohjoisen suuntaan tai kirkkaita valoja.

Esimerkkejä sopivista paikoista: Kuivasjärven ranta, Koitelinkoski, Oulujoen ranta, kun mennään poispäin kaupungista. ”Nallikarissakin käydään kuvailemassa, vaikka siellä riittää valosaastetta.”

Otollisin kellonaika on iltaisin klo 21–23.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.